A tüdőgyulladás kivizsgálása, diagnózisa

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A tüdőgyulladás a tünetek alapján csak valószínűsíthető, de a diagnózis felállításához más vizsgálatokra is szükség van.

Kórtörténet és fizikális vizsgálat

A tüdőgyulladás gyanúja már a kórtörténet áttekintésekor, a jellegzetes tünetek meghallgatásakor és a fizikális vizsgálat alatt felmerülhet orvosában.

Az orvosi vizsgálat során orvosa meghallgatja a tüdőket fonendoszkópja segítségével, melynek során azt figyeli, hogy levegővételkor vannak-e olyan zörejek (vagy éppen legyengült légzéshang), amelyek váladék és gyulladás jelenlétére utalnak. A további vizsgálatok elsősorban attól függnek, hogy milyen súlyos a betegség, továbbá a betegnek milyen rizikófaktorai vannak.

Mellkasröntgen

A diagnózis felállításában a kétirányú mellkasröntgen szinte mindig egyértelműen segít, nagy valószínűséggel röntgenfelvétel készülni fog a tüdőgyulladás igazolása, illetve helyének meghatározására. Ha a tünetek megjelenése után túl hamar készül a röntgen, előfordulhat, hogy eltérést nem fog mutatni, mert az első 24-48 órában még nem minden esetben jelenik meg a tipikus beszűrödés (infiltrátum).

A röntgenfelvétel a tüdőgyulladás igazolásán kívül segítséget nyújthat:

  • folyamat kiterjedtségének megítélésében, ami a kórokra is utalhat (pl. lebenyi érintettség vagy gócos beszűrődés);
  • felderíteni a háttérben megbújó alapbetegséget, légutakat lezáró elváltozás, ami a lezárt terület gyulladását okozza;
  • kimutatható vele a mellkasi folyadék mennyisége, elhelyezkedése, vagy más szövődmények (pl. tüdőtályog);
  • a későbbi kontroll felvételekkel lehetővé válik a folyamat követése, a terápia hatékonyságának megítélése.

Általános laborvizsgálatok

Előfordulhat, hogy vérvizsgálatra is szükség lesz, ami a tüdőgyulladás súlyosságának, illetve a beteg általános állapotának megítélésében segíthet. Tüdőgyulladás esetén jellemző eltérések a magas fehérvérsejtszám, gyorsult süllyedés, emelkedett CRP, továbbá procalcitonin. A súlyossági besoroláshoz fontos még az eletrolitszint és veseműködés vizsgálata is.

További lehetséges vizsgálatok

A kórokozó azonosítása általában a veszélyesebb, kórházban szerzett bakteriális fertőzés esetén fontos, ám más esetben is szükségessé válhat. Az alábbi vizsgálatok eredményeként a kezelés során lehetővé válik az egy-egy kórokozó elleni célzott antibiotikumok alkalmazása.

Haemokultúra és mellűri folyadék vizsgálata - Ez a két vizsgálati módszer kórházban kezelt betegek esetén jöhet szóba. A hemokultúrát (vérminta a benne lévő kórokozók kimutatásához) még az antibiotikus kezelés megkezdése előtt kell levenni. A tüdőgyulladást gyakran kíséri mellűri folyadékképződés, az innen nyert mintát szintén el lehet küldeni tenyésztésre, közvetlen mikroszkópos vizsgálatra, illetve végezhető belőle PCR is.

PCR vizsgálat - Az adott mintából (pl. köpet, mellűri folyadék) DNS felsokszorozással a tüdőgyulladást okozó kórokozó kimutathatóvá válik.

Köpet mintavétel és tenyésztés: A vizsgálat alapfeltétele, hogy az alsó légutakból származzon a minta. A mély légutakból bronchoaleolaris mosással (BAL) nyerhetünk mintát tüdőtükrözés/hörgőtükrözés (bronchoscopia) során.

Szerológiai vizsgálatok - Antitest kimutatásán alapul, a kórokozó meghatározását szolgáló módszer.

Közvetlen antigénkimutatáson alapuló próbák - Az antigén közvetlen kimutatására lehetőségünk van Legionella pneumophylia, Sterptococcus pneumonia és többféle vírus (influenza A és B, RSV, parainfluenza vírus) okozta fertőzés esetén.

A tüdőgyulladás súlyosságának osztályozása

Az otthon szerzett pneumonia súlyossága többféle pontrendszer alapján ítélhető meg.

PORT: A pontrendszer figyelembe veszi a beteg demográfiai adatait, társbetegségeket és az aktuális állapot jellemzőit. Az összesített pontszám a beteg halálozási valószínűségét mutatja meg százalékosan.

CURB-65: Zavartság meglétét, karbamidot, légzésszámot, vérnyomást és életkort veszi figyelembe. A pontrendszer a beteg általános állapotának súlyosságát nézi, a pontrendszer alapján eldönthető az orvos számára, hogy a tüdőgyulladásos beteg otthon vagy kórházban kezelendő.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

A tüdőgyulladás és tünetei

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás (pneumonia) napjainkban is súlyos betegség, intenzív osztályos elhelyezést igénylő esetekben halálozási rátája eléri a 20-30 százalékot. A gyerekek, idősek és legyengült immunrendszerű betegekre különösen veszélyes, de lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is.
Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.