Leukémia és gyermekvállalás

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
frissítve:

Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

Közismert tény, hogy mind a kemoterápia, mind a sugárkezelés alapvetően meghatározhatja a termékenységet, illetve az egészséges gyermek születésének lehetőségét. Ugyanakkor jó hír, hogy a gyógyult leukémiás betegek az esetek többségében problémamentes terhességgel egészséges gyermeket hoznak világra. A károsodással született gyermekek aránya nem magasabb, mint az egészséges, nem daganatos szülőktől károsodással született gyermekek aránya. A leukémia pedig nagyon kis arányban örökletes, főleg, ha más genetikai eltérés is előfordul az egyik szülőnél.

Bővebben Itt írtunk részletesen a leukémia kialakulásáról és gyakoriságáról

Az elfogadott javaslat alapján a gyógyulástól és utolsó kezeléstől érdemes két évet várni a családalapítással.

Milyen hatása lehet a sugárkezelésnek a termékenységre?

Bizonyos leukémiákban és egyedi esetekben szükséges lehet (elsősorban helyi) sugárkezeléssel segíteni a gyógyulást. A termékenység szempontjából meghatározó lehet:

  • Nőknél a has, kismedence, a petefészek régió sugárzása, mely egyrészt a petesejtek károsodásához is vezethet (emiatt fejlődési rendellenesség is kialakulhat a magzatban), vagy a petesejtek pusztulását is okozhatja (ez valódi meddőséghez vezethet). Ha a méh nyálkahártyája károsodik, nem tud megtapadni az embrió.
  • Férfiaknál a has, kismedence, herék besugárzása a spermiumok átmeneti vagy akár végleges pusztulásához, illetve a hímivarsejtek károsodásához vezethet.
  • Az agy helyi sugárzása hatására hormonképzési zavar is kialakulhat, mely akár a petesejtek, akár a spermiumok képződésének zavarához is vezethet.
  • A sugárkezelés hatása függ még az alkalmazott sugárdózistól is.

Milyen hatása van a kemoterápiának a gyermekvállalásra?

Sok kemoterápiás szer befolyásolhatja a termékenységet, és okozhat magzati károsodást is, a petesejtben vagy hímivarsejtben okozott eltérés miatt, de nem mindegyiknek van hatása a fertilitásra.

Az okozott hatás függ:

  • A kemoterápiás szer típusától, a leginkább az úgynevezett alkilálószerek (pl. ciklofoszfamid) befolyásolják a fertilitást, a többi citosztatikum kevésbé toxikus.
  • Az alkalmazott dózistól.
  • A kombinációban több citosztatikum adása rontja az eredményeket.

Az őssejt-átültetés és az azzal járó kemoterápia és esetleges sugárkezelés nagy rizikóval járhat terméketlenséggel.

Kapcsolódó A meddőségről szóló cikkeinket itt találja

Mi történik a férfi betegek esetén?

  • A hímivarsejtek károsodhatnak, ennek hatására a magzatban is kialakulhat rendellenesség. Emiatt kemoterápiás kezelés, sugárkezelés alatt gondoskodni kell a megfelelő védekezésről. Ebben az időszakban semmiképpen nem tanácsos gyermeket vállalni.
  • Megszűnhet a hímivarsejtek termelődése is. Ez lehet átmeneti is (ami akár 1-5 évet is igénybe vesz, míg rendeződik), de lehet végleges is.

Mi történik női betegek esetén?

  • Egy felnőtt nő összes petesejtje már magzat korában kialakul, később több nem termelődik. Ezért a daganatok kezelése károsodást, és ezzel a petesejt pusztulását, vagy a petesejtek direkt pusztulásával végleges meddőséget (korai menopauzát) is okozhat.

Milyen teendők vannak gyermekvállalás szempontjából a leukémiás betegeknél?

Bár egy daganatos betegség igazolódásakor nem feltétlenül egy terhesség és családalapítás az első dolog, ami a betegek eszébe jut, mivel később ez már valóban felmerül, szükséges a kezelés előtt gondolkozni ezen, és lépéseket tenni a biztonságos gyermekvállalás érdekében.

A kezelés alatt nem kizárt a teherbeesés, ugyanakkor ez nem kívánatos (nem jó a kemoterápia alatt teherbe esni, a magzat és a nő szempontjából sem, és a kemoterápiát kapó férfi se vállaljon gyermeket a magzati károsodás veszélye okán), emiatt feltétlen indokolt a megbízható védekezés.

Kezelést követően természetesen nem kizárt sem női, sem férfi betegnél a gyermekáldás, de ezt célszerű megbeszélni a hematológus és nőgyógyász kezelőorvossal. (Mennyi idővel a kezelés után és az egyéni állapotot mérlegelve szabad-e gyermeket vállalni, illetve felmerülhet a kezelések során kialakult infertilitás problémája is.)

Ha olyan leukémia fajta vagy kezelés merül fel, melyet követően feltehetően nem lesz természetes úton alkalom a gyermekvállalásra, akkor fontos feladat a kezelés előtt a megfelelő ivarsejtek fagyasztása is. Férfiaknál érdemes spermium fagyasztást végezni. Nőknél petesejt vagy megtermékenyített petesejt (embrió) fagyasztás lehet jó megoldás.

Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.