A korai menopauza veszélyt jelenthet - Kutatás

MTI
megjelent:

Azoknál a nőknél, akiknél korán jelentkezik a menopauza, kétszer nagyobb a kardiovaszkuláris problémák, a szívroham és a szélütés kockázata - állapították meg hétfőn közzétett tanulmányukban amerikai kutatók.

A vizsgálatban a 46 éves életkor előtt jelentkező menopauza számított korainak, akár természetes oka volt, akár a petefészkek műtéti eltávolításának következtében lépett fel. Mint Melissa Wellons kutatásvezető, az Alabamai Egyetem munkatársa hangsúlyozta, a nőknek fontos tudniuk, hogy a korai menopauza a szív- és érrendszeri betegségek potenciális kockázati tényezője.

Ezeknek a nőknek ezért még inkább oda kell figyelniük arra, hogy az elkerülhető kockázati tényezőkön változtassanak, csökkentsék magas koleszterinszintjüket, vérnyomásukat, mozogjanak többet, és étkezzenek egészségesen.

A menopauzáról
A menopauzáról a WEBBetegen>>

Az amerikai Endokrin Társaság San Diegó-i éves konferenciáján ismertetett felmérésbe, több etnikum tagjait vonták be. A 2500 feletti résztvevő 40 százaléka volt fehér, 25 százaléka fekete, 22 százaléka spanyolajkú és 13 százaléka kínai-amerikai.

Szív- és érrendszeri következmények - A korai menopauza eredménye?

A tanulmány 2000 júliusában kezdődött, ekkor a nők 45 és 84 év között voltak. A vizsgálatban szereplő nők mintegy 28 százaléka számolt be korai, 46 éves kor előtt bekövetkezett menopauzáról, közülük 446 nőnél természetes módon jelentkezett a klimax, 247-en pedig petefészek-eltávolító műtéten estek át. Azokat a nőket, akiknél a változás még folyamatban volt, a nem korai menopauza csoportjába sorolták.

Petefészek elégtelenség vagy menopauza?
A korai petefészek elégtelenség állapotát néha korai menopauzának hívják, azonban a két jelenség nem teljesen azonos. Más-más a menstruáció és a terhesség lehetősége, illetve a két állapot kezelési lehetőségei is különböznek. Petefészek elégtelenség vagy menopauza?>>

A követés ideje alatt 55 éves kora előtt, nem szenvedett el senki súlyos szív- és érrendszeri eseményt.

Ezt a kort követően azonban azok, akiknél korai menopauza jelentkezett, lényegesen nagyobb valószínűséggel estek át súlyos kardiovaszkuláris eseményen.

Mint Wellons kiemelte, tanulmányuk megfigyelésen alapul, ok-okozati összefüggést nem jelent, nem következik belőle, hogy a korai menopauza okozza a későbbi szívérrendszeri eseményeket, a fennálló kockázatnövekedésnek azonban megfelelő jelzője a korai menopauza.

(MTI)

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
A vérplazmavétel
A vérplazmavétel

Miben különbözik a plazmaferezis a véradástól?

A prosztata egészsége
A prosztata egészsége

Mikor gondoljon prosztatamegnagyobbodásra?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.