Mesterséges intelligencia a rákgyógyításban

OncoLogic
megjelent:

Ma Magyarországon évente kb. 70.000 rákos megbetegedést fedeznek fel. A diagnózis felállítása utáni első kulcsfontosságú lépés a kezelés kiválasztása, amelyben a terápiás javaslatokat felállító onkológiai munkacsoportnak és a beteg döntésének egyaránt nagy szerepe van. (x)

Ebben segít az IBM Watson for Oncology, az a mesterséges intelligencia, amely immár a hazai onkológusokat és betegeiket is támogathatja a kezelési javaslat megalkotásával. De hogyan működik pontosan a Watson, és mi lehet a legnagyobb előnye a rákgyógyításban? Erről kérdeztük Dr. Szántó Istvánt, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház Onkológiai Osztályának vezető főorvosát, az OncoLogic vezető onkológusát.

Az OncoLogic Kft.-nél Önök Magyarországon egyedülálló módon alkalmazzák az IBM Watson for Oncology nevű mesterséges intelligenciát. Pontosan hogyan működik ez a rendszer, és miben segíti az onkológusok munkáját?Dr. Szántó István

Az IBM Watson for Oncology egy mesterséges intelligencia alapú döntéstámogató rendszer, ami a beteg korábbi vizsgálati eredményeit felmérve képes objektíven elemezni a világszerte elérhető, nyomtatásban megjelent összes kutatási eredményt és klinikai terápiás tapasztalatot, és ezeket összevetve tesz javaslatot a legoptimálisabb kezelési tervre. Ez azt jelenti, hogy képes egy időben segíteni az orvos és a beteg döntését. Amíg az orvosnak egyfajta minőségbiztosítást jelent, a betegek a kezelés előtt szintén rendkívül nehéz döntés előtt állnak, melyre rövid idő áll rendelkezésre - számukra megnyugtató, hogy egy objektív, az adott helyzetben legeredményesebbnek ígérkező terápiás javaslatot kaphatnak az orvosuktól.

Mit gondol, milyen a mesterséges intelligencia megítélése itthon, mennyire nyitottak a betegek ennek használatára az orvoslásban?

Bár azt gondolnánk, hogy a mesterséges intelligencia használatához, és ahhoz, hogy valaki hozzánk forduljon, kell egyfajta nyitottság a technikai megoldások felé, a tapasztalat azt mutatja, hogy az OncoLogicnál tökéletesen vegyes a páciensek köre. A digitális eszközök használatának hiánya lehet esetleg akadály, hiszen nálunk minden elektronikus felületeken zajlik, de nem tapasztaltunk ezzel kapcsolatos fenntartásokat, a koronavírus-járvány ideje alatt még a konzultációink is online, videón keresztül zajlottak, és ezt a jövőben is fenntartjuk majd mint lehetőséget.

Mit tart a Watson legnagyobb előnyének a rákgyógyítás tekintetében?

Fontos figyelembe venni, hogy az onkológia egy rohamosan fejlődő tudomány, amelyben szinte naponta születnek új eredmények. Nekünk, onkológusoknak nagy kihívást jelent naprakésznek maradni, ráadásul egyes daganattípusok gyakrabban, míg mások egészen ritkán fordulnak elő a gyakorlatban. A Watson elsősorban abban segít nekünk, hogy az általa figyelembe vett források folyamatosan frissülnek, naprakészen szerepelnek a legfrissebb kutatások és terápiás eredmények, és képes ezeket objektíven elemezni és ezáltal segíteni az orvos döntését.

Elképesztő mennyiségű információt tud tehát értelmezni, és ezt nagyon gyorsan le tudja fordítani az orvos számára hasznos tanácsokra. Ha az orvosnak kell utánanézni egy kérdésnek, akkor az nagyon sokáig tart, a Watson viszont a konkrét betegadatokból kiindulva ad tanácsot, és az orvosokkal ellentétben mindig fáradhatatlan és objektív.

Kiknek tud segíteni a Watson, milyen esetben érdemes Önökhöz fordulni?

A Watson az ismert daganatos betegségtípusok közül 13 esetén alkalmazható, lefedve ezzel az újonnan diagnosztizált esetek mintegy kétharmadát, évente közel 40.000 esetet. A hólyag-, méhnyálkahártya-, petefészek-, vastagbél-, nyelőcső-, gyomor-, máj-, prosztata-, pajzsmirigydaganatok mellett az itthon leggyakoribb és legtöbb áldozatot követelő rákos megbetegedések, a méhnyak-, nőiemlő-, tüdő- és a végbélrák esetén is alkalmazható.

Fontos viszont, hogy a Watson egy betegség elején használható csak igazán jól. A diagnózis felállítása után, de még a kezelési módszer kiválasztása előtt tud a leghatékonyabban segíteni, ezért ebben az átlagosan 2-4 hetes periódusban javasolt elvégeztetni az elemzést. Ha utolsó lehetőségként, végső elkeseredésükben fordulnak hozzánk betegek, akkor rajtuk sajnos nem tud segíteni a Watson, hiszen ezekre az esetre nincs elegendő szakirodalom.

Azt látjuk, hogy itthon egyre több területen, egymástól függetlenül kezdenek el használni mesterséges intelligenciát különböző szolgáltatások terén. Mit gondol, mi várható az orvoslásban ezen a téren Magyarországon a következő években, hogy látja a mesterséges intelligencia alapú döntéstámogató rendszerek jövőjét itthon?

Azt fontos leszögezni, hogy bár a Watson felgyorsítja a kezelési folyamatot és minőségbiztosítást jelent az orvos és a beteg számára is, semmiképpen sem tekinthetünk rá úgy, mint az orvosok helyettesítésére létrehozott eszközre. Valójában csak segíti, nem váltja ki az onkológus munkáját. A Watson eredményeit minden esetben egy szakorvos elemzi, aki adott esetben felül is bírálhatja ezt, és ő az, aki mindezt elmagyarázza a betegnek, segít neki értelmezni és ezek alapján meghozni a döntést egy adott kezelési módszer mellett.

Ezt a személyes, bizalomalapú orvos-beteg viszonyt nem váltja ki a gép, bármennyire is segíti a munkánkat. A koronavírus-járvány ideje alatt jól láthattuk, hogy számos technikai megoldás, mint pl. az említett online konzultáció is, sokszor leegyszerűsíti és felgyorsítja a munkánkat, de a személyes, orvosi konzultációt ezek sem képesek kiváltani. A jövőre nézve is ezt látom a leginkább reális forgatókönyvnek.

További információ: www.oncologic.hu

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.