A nők tüdeje tíz évvel hamarabb fejlődik ki teljesen

MTI
megjelent:

A nők tüdeje tizennégy éves korukra teljesen kifejlődik, a férfiaké csak tíz évvel később, huszonnégy éves korukra - olvasható egy spanyol tanulmányban.

Palma de Mallorca-i székhelyű Fejlett Légzésgyógyászat Nemzetközi Központ-Caubet Alapítvány által folytatott kutatás azt is állítja, hogy a korral a nők tüdejének működése lassabban romlik, mint a férfiaké.

Tünetellenőrző
Kíváncsi, hogy panaszai milyen betegségre utalhatnak? TÜNETELLENÖRZŐ

A Spanyol Tüdőgyógyászati és Mellkassebészeti Társaság tagja, Joan B. Soriano által vezetett kísérlet eredményeit, az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című amerikai folyóirat első júliusi számában teszik közzé.

A kutatás arra is rávilágít, hogy a dohányzás káros hatásai egyformán érintik mindkét nemet, a dohányzás elhagyása pedig lassítja a tüdőműködés korral járó romlását - mondta el Soriano, aki előrebocsátotta a tanulmány néhány következtetését.

A genetikai faktorokon kívül más tényezők is befolyásolják, hogy a dohányzó ember szervezetére a dohányzás kisebb vagy nagyobb mértékben hat-e.

A tanulmányból egyértelműen kiderül, a dohányzás abbahagyásának bármilyen életkorban jótékony hatása van, természetesen minél korábban hagyja el valaki ezt a szokást, annál nagyobb.

A kutatás osztrák és amerikai kutatók részvételével folyt, és felhasználták hozzá egy másik, az amerikai Framinghamben több mint ötezer főn végzett kutatás adatait.

(MTI)

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.