Ezek a fogászati implantátumok a legmodernebbek manapság

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

A fogak állapotának felnőttkorban tapasztalt romlása és pusztulása egy sor kellemetlenséget von maga után, kezdve a fogfájástól a szájhigiéniai problémákon át egészen a fogvesztés miatt kialakuló esztétikai és egészségügyi gondokig. (x)

A modern fogászati megoldások szerencsére lehetőséget kínálnak a tartós, kíméletes és eredményes fogpótlásra. A bejegyzés célja egyrészt rámutatni az implantátumok alkalmazása mellett szóló legfontosabb érvekre, másrészt a manapság választható, legmodernebb implantátumok típusaira és sajátosságaira is rá fogunk világítani.

A cikk segít eloszlatni az esetleges kételyeket és bizonytalanságot a fogpótlás témakörében, megnyitva ezáltal az utat a fogak elvesztése közben fennálló problémák megoldásához.

A fogak pusztulásához és elvesztéséhez vezető gyakori okok

A felnőttkori fogpusztulás bekövetkezhet mechanikai ráhatás, egy-egy váratlan baleset, vagy például bármiféle egészségügyi rendellenesség, betegség következtében is. Sokszor vezethető vissza a kellemetlen fogvesztés a nem megfelelő, illetve rendszertelen fogmosási és szájápolási technikára és rutinra is.

Sokaknál a stressz, a rendszeres alkoholfogyasztás, illetve dohányzás vezet a fogak állapotának romlásához, de a kiváltó okok között említhetjük akár a világ egyik leginkább elterjedt betegségének számító fogszuvasodást is. Az esetek döntő többségében viszont az előrehaladott és visszafordíthatatlan fogínyprobléma jelenti a fogvesztés elsődleges okát.

Hivatalosanfogágybetegségként szokás nevezni magát az íny környékén kialakuló nemkívánatos jelenséget, amely tízből legalább hét embernél jelentkezik valamely életkorban.

Ezért kulcsfontosságú visszaállítani a fogak épségét és esztétikai állapotát

A huzamosabb ideig tartó foghiány, illetve fogatlanság mihamarabb helyreállítandó állapotnak számít, tekintve a velejáró kellemetlenségeket. Már eleve esztétikai szempontból sem mutat túlságosan jól a hiányos fogsor, ami egyébként negatív hatást gyakorolhat akár az önbizalomra is.

A tartósan fennálló foghiány ezen felül okozhat zavart a hangképzésben is, kényelmetlen szituációkat előidézve ezáltal a társas, valamint a munkahelyi beszélgetéseknél. A foghiány következtében nehezebb megrágni az ételeket, ami egyenes ágon vezethet a különféle emésztési zavarok és gyomorbántalmak kialakulásához.

Az elvesztett fogak miatt deformálódhat az állkapocs, a szájhigiénia minősége pedig komoly veszélybe is kerülhet. Amilyen gyorsan csak engedik tehát a lehetőségek, célszerű gondoskodnod a hatékony fogpótlásról. Ennek a megvalósításához az implantátumok kínálnak sokrétű megoldást.

A fogászati implantátum alkalmazása mellett szóló érvek

Nagy előnye az implantátumnak, hogy a fogpótlás viszonylag egyszerű módját teszi lehetővé. Maga a szerkezet ugyanis egy műgyökérnek felel meg, aminek az elsődleges funkciója pótolni az elvesztett fog gyökerét. Amikor megtörténik a gyógyulás, az implantátum ráadásul stabilabban is tart majd az eredeti fognál.

Szintén az implantátumok mellett említhető érv, hogy az eljárás kíméletes a fogakra nézve. Vagyis a beültetés nem indokolja a fogak lecsiszolását, vagy a műfogsor használatát. Olyan modern megoldásnak számít, ami abszolút természetes hatással bír, allergénmentes és speciális, egyedi tervezésű.

Az implantátumok további előnye pedig az, hogy többféle lehetőséget enged a fogpótlásra. Vagyis tetszés szerint kerülhet akár korona is a csontba beültetett műgyökérre, illetve a több implantátum szükség esetén foghíddal is összeköthető.

A fogászati implantátumok típusai

A fogászati implantátum típusok elkülöníthetők az alakjuk és az anyaguk alapján, mindemellett az implantációs beavatkozás tekintetében is két, egymástól merőben eltérő opció áll rendelkezésre.

Egyfázisú fog implantációs beavatkozás

Ennél az opciónál egy műgyökeret ültetnek be az állcsontba. Fontos, hogy a műgyökér egy nagyon picit túlnyúlik az íny vonalán. Amikor ez a beavatkozás megtörtént, általában három vagy négy hónapot szükséges várni a teljes gyógyulásra; ebből a seb begyógyulása néhány nap, az implantátum csontosodása viszont már hosszadalmasabb. Ezt követően újabb beavatkozás már nincs szükség, vagyis a fogpótlást egyből fel lehet helyezni magára az implantátumra.

Kétfázisú fog implantációs beavatkozás

Az egyfázisú implantátumokkal ellentétben ennél az opciónál a fogpótlás elkészítése úgynevezett kétlépcsős eljárás keretei között valósul meg. Ennek az első fázisa az implantátum műtéti úton történő behelyezése az állkapocsba. Amikor ez sikeresen megtörtént, akkor gondosan összevarják az ínyszövetet is, hogy kezdetét vehesse a több hónapon át tartó gyógyulás.

Meg kell ugyanis várni, hogy az implantátum az elvárt mértékben csontosodjon. Hogyha ez is megvalósult, azimplantátum feltárása következik, aminek a célja, hogy az implantátum zárócsavarjához hozzáférjenek. Ennek helyére ínyformázó kerül, amely az íny esztétikus lefutását segíti, vagyis újra formázzák az ínyt. Amikor a folyamat ezen fázisa is készen van, akkor gyakorlatilag a felépítmény, illetve a korona is nyugodtan hozzákapcsolható az implantátumhoz.

Csonton belüli, korszerű implantátumok

Ezeknek a csavar implantátumoknak a rögzítése közvetlenül az állcsontba történik. Amennyiben nincs elég csontszövet, akkor csontpótló műtéttel készítik fel a területet. Ha masszív a csonthiány, akkor csontblokk műtét szükséges, ami a kiterjedésétől függően akár altatásos, kórházi fekvőosztályon is végrehajthatnak. Ilyenkor a páciens saját csontját nyerik ki, jellemzően a csípőlapát területről.

A fogászati implantátumok ezen felül csoportosíthatók az anyaguk alapján is. Ebben a tekintetben titániumból, titánium ötvözetekből készített implantátumok a legideálisabbak

A fogak elvesztése kellemetlen dolog, ugyanakkor ma már a pótlásra is létezik minőségi megoldás. Érdemes minél hamarabb konzultálni egy megbízható és hozzáértő szakemberrel, hogy az elvesztett fog helyettesítése lehetőség szerint minél hamarabb megtörténjen.

(BP Digital Group)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.