Kórházban szerzett tüdőgyulladás

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A tüdőgyulladás kialakulhat az otthon, közösségben szerzett forma mellett kórházi fertőzés, továbbá lélegeztetés következtében is. A megkülönböztetést az indokolja, hogy a kórházban kialakult tüdőgyulladás (HAP) fokozott veszélyt jelent a multirezisztens kórokozók előfordulása és a beteg egyébként is legyengült állapota (társbetegségek, kórházi beavatkozások) miatt.

Kórházi eredetűnek tekinthető a tüdőgyulladás, ha az az intézménybe történő felvételt követő 72 óra múlva alakul ki. Ebbe a csoportba (HAP) tartozik az egészségügyi ellátásban részesült betegekben (HCAP), illetve a lélegeztetett betegekben kialakuló tüdőgyulladás (VAP). A kórházi felvétel után 3 napon belül kialakuló tüdőgyulladásban még a területi kórokozók szerepe a valószínűbb, azaz valószínűleg még a kórházba kerülés esetén történt a fertőzés.

Miért veszélyes a kórházban kialakuló tüdőgyulladás?

A kórházban kialakult tüdőgyulladás halálozási aránya magas, 20-25 százalék. Ennek oka egyrészt az, hogy az ápolt betegek eleve a rizikócsoportba tartoznak súlyos betegségeik miatt. Másrészt a kórházakban nagyobb az esélye annak, hogy a tüdőgyulladás kórokozója sokféle gyógyszerrel szemben ellenálló (multirezisztens), így a kezelés nagyobb kihívást jelent.

A kórházi tüdőgyulladás esélyét növelő kockázati tényezők:

  • megelőző 90 napban antibiotikumkezelés történt;
  • 5 napot meghaladó kórházi kezelés;
  • jelentős az antibiotikumrezisztens baktériumok jelenléte a kórházi osztályon;
  • immunválasz csökkenésével járó (immunhiány) betegség és/vagy immunszuppresszív kezelés.

Fontos Napjaink veszélye, az antibiotikumrezisztencia

A kórházi pneumónia jellemző kórokozói

Míg a hétköznapi életben a tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója a védőoltással is nagy arányban megelőzhető Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus), a kórházi megbetegedések esetén más baktériumok, vírusok, gombák dominálnak.

A leggyakoribb kórházi kórokozók:

  • Baktériumok közül: Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcos auereus (MRSA), E. coli
  • Vírusok: citomegalovírus, herpesz vírusok
  • Protozoon: Pneumocystis jiroveci
  • Gombák: Aspergillus, Candida

Diagnózis és kezelési lehetőségek

A tüdőgyulladás diagnózisához az általános esethez hasonlóan szükséges a kétirányú mellkasröntgen. Ezen felül kórházi eredetű tüdőgyulladás gyanúja esetén tüdőtükrözéssel nyert alsó légúti váladékmintát javasolt küldeni mikroszkópos vizsgálatra és tenyésztésre, továbbá az anitbiotikumterápia megkezdése előtt hemokultúra levétele javasolt.

A kezelés általában vénásan adott antibiotikummal történik, sokszor több típusú antibiotikum kombinált alkalmazásával. Az alkalmazott antibiotikum ceftriaxone vagy levofloxacin, vagy ampicillin/sulbactam vagy ertapenem. Sokfajta antibiotikummal szemben rezisztens kórokozó esetén imipenem vagy piperacillin/tazobactam, emellé ciprofloxacin vagy aminoglicozid, vagy MRSA-fertőzés esetén vancomycin/linesolid.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

A tüdőgyulladás és tünetei

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás (pneumonia) napjainkban is súlyos betegség, intenzív osztályos elhelyezést igénylő esetekben halálozási rátája eléri a 20-30 százalékot. A gyerekek, idősek és legyengült immunrendszerű betegekre különösen veszélyes, de lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is.
Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.