A köszvény - Okok, tünetek és életmód

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A köszvény (arthritis urica) egy több szervet érintő betegség, mely a vérben megemelkedett szintű és ízületekben lerakódó húgysav miatt jön létre. A túl sok húgysav a vérben és bizonyos szervekben kristályok formájában kicsapódik. A húgysav szintjének emelkedése mögött a fokozott termelés állhat.

A köszvény jórészt a jóléti társadalom betegsége, kiváltó oka lehet a nem megfelelő étkezés, nem megfelelő italfogyasztás, stressz. Férfiakban és nőkben is kialakul, nőknél erősebb a megjelenése menopauzát követően.

Gyakran társul a metabolikus szindróma egyéb tüneteivel, mint az elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia és magas koleszterin-, trigliceridszintek.

Köszvény: kicsapódó húgysavkristályok

Mi lehet a köszvény kialakulásának oka?

  • Primer, vagyis elsődleges esetben a vese tubulusaiban a húgysavkiválasztás genetikusan zavart szenved. Jóval magasabb húgysavszint mellett indul csak meg a veséből az ürítés. Ritkán egyéb szindrómák részjelensége.
  • Szekunder – másodlagos – hyperuricaemia, amikor a fokozott termelés valami eltérés következménye. Hemolitikus anaemia, polycytaemia, leukémia vagy más daganatos betegség állhat a háttérben. A nem megfelelő, purinban gazdag táplálkozás, túlsúly, romló vesefunkció mellett napi szinten találkozunk köszvénnyel, de legalábbis magas húgysavszinttel a betegellátásban, anélkül, hogy rosszindulatú folyamat állna a háttérben. Csökkent vesén keresztüli kiválasztás, veseelégtelenség, acidózis, gyógyszerhatás miatt is előfordulhat.

A húgysavkristályok kicsapódnak, elsősorban az ízületekben és a vesékben, a bőrben, ez a szervezet gyulladásban részt vevő immunsejtjeit – granulocyta fehérvérsejtek – odavonzza, és kialakul a gyulladásos reakció. Speciális képződmények jönnek létre (tophusok) hosszú időn át fennálló folyamatnál.

Mik a kezdeti tünetek?

Lehet nem specifikus is a betegség kezdete, előfordulhat gyengeség, láz, hidegrázás, általános rossz közérzet.

A specifikus tünetek közé tartozik a hirtelen kialakuló köszvényes roham, egy vagy több ízület éjszakai fájdalma, az érintett ízület vagy ízületek érintésre is fájdalmassá válnak, gyakran a takaró érintése is fáj.

Jellegzetes tünet a láb öregujjának fájdalma, akár a takaró is elviselhetetlen – podagra.

A gyulladt ízületek fölött a bőr vörös, bársonyos, meleg tapintatú. Leggyakoribb megjelenési hely a nagylábujj alapízülete, de gyakran előfordul a boka, a csukló, a térd és a könyök ízületében is. Gerincben, csípőben ritka.

Mik a krónikus betegség tünetei?

Az ízületek krónikus gyulladásuk esetén deformálódhatnak, idővel mozgáskorlátozottság alakulhat ki. Húgysavkristályok lágyrészben is lerakódnak – tophus –, de akár a csont károsodását is okozzák. A vesében kőképződésre hajlamosít, a köszvény következtében akut és krónikus veseelégtelenség, veseeredetű magas vérnyomás alakulhat ki.

A diagnózis alapvetően könnyű, a vérből (esetleg vizeletből) a húgysavszint, vesefunkció, gyulladásos paraméterek meghatározása, veseultrahang, ízület röntgenvizsgálata vezet a válaszhoz.

Hogyan kezelhető a köszvény?

Léteznek olyan gyógyszerek, melyek kifejezetten roham esetén adhatóak, és olyanok, amelyek inkább rohamközti időszakokban alkalmazandóak. A gyógyszerek több támadásponton hatnak, vannak, melyek a húgysav kialakulását gátolják, és olyanok is, melyek fokozzák a vesén át történő kiválasztását, valamint vannak a gyulladáscsökkentők.

Roham esetén nemszteroid gyulladáscsökkentő vagy kolhicin a választandóak.

Rohamok közt, húgysavszintcsökkentésre allopurinol, szükség esetén egyéb vesén keresztüli ürítést segítő gyógyszerek alkalmazására kerül sor.

Hogyan előzhető meg a köszvényes roham?

Fontos a testsúly csökkentése, speciális diéta betartása, purinszegény ételek fogyasztása javasolt. Naponta 2-3 liter folyadékot kell fogyasztani. Kerüljük a puringazdag élelmiszerek (pl.: vörös húsok, konzerv készítmények, belsőségek, bab, gomba, hal, spárga) bevitelét. Szükséges az alkoholtilalom is.

Vízhajtó adása mellett is emelkedik a húgysavszint, illetve kemoterápiás kezelések mellett eleve számolni kell hyperurikémiával, és gyógyszeres megelőzés szükséges.

Tovább

Dr. Csuth Ágnes, családorvosDr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.