A bétablokkolók működése és hatása

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A bétablokkoló típusú hatóanyagok szervezetünk belső szabályozására hatva több kóros folyamatot pozitívan befolyásolnak, mint például a magas vérnyomást, a szívritmuszavarokat, a szívelégtelenséget, az anginák egyes típusait, sőt egyes nem szív-érrendszeri betegségeket is.

Mivel a szívben és az erekben béta típusú receptorok vannak, elég ha ezeket a receptorokat szelektíven gátoljuk. Ha a béta-receptorokra nem szelektív gátló hatóanyagokat használnánk, akkor a más szervekben lévő alfa típusú szimpatikus idegrendszeri receptorokat is gátoljuk, ami csak felesleges mellékhatások kialakulását eredményezné.

A béta-receptorok csoportjai

Az 1-es típusú béta-receptorok a szívben, erekben és a vesében fordulnak elő. Miután a szervezet által termelt adrenalin és noradrenalin kapcsolódik a béta-1-receptorokkal, hatásukra megnő a szívverés gyorsasága, és erősebben is ver a szív, vagyis több vért tud kilökni, a vesében pedig vízvisszatartást idéznek elő.

A béta-2-receptorokra ugyanilyen hatással van az adrenalin és a noradrenalin, de ehhez még számos más hatás is társul. A béta-2-receptorhoz való kapcsolódás után ellazítják a simaizmokat a méhben, a gyomor-bélrendszerben, és a hörgőkben, valamint kitágítják az ereket a kis szívkoszorúereknél, a májban és a vázizmokban, ezzel növelik a vérátáramlást. Ezen kívül pedig emelik a vércukorszintet, hogy biztosítsák a fokozott cukorfelhasználás pótlását.

Szelektív és nem szelektív bétablokkolók

Először olyan vegyületeket fedeztek fel a tudósok, melyek mindkét béta-receptort gátolják. Ezek a hatóanyagok több mellékhatást okoznak, mint a szelektív társaik.

Cukorbetegek csak szelektív bétablokkolót szedhetnek, mert a nem szelektívek csökkentik a vércukorszintet. A vércukorszint csökkentővel együtt túl alacsony cukorszint alakulhat ki, de a bétablokkoló elfedi ennek a tüneteit, vagyis a szapora szívverést és a verejtékezést. Az asztmások is csak szelektív szert szedhetnek, hiszen a béta-2-receptorok gátlása szűkíti a hörgőket, és akár asztmás roham is kifejlődhet.

Mindkét csoportba tartozó bétablokkolók hatása, hogy csökkentik a szívverés sebességét és erejét, csökkentve ezzel a szívritmuszavarok, vagyis az extra szívütések kialakulását.

Ugyanezzel a módszerrel javítják az anginás tüneteket is. Amikor a szív nem jut elég oxigénhez, és nem tudja fedezni a saját szükségleteit sem, csökken a teherbírásunk, és szúró fájdalmat is érezhetünk a mellkasunkban.

Forgalomban lévő bétablokkolók hatóanyagai

A Magyarországon forgalomban lévő nem szelektív bétablokkolók hatóanyagai: pindolol, propranolol, sotalol, bopindolol. A forgalomban lévő szelektív béta-1-receptor-blokkoló hatóanyagok: metoprolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, nebivolol. WEBBeteg gyógyszerkereső

A bétablokkolók hatásai

A bétablokkolók a szív lassításával csökkentik a terhelést, vagyis kímélik a szívet, csökkenti az oxigénigényt, növeli az oxigénellátást. Az ereket is tágítják, így csökkentik a vérnyomást, de ehhez is hozzájárul a szívverés lassúbbodása. Vérnyomáscsökkentő hatásuk csak lassú tartós adagolás során alakul ki.

A szívelégtelenség tüneteit is javítják, viszont bevezetéskor vagy adagemeléskor a tünetek fokozódhatnak, ha nem kellően kis adagmódosítások történnek. Ebben az esetben nagyon lecsökkenhet a vérnyomás és lelassulhat a szívverés, ödéma is kialakulhat. Ha ezeket a tüneteket érezzük, keressük fel orvosunkat.

Némi antioxidáns hatásuk is van, bár ez csak az erek falának kóros elváltozásait gátolja meg, így lassítják az atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulását, és előrehaladását.

Glaukóma vagyis zöld hályog esetén is alkalmaznak bétablokkolókat, mert a szemben lévő csarnokvíz termelődését gátolják, ezzel csökkentik a szembelnyomást, ami a glaukómás tüneteket kiváltja. A propranololt pedig a fentieken kívül migrén, remegések kezelésére, lámpaláz csökkentése, alkohol elvonási tünetek kezelése is alkalmazzák. Minden bétablokkoló hatóanyagra jellemző, hogy mellékhatásként emelik a szervezet számára rosszul hasznosítható koleszterin arányát a jól hasznosíthatóval szemben.

Mellékhatások, gyógyszerkölcsönhatások

Hosszabb alkalmazás után, ha hirtelen abbahagyjuk a szedését, magasra szökhet a vérnyomásunk, mert a szervezet hozzászokik a hatásához. Emiatt csak fokozatosan, adagcsökkentéssel lehet abbahagyni a szedését.

Nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel együtt szedve a vérnyomáscsökkentő hatás csökkenthet.

A végtagok hidegek lehetnek, ez a bőr ereinek összeszűkülése miatt alakul ki. Fáradtságot pedig az izmok kisebb vérellátottsága és a kisebb perctérfogat miatt érezhetünk.

Tipp Optimális vérnyomás kalkulátor

Szív-érrendszeri betegségekre használt további gyógyszerek

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.