A mióma kezelési lehetőségei

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A miómák rendkívül eredményesen kezelhető, általában jóindulatú daganatok, az optimális terápiát minden esetben a beteg panaszainak, a miómák nagyságának, lokalizációjának és nem utolsósorban a páciens családtervezési szándékának megfelelően kell kiválasztani.

A téma cikkei

8/1 Mi az a mióma?
8/2 A mióma hajlamosító tényezői
8/3 A mióma tünetei
8/4 A mióma diagnosztizálása
8/5 A miómák típusai
8/6 A mióma kezelési lehetőségei
8/7 Mióma terhesség idején
8/8 Így hat a termékenységre a mióma

Milyen kezelési módszerek jöhetnek szóba?

A kisméretű, panaszt nem okozó (véletlen észlelt) göbök esetében elegendő a „watch and wait” (azaz, figyelem és várakozás) technika: rendszeres időközönként ultrahangos vizsgálattal érdemes a göbök nagyságának változásait nyomon követni, és amíg nincs panasz, nem szükséges beavatkozást eszközölni.

A menopauzát követően a meglévő miómák mérete rendszerint csökken, így egyre kevésbé okoz panaszokat, azonban ezt követően is fontos a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés.

Sebészeti eljárások

Ha azonban a tumor nő, ha panaszokat okoz, vagy ha akadályozza a terhesség létrejöttét, mindenképpen el kell távolítani.

Sajnos mind a mai napig a miómás tünetek kezelésének leggyakoribb sebészeti megoldása, a méh eltávolítása. Ez történhet a hasfal megnyitásával vagy a hüvelyen keresztül. Méheltávolítás leginkább akkor jöhet szóba, ha a páciens nem szeretne több gyermeket, ha a göb mérete túlságosan nagy, vagy ha túl gyorsan növekszik.

A méheltávolítástól kevésbé drasztikus módszer az úgynevezett enukleáció, kiágyazás, amikor csak a göböt távolítják el anélkül, hogy a méhet ki kellene venni. A miómaeltávolító műtét (myomectomia) elvégezhető méhtükrözéssel, vagyis hiszteroszkóposan, a hasfal megnyitásával és laparoszkópos technikával (hastükrözés) is. Az eljárás módja a miómák elhelyezkedésétől függ. Ez a műtéti megoldás alkalmazható azoknál, akik még terveznek terhességet vagy a „csonkolás” tudatától tartva, méhmegtartást kérnek. Ha csak a mióma került kiágyazásra, de a méh eltávolítása nem történt meg, akkor a későbbiekben számítani lehet újabb göbök megjelenésére, növekedésére.

A miómaműtétről

Szeretném tudni, hogy a miómaműtét mennyi ideig tart, hogyan csinálják és mennyire fáj. A méhemet feltétlenül meg akarom tartani, mindent tudni szeretnék, ami ezzel kapcsolatos.
Dr. Pétervári László, szülész-nőgyógyász válasza az Orvos válaszol rovatban

Mindkét műtéti eljárásnak megvannak az előnyei és hátrányai, javallatai és ellenjavallatai, melyeket az orvosok a műtét előtt alaposan mérlegelnek, hogy a számunkra legmegfelelőbb módszert választhassák.

Mióma embolizáció

A fentieken kívül újabb, minimális beavatkozással járó módszer, egy intervenciós radiológiai beavatkozása a mióma embolizáció, amelynek során a daganatot ellátó erek gátlásán, a vérellátás csökkentésén keresztül csökkentik a mióma méretét.

Bővebben A mióma embolizáció menete, előnyei és ellenjavallatai

Gyógyszeres kezelés

Ma már lehetőség van a miómás tünetek gyógyszeres kezelésére. A terápia célja lehet egy hosszú távra szóló, sebészeti beavatkozás nélküli panaszmentesség elérése vagy egy műtéti előkezelés egyaránt. A lehetőségek latolgatása mindig a fent említettek alapján, személyre szabottan történik.

Az egészséges hormonegyensúly visszaállítása segíthet a tünetek mérséklésében és a göbök növekedésének megállításában. Azoknál a fogamzóképes korú nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szednek, vagy sárgatesthormont tartalmazó, méhen belüli eszközük van, általában rendeződik a miómák által okozott vérzészavar. A méh üregét torzító miómák esetében viszont nem jöhet szóba a spirál felhelyezése.

Megoldást jelent a változókor mesterséges előidézése, amit GnRH-analógot tartalmazó hormonális készítménnyel érnek el, melyet injekció formájában kaphat meg a páciens. A miómák méretét csökkentő, s a nagy miómák által előidézett tüneteket mérséklő hatás mellett sajnos a menopauzára jellemző tünetek (pl. hőhullámok), mint mellékhatások lépnek fel, így hosszú távon nem javasolt az alkalmazása. Legtöbb esetben a tervezett mióma műtét előtt használják, a göbök méretének csökkentésére. Magyarországon nem elterjedt az alkalmazása.

Egy új készítmény az uliprisztál-acetát, egy szelektív progeszteronreceptor-modulátor. Csak fogamzóképes, menopauza előtt álló pácienseknél használható. Egy kezelési ciklus időtartama 3 hónap. Ez idő alatt a vérzés mérséklődik, és szerencsés esetben a miómás göbök nagysága is csökken. A hatékonyság több kezelési ciklus alkalmazásával fokozható. A gyógyszeres kezelés részét képezik a személyre szabott, aktuális tünetek enyhítését célzó szerek is, mint pl. a fájdalomcsillapítók, vagy a kialakult vérszegénységre adott vaspótlók.

Bővebben A mióma kezelése uliprisztál-acetáttal - Mit kell tudni róla?

A fentiekben csupán a leggyakrabban alkalmazott lehetőségeket foglaltuk össze. Az, hogy a felsoroltak közül, adott esetben melyik eljárás vagy kezelési mód kiválasztása célszerű, mindig egyénileg mérlegelendő.

Dr. Lesznyák JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

A mióma tünetei és következményei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Mióma
A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.
A HPV-tesztek típusai
A HPV-tesztek típusai

Milyen tesztek állnak rendelkezésünkre?

A vese betegségei
A vese betegségei

Mit lehet tenni a korai felismerésért?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.