Megtalálták a köszvény okát?

MTI
megjelent:

Egy rosszul működő gén miatt hiányzó szállítófehérje okozza sok esetben a köszvényt - állapították meg amerikai kutatók, tizenkét ezer ember genetikai adatainak elemzése és a betegség állatmodellje alapján.

A köszvény fájdalmas ízületi gyulladással járó betegség, melynél a húgysav sója (nátrium-urát) nem ürül ki, koncentrációja megemelkedik a vérben, majd kristályok formájában kirakódik.

Tudta?

Ha az éjszaka közepén arra ébred, hogy nagy lábujja (bokája, térde vagy más ízülete) forró, szinte lángol, duzzadt és annyira érzékeny, hogy még a takarót sem bírja elviselni, ezek nagy valószínűséggel heveny (akut) köszvényes roham tünetei lehetnek. A köszvény tünetei, okai és kezelése

A Johns Hopkins Egyetem orvosi karának kutatói szerint, az ABCG2 jelű gén irányítja egy fehérje képződését, amely a húgysav sejtekből való eltávolításában játszik szerepet.

Kutatásuk során kísérleti állatmodellt, génmódosított békapetesejteket vizsgáltak. Anna és Michael Kottgen kutatásvezetők szerint, a szóban forgó gén hibája okozhatja az anyagcserezavart az érintett európai gyökerű emberek, mintegy tíz százalékánál.

A kutatók úgy vélik, az újonnan megtalált gén és fehérje a gyógyszerkutatás reménykeltő célpontja lehet.

Az új stratégiában ahelyett, hogy a húgysav termelődését próbálják csökkenteni, például szigorú étrenddel, a vegyület kiválasztását, vérből való eltávolítását gyorsító szer készülhet - olvasható az EurekAlert című tudományos portálon (http://www.eurekalert.org).

(MTI)

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.