Legyengült immunrendszerrel a járvány idején – Hematológiai megbetegedések és a COVID

Well PR
megjelent:

A koronavírus-járvány mindenkit érint, de vannak, akiknek a fenyegetettsége ma is jelentősebb az átlagosnál. Ilyenek a hematológiai betegek, hiszen eleve legyengült immunrendszerük miatt egy COVID-fertőzés sokkal nagyobb eséllyel válhat súlyossá náluk. Ráadásul ezeknek a betegeknek rendszeres kórházi kezelésre van szükségük, az egészségügyi intézményekbe való rendszeres bejárás pedig fokozott kockázatot jelent.

A hematológiai betegségek a vérképző rendszer megbetegedését jelentik, amely rendszer többek között az immunrendszer működésért is felelős. A hematológiai betegségek közé tartoznak a leukémiák, a limfómák és egy speciális kórkép, a myeloma multiplex. Ezek a kórképek majdnem az összes esetben olyan immunhiánnyal járnak, amelyek egy fertőzés lezajlását – azt akár vírusok, baktériumok vagy gombák okozzák – lényegesen hosszabbá, súlyosabbá vagy esetleg életveszélyessé tehetik. Emellett számos hematológiai betegség kezelése is úgy zajlik, hogy ezt a kedvezőtlen tendenciát tovább rontja.

A COVID-fertőzés azért speciális, mert a légúti fertőzést okozó vírusokhoz hasonlóan a kórokozója igen változékony, és a korábban átvészelt hasonló koronavírusokkal szemben szerzett védettséget, úgy tűnik, az egyéb légúti vírusoknál megszokottaknál is könnyebben képes kikerülni. Ez a nemcsak szeszélyes, de egyben veszélyesnek is tekinthető változékonyság a hematológiai betegeket fokozottan fenyegeti.

El kell fogadni azt a tényt, hogy ezen betegségek esetében sokszorosan fokozott elővigyázatosságra van szükség.

Családi látogatás, orvosi kontrollvizsgálat vagy bármilyen társasági esemény előtt át kell gondolni, megéri-e az adott helyzetben vállalni a kockázatot. Mérlegelni kell az oltás lehetőségét akkor is, ha valaki fél a mellékhatásoktól, hiszen épp az oltás adhatja meg a biztonságot egy olyan vírussal szemben, amely talán erősebb, mint a saját szervezete.

Védőoltásból minél több, annál jobb.

Főleg a krónikus, hosszú lefolyású betegségben szenvedő pácienseknél fontos ez, hiszen náluk várhatóan gyorsabban csökken majd az a COVID-ellenes immunitás, amit egyetlen oltás nyújt nekik. A megfigyelések szerint a 3. oltás egy hematológiai betegnél 20-30%-kal növeli a védettséget a 2. oltáshoz viszonyítva.

A hematológiai betegek minden egyes kórházi kontroll vagy kezelés előtt azóta is kötelező szűrésen vesznek részt.

Ez elsősorban azért történik, hogy a vírus ne terjedjen tovább, és ne veszélyeztesse a többi beteget. Ez a járvány kitörése idején is így volt, de a hematológiai betegeknél azóta is megmaradt, hiszen az egyes kezelések, immunterápiák – elsősorban a B-sejt-ellenes terápia – az eleve gyenge immunrendszert ideiglenesen még tovább gyengítik.

A kezeléseket is adaptálták a COVID-helyzetre

Az orvosok igyekeznek kihasználni a telemedicina nyújtotta lehetőségeket és minél kevesebb kórházi kontrollra hívni a betegeket. Az EESZT rendszerbe (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) feltöltött adatok, radiológiai leletek immár lehetővé teszik, hogy a hematológusok akár a beteg személyes jelenléte nélkül hozzanak meg bizonyos döntéseket, ezáltal csökkentve a betegek kontaktkockázatát. Az alkalmazott kezelések tekintetében is visszaszorulnak a direkt infúziós terápiák. Ma már számos olyan új kezelési eljárás létezik, amely adott helyzetben bizonyítottan ugyanolyan hatékonyságot tud biztosítani.

A szigorú izolálási és dezinfekciós szabályok a mindennapok részévé váltak

A betegek és az orvosok szoros együttműködése és a prevenciós intézkedések betartása teszi lehetővé a COVID kontroll alatt tartását. Ezen védekező előírásoknak köszönhetően ma már a hematológiai betegek ugyanazokban a korszerű terápiákban részesülhetnek, mint a COVID éra előtt.

A tájékoztató anyag az Abbvie támogatásával készült.

(Well PR)

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.