Sokat tehetünk a magas vérnyomás ellen - Íme a rizikófaktorok

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt rendszeresen, minden háziorvosi vizit alkalmával ellenőriztetni a vérnyomást, 40 éves életkor felett pedig legalább évente javasolt szűrő jellegű mérés.

A téma cikkei

8/1 Magas vérnyomás - Mikor forduljak orvoshoz?
8/2 A magas vérnyomás tünetei
8/3 A magas vérnyomás rizikófaktorai
8/4 Szisztolés és diasztolés érték
8/5 A magas vérnyomás szövődményei
8/6 Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?
8/7 Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet
8/8 Magas vérnyomás és diéta

A magasvérnyomás-betegség kialakulásának kockázata az életkorral nő. Fiatalok között csak néhány százalékban jelentkezik hipertónia, 50 éves kor felett a népesség 30-40 százaléka is érintett lehet, 70 éves kor felett pedig háromból két ember biztosan hpertóniás. Sokan nem is sejtik, hogy hipertóniások, mivel a betegség lappang, sokáig nem okoz komoly panaszokat. A magas vérnyomás első jele gyakran már a stroke.

A nemek között is észlelhető különbség, 50 éves kor alatt inkább a férfiak, míg 65 év felett már a nők között gyakoribb a hipertónia előfordulása.

Genetikai hajlam és hasi típusú elhízás

Ha a közeli hozzátartozók körében fordult már elő magas vérnyomás, nagyobb az esély a hipertónia kialakulására. Több gént is összefüggésbe hoztak az emelkedett vérnyomással, és az is kimutatható, hogy a családi halmozódásért nagyobb részben felel a genetika, mint az azonos szokások és környezeti hatások (bár ez utóbbiak sem elhanyagolhatóak).

A testsúly is jelentősen befolyásolja a vérnyomást. A hasi típusú elhízás, a megnövekedett zsírszövet, a szükséglethez képest jelentősen nagyobb energiabevitel serkenti a szimpatikus idegrendszer működését (így emelkedik a pulzusszám és a szív által percenként kipumpált vérmennyiség), valamint olyan hormonális változásokat indít el a szervezetben (pl. az inzulin fokozott termelését), melyek a só- és folyadékvisszatartás, valamint a vérzsírok szintjének emelkedése és ezen keresztül az érelmeszesedés irányába hatnak, így emelve tovább a vérnyomást.

Kimutatható, hogy a felesleges kilók leadásával jelentősen csökkenhet, akár normalizálódhat is a vérnyomás. A mozgásszegény életmód többek között, szintén a túlsúly kialakulásán keresztül emeli a vérnyomást.

Szív- és érrendszeri események kockázatbecslése

Sófogyasztás, alkohol, cigaretta és magas vérnyomás

Az étkezési szokások sem elhanyagolhatóak. A fokozott sóbevitel a víz megkötésén keresztül növeli a keringő vérmennyiséget. A sófogyasztás mérséklésével szintén csökkenthető a vérnyomás. A napi sómennyiség a 6 grammot ne haladja meg. Nem csak az „utánsózás” jelenségével kell azonban számolni, hanem a boltokban kapható tartósított élelmiszerek sótartalmát is figyelembe kell venni, a napi bevitt mennyiség számításakor.

A fokozott alkoholfogyasztás is vérnyomásemelő hatással bír, emellett károsítja a szívizomzatot is, és nem elhanyagolható többletkalóriát tartalmaz. A mérsékelt alkoholbevitelről viszont kimutatták, hogy védő hatással bír a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében, ennek megfelelően férfiak esetén maximum napi 2 egység, nőknél 1 egység alkohol fogyasztása engedélyezett (1 egység = 1 pohár sör, 1 dl bor vagy 3 cl rövidital). Az alkohol befolyásolhatja a már fennálló hipertónia gyógyszeres kezelésének sikerességét, így gyógyszerek szedése esetén kérje ki kezelőorvosa véleményét is.

A dohányzás azon túl, hogy közvetlenül is emeli a vérnyomást, károsítja az érfalat is. A cigaretta kedvezőtlenül befolyásolja az érelmeszesedésért felelős vérzsírok (LDL-koleszterin) szintjét, az érbelhártya funkciójának károsításával az erek tágulékonyságát csökkenti, így azokat merevebbé teszi, valamint fokozza a vérrögök kialakulásának veszélyét is. A dohányzás az egyik legfontosabb befolyásolható rizikótényező a szív- és érrendszeri megbetegedéseket tekintve.

A stressz hatása a vérnyomásra

Stressz hatására szervezetünkben vészreakció jelentkezik, mely adrenalin felszabadulásával, a pulzusszám és a vérnyomás átmeneti emelkedésével jár. Ez normális jelenség, azonban a tartósan fennálló, mindennapos stressz hosszú távon szintén vérnyomás-emelkedéshez vezet.

Ennek mechanizmusa még nem teljesen tisztázott, de a válasz valószínűleg a viselkedési szokásokban keresendő – a feszültség levezetésére sokan az evést, az alkoholfogyasztást használják, ami végül elhízáshoz, hypertoniához vezet.

Hasonló mechanizmust feltételeznek a depresszió kapcsán kialakuló magas vérnyomás esetében is. A megelőzés szempontjából fontos, hogy elég idő jusson a pihenésre és az alvásra, de a rendszeres fizikai aktivitásnak, sportnak is nagy szerepe van a mindennapi feszültség csökkentésében.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

8/2 A magas vérnyomás tünetei | 8/3 | 8/4 Szisztolés és diasztolés érték

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.