A gyerekek vérnyomását is mérni kell

MTI
megjelent:

A magas vérnyomás nemcsak a felnőttek betegsége, hanem már gyermekkorban is elkezdődhet. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy 3 éves kortól minden gyerek vérnyomását mérjék, hiszen fájdalmatlan, viszont létfontosságú információkat adhat.

A világ egyik legelismertebb gyermekgyógyászati folyóirata, a Pediatrics közölte David C. Kaelber és Frieda Pickett tanulmányát a gyerekkori vérnyomásmérés fontosságáról. Az amerikai gyermekgyógyászok átnézték a kérdés szakirodalmát,, és tanulmányozták a gyerekek vérnyomásának alakulását növekedésük során.

Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia és az Amerikai Szív Szövetség közös állásfoglalása már eddig is ajánlotta 3 éves kortól a vérnyomás megmérését minden alkalommal, amikor a gyerek bármilyen okból egészségügyi ellátásra szorul. Ez tehát azt jelenti, hogy egy amerikai gyereknek akkor is megmérik a vérnyomását, ha elmegy fogszabályozásra vagy megnézik a manduláját.

Más a gyermekek vérnyomása, mint a felnőtteké

Rizikótényezők

Fokozott sófogyasztás, elhízás, mozgásszegény életmód, továbbá elsősorban felnőttkorban fogamzásgátló szedése, alkohol-, drogfogyasztás, dohányzás, emelkedett szérum koleszterinszint. Azonban sajnos az utóbbiakat mind gyakrabban tapasztaljuk a 12-13 éves fiatalok esetében, mely a későbbi életkorokban a magasvérnyomás kialakulására veszélyezteti őket.

A vérnyomás azonban gyerekkorban folyamatosan változik.

Növekedés közben fokozatosan emelkedik és serdülő korban eléri a felnőttek vérnyomásszintjét. Az is kiderült, hogy a gyerekek vérnyomása rendkívül ingadozó, a fiúk és lányok vérnyomása között is van különbség és erősen változhat, ha a gyerek fájdalmat érez, vagy bármitől is fél.

Sok egészséges és beteg gyermek adataiból a gyerekgyógyászok nagy táblázatokat készítettek, amelyekben a gyermekek átlagos vérnyomása, kortól, nemtől és testmagasságtól, sőt súlytól függően szerepelt. A 3-18 éves gyerekek vérnyomásának határértékeit, 476 adat formájában rögzítették.

Kaelber és Pickett ezt a táblázatot dolgozta át, egyszerűsítve a számsorokat 64 tételre. Ezek azokat az értékeket jelentik, melyeknél nagyobb vérnyomásadatok további vizsgálatot igényelnek. Ez egyetlen, rövid táblázat, amely a gyermek neme és kora szerint feltünteti az egészséges vérnyomást.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a doktor vagy a védőnő a vérnyomást gyakran nem méri, ha valami más gond miatt viszik a gyereket a rendelőbe. Számításaik szerint, a magas vérnyomás ezért a kicsiknél 75 százalékban nem derül ki időben, pedig ma már közismert, hogy az emelkedett vérnyomású gyerekből sokszor lesz szívbeteg felnőtt.

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.