A köszvény kezelése

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A köszvény kezelésének elsődleges célja a fájdalomcsillapítás, illetve a jövőbeni köszvényrohamok és hosszú távú komplikációk (pl. ízületi- és vesekárosodás) megelőzése.

A téma cikkei - Köszvény

7/1 A köszvény és tünetei
7/2 A magas húgysavszint és a köszvény
7/3 Milyen vizsgálatokra számíthat?
7/4 A köszvény kezelési lehetőségei
7/5 Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása
7/6 A magas húgysavszint okozta más betegségek
7/7 A köszvény hosszú távú szövődményei

Orvosa a kezelés során külön figyelmet fordít a rohamok akut kezelésére és a rohammegelőzésre, illetve húgysavszint csökkentésre, tehát a hosszú távú kezelésre. Köszvényes panaszokkal, gyanúval, mielőbb forduljon orvoshoz! A köszvény súlyosságától függően, akár reumatológus által kiírt gyógyszerre is szüksége lehet!

A köszvényes roham gyógyszeres kezelése

Az enyhébb köszvényes rohamok kezelésére valamilyen nemszteroid gyulladásgátló gyógyszer elég lehet. Ezeknek a gyógyszereknek hosszútávú alkalmazás esetén lehetnek mellékhatásai (pl.: hasfájás, gyomorfekély, gyomorvérzés). A nem szteroid gyulladásgátlóknál úgynevezett plafonhatás érvényesül, azaz egy bizonyos dózis felett már nem érhető el velük további fájdalomcsillapító hatás.

Súlyos esetekben orvosa szteroid készítményt írhat fel. Bár a szteroidok drámai javulást hozhatnak létre, hosszú távon mellékhatásai lehetnek, ide értve a csontritkulást, a csökkent sebgyógyulási hajlamot és a fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenységet. Megelőzi az általános mellékhatásokat, ha a szteroidot közvetlenül az érintett ízületbe adják injekcióként, de még ennek a beavatkozásnak is lehetnek mellékhatásai és általában évente három ilyen injekciót lehet beadni.

Mit tehet Ön köszvényes roham esetén?

  • pihentesse a fájdalmas ízületet,
  • használjon jeget a duzzanat csökkentésére,
  • már a köszvényroham első jeleinek észlelésekor vegye be gyógyszerét.

A köszvény hosszú távú kezelése, rohamok megelőzése

Amennyiben a köszvényes tünetek éveken át hol jelentkeznek, hol elmúlnak, és kezeletlenül maradnak, több ízületet is érinthetnek, illetve krónikussá válhatnak és szövődményekkel járhatnak.

Hosszabb távon nem a köszvényes rohamok során alkalmazott fájdalomcsillapítás, hanem a rohamok okát megelőző kezelés jelenthet megoldást.

Léteznek olyan húgysavszint-csökkentő gyógyszerek, amelyek nem csak a tüneteket képesek enyhíteni, hanem a húgysavszint csökkentésével mérsékelhetik, vagy akár meg is akadályozhatják a lerakódások, köszvényes csomók kialakulását. Ezeket a gyógyszereket fellángolás után három-hat hónapig javasolt szedni, amennyiben a tünetek megszűntek, fennálló panaszok esetén hosszabb ideig is szükséges a szedése.

A megelőző célú szérum urátszint csökkentő terápia javasolt azoknál az ismert köszvényes betegeknél, akikre valamelyik állítás ráillik:

  • évente legalább két akut fellángolás,
  • krónikus veseelégtelenség esetén évi egy akut roham jelentkezik;
  • tophusok (az ízületekben és a vesében kicsapódott húgysavkristályok okozta gyulladás hatására kialakult képződmény) jelenléte;
  • vesekövesség.

Kezelni kell a tophusokat is! Léteznek vényköteles gyógyszerek, amelyek csökkentik a tophusok méretét, súlyos esetben pedig műtéttel távolíthatók el.

Mit tehet Ön az újabb rohamok megelőzéséért?

  • Gyógyszereit az orvos utasításai szerint alkalmazza!
  • Beszéljen orvosával az Ön által szedett gyógyszerekről, mivel egyes készítmények növelik a húgysavszintet.
  • Figyeljen a súlyára: mozogjon rendszeresen, illetve csökkentse az alkohol-, hús- és tenger gyümölcseinek fogyasztását.
  • Mindezeken túl, sok esetben javasolt az alapbetegség (elhízás, alkoholizmus, stb.) megfelelő kontrollja; diéta bevezetése (purinban gazdag ételek kerülése).

Maradandó károsodást okoz a köszvény?

Gyakori kérdések Előfordulhat, hogy visszafordíthatatlan, kóros fizikai, mechanikai változás következett be az ízület struktúrájában? Van-e rá esély, hogy megváltozik ez a krónikus állapot? Mi lenne a megfelelő egészségmegatartás ebben a helyzetben? Dr. Bogdán Aurél traumatológus, ortopédus válasza az Orvos válaszol rovatban

Mire figyeljen még?

Ha a vér húgysavszintje magas, ám soha nem volt még köszvényes rohama, a kezelés csak ritkán szükséges, ám érdemes életmód és étrendváltoztatással csökkenteni azt. Az extrém magas húgysavszinttel rendelkezőknél azonban fontos a rendszeres ellenőrzés, a húgysav szint csökkentése, különösen a vesekárosodás megelőzése érdekében. A hosszú távú gyógyszeres kezelés szükségessége attól függ, milyen magas a szervezet húgysav szintje, illetve mekkora egy újabb köszvény roham kockázata.

Akut roham után mindenképpen keresse fel orvosát, és beszéljék meg, milyen szokások, gyógyszerek vagy egyéb megbetegedés okozhatja a magas húgysavszintet. Sok orvos vár pár napot vagy hetet a köszvényes roham után a gyógyszeres kezelés megkezdésével. A köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek hatására ugyanis előfordulhat, hogy a szervezetben máshol tárolt húgysav a véráramba jut, ami súlyosbítja a köszvényes tüneteket egy roham esetén.

Amennyiben egy nagyobb ízületre (pl.: térd, boka) duzzanat fejt ki nyomást, az orvos azt egy úgynevezett aspirációs eljárással csökkentheti. Ennek során egy vékony injekciós tűt vezet az ízületbe, és az ott felgyűlt folyadékot ennek segítségével eltávolítja.

Tanácsok a mindennapi élet nehézségeinek leküzdéséhez

Az egészséges ételek elkészítéséhez hozzátartozik a bevásárlás, és az azzal járó cipekedés, az üvegtetők kinyitása, a szeletelés és az edények kezelése is, ám mindez jelentős kihívást ró az köszvényes betegre. Szerencsére azonban számtalan okos megoldás létezik a bevásárlás és főzés megkönnyítésére:

  • Ha túl nehéz emelnie, de sokat kell vásárolnia, hívjon magával segítséget, vagy szállíttassa ki az árut. Ma már több áruházlánc is vállal házhozszállítást. Ha a személyes vásárlás mellett dönt, legyen Önnél bevásárló lista, így elkerülheti a felesleges köröket a polcok között. Válassza az előre mosott, és szeletelt húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket - ezzel sok fájdalomtól és kellemetlenségtől kíméli meg magát.
  • Amennyiben üveges élelmiszert vagy gyógyszert vásárol, melynek nyitása nehéz az Ön számára, kérje meg az eladót vagy pénztárost, hogy segítsen felbontani azokat.
  • Szerezzen be nagy, vastag fogókkal ellátott, könnyű, alumínium edényeket. A porcelánból, üvegből készült tárolóedényeket cserélje műanyagra. Mielőtt megvásárolná ezeket, próbálja ki, mennyire kényelmes a fogásuk, használatuk.
  • Az olyan konyhai eszközök, mint az elektromos konzervnyitó, vagy az aprításra, szeletelésre, keverésre is alkalmas robotgép megkönnyítik az köszvényes beteg számára a főzést.
  • Főzzön egyszerre nagyobb adagot, amit másnap is fogyaszthat, vagy fagyassza le a maradékot, hogy máskor ne kelljen a főzéssel bajlódnia! Gondolkodjon egytálételekben, így kevesebbet kell a mosogatással, takarítással is bajlódnia!

Dr. Lesznyák Judit Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.