Hogyan zajlik a csontbiopszia? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Szeretném segítségét kérni abban, hogy mi a menete egy combcsont biopsziának?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A mintavétel menete és módszere függ attól is, hogy a combcsont melyik részéből veszik a mintát.

A combnyak környékén lévő elváltozások esetén, egy kis bőrmetszést követően átfúrják a tömör csontot, és valamilyen eszközzel mintát vesznek a szivacsos csontból. Ha a folyamat a tömör csontot is érinti, akkor nem fúróval, hanem vésővel, vagy specialis eszközzel a tömörcsontból is mintát vesznek. A combcsont középső részén hasonlóan jutnak mintához. A térd felőli végénél van több lehetőség. Lehet arthroscoppal is mintát venni az izület felől!

A csontvelő-biopszia

Csontvelői mintavételre akkor kerül sor, ha az orvos – rendszerint a vérképzőszervi betegségekkel foglalkozó hematológus – a tünetek és a vérkép eltérések alapján, valamilyen csontvelő eredetű betegség fennállására gondol. A csontvelői mintavételhez – ha egyébként nem fekszik kórházban a beteg – nincs is szükség hospitalizációra. Rendszerint járó beteg ellátás keretében elvégezhető a beavatkozás.
A csontvelői mintát a medencecsontból vagy a szegycsontból veszik. Külföldi országokban az előbbi az elterjedtebb, mert a szegycsont megszúrását a tüdő és a nagy erek viszonylagos közelsége miatt veszélyesnek tartják.
Hazánkban intézményenként eltérő szokások jellemzőek, egyes osztályokon inkább a szegycsonti, míg máshol a medencecsonti mintavételt preferálják. A beavatkozás leggyakrabban helyi érzéstelenítésben történik, de egyes kórházakban altatásban végzik.
A csontvelő-biopszia>>

(WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, ortopédia-traumatológia szakorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Orvos szakértő: Dr. Méhes Gábor
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.