A mióma embolizáció

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

A mióma embolizáció egy olyan, nem sebészeti kezelési lehetőség a menopauza előtt álló nőknél, mely a mióma okozta zavaró tüneteket kezeli azoknál, akik szeretnék megtartani a méhüket, illetve elkerülni az elhúzódó kezelésekkel vagy műtéttel járó megterhelést.

Amennyiben a szabálytalan vagy fokozott menstruációs vérzéshez a kismedencei régió fájdalma, illetve csökkent hemoglobin érték társul, annak gyakran az úgynevezett méhmiómák, azaz a méh jóindulatú daganatai az okozói.

A mióma a 35 év feletti nők 20-40 százalékánál fordul elő. A miómák izom- és kötőszöveti sejtekből állnak és hatalmas méretűre nőhetnek, komoly panaszokat okozva. Nem ritka, hogy a betegnek több miómája is van. Súlyos tünetek esetén gyakran kerül sor hysterectomiára, azaz a méh teljes eltávolítására, illetve myomectomiára, mely során a méhmiómákat távolítják el sebészi beavatkozással, ám a méh a helyén marad.

Mik az alternatívák?

A méhmióma embolizációja, mely minimálisan invazív terápia, a műtét kevés mellékhatással járó alternatívája. Az angolszász országokban és Franciaországban csaknem egy évtizede sikeresen alkalmazzák ezt a módszert.

A kezelést olyan radiológus végzi, aki a minimálisan invazív beavatkozásokra szakosodott. Az eljárás azon a feltételezésen alapul, hogy a méh artériás véráramlásának csökkentése a miómák zsugorodását okozza.

A terápia során egy vékony katétert (nem vastagabb egy golyóstoll betétjénél) vezetnek az artériába. Egy fluoroszkóp segítségével a katétert a méhig vezetik, majd a mióma artériáit apró, körülbelül homokszem méretű részecskékkel blokkolják. Ennek hatására a tumor zsugorodni kezd.

A mióma embolizáció ellenjavallatai

Minden a miómáról

A méhmióma embolizáció a zavaró tünetek és a kóros vérzés enyhítésére javallott. Az eljárást csak ritkán alkalmazzák a menopauzán átesett nőkön, mivel a miómák a menopauza után természetes úton visszafejlődnek. Alkalmazása szintén nem javasolt, ha a páciens szeretne gyermeket vállalni a későbbiekben.

A nagyméretű miómák nem tartoznak az ellenjavallatok közé. Egy vizsgálat során 71 nagyméretű miómától (a domináns miómák mérete nagyobb volt, mint 10 cm vagy a méh térfogata nagyobb, mint 700cm) szenvedő, embolizáción átesett nőt kíséretek figyelemmel, és azt tapasztalták, hogy nem volt súlyos szövődményük a beavatkozás után.

Ugyanakkor néhány tanulmány a rendkívül nagyméretű mióma esetén (mikor a méh mérete nagyobb volt, mint egy 24 hetes terhesség esetén, vagy több mióma is nagyobb volt, mint 10 cm) ellenzi az embolizációt, mert a betegeknél olyan súlyos szövődmények jelentkeztek, mint a súlyos hasi fájdalom, fertőzés, szepszis és ischaemiás méhsérülés, mely sürgősségi méheltávolítást vont maga után.

A méhmióma-embolizáció előnyei

  • a méh nem kerül eltávolításra
  • nem kerül sor operációra, nincs műtéti heg
  • nincs műtét utáni komplikáció
  • nincs altatás
  • csak 1-2 napos kórházi tartózkodással jár
  • gyengéd eljárás
  • általában kevés mellékhatással jár

Az eljárás előtt egy MRI vizsgálat és a méh nőgyógyászati vizsgálata történik, hogy kizárják a rosszindulatú daganatok jelenlétét.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A mióma tünetei és következményei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Mióma
A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.