Miért kell kezelni az egyszerű megfázást?

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos frissítve:

Az őszi és téli szezonban rendszeresen megjelenő orrdugulás és orrfolyás túlnyomórészt a köznyelvben csak megfázásnak vagy meghűlésnek, esetleg náthának nevezett vírusos felső légúti heveny fertőzésekre vezethető vissza. A tüneteket már csak a panaszok enyhítése végett is érdemes kezelni, de még fontosabb indok, hogy az esetleges komolyabb szövődményeket elkerüljük.

Megfázáskor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyán, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek, mint a vizes orrfolyás, tüsszögés, torokfájás, láz. Az influenza, az RSV, illetve a rhinovírusok vagy a SARS-CoV-2 variánsai egyaránt okozhatják a tipikus orr- és orrmelléküregi panaszokat.

Nem szabad félvállról vennünk a tüneteket!

A rossz közérzet, torokfájás, esetenként hőemelkedés vagy láz mellett az orrdugulás a leggyakoribb nazális tünet, és ezek azok, ami miatt a legtöbben orvoshoz fordulnak, illetve ami miatt a szülők leggyakrabban orvoshoz viszik a gyermeküket.

A torokfájdalom jellegzetesen az akut vírusos megbetegedések kapcsán szokott köhögéssel társulni, de az orrgaratból hátracsorgó kóros váladék is okozhat köhögéssel együtt járó torokpanaszokat.

A hirtelen kezdődő torokfájás főleg fiatalkorban gyakran együtt jár nyakinyirokcsomó-duzzanattal is.

A címben is feltett kérdésre a válasz, hogy az orrdugulással, orrfolyással érdemes foglalkozni, kezelendő, mégpedig azért, mert többféle szövődményhez vezethet, persze egyből megijedni sem kell a nátha miatt.

Szövődményei lehetnek:

  • orrmelléküreg- vagy arcüreggyulladás,
  • középfülgyulladás,
  • hallásromlás,
  • szaglásromlás,
  • asztma állapotromlása is felléphet az orrdugulás következményeként, valamint más idült légzőszervi betegségek is fellángolhatnak (Ezeket a vírusfertőzések önmagukban is provokálhatják.),
  • nem mellékes a rossz közérzet sem,
  • a megfázás az alvás megzavarásával negatívan befolyásolja az életminőséget, kicsiktől az idősekig,
  • súlyos esetben kialakulhat tüdőgyulladás.
  • Nem kezelt esetekben, amikor bakteriális fertőzés is fennáll, nagyon ritkán szívburok- és/ vagy szívizomgyulladás is kialakulhat.

A nátha szövődményeinek kialakulására jelentősebb a kockázat legyengült állapotú, idős, más alapbetegségben szenvedő embereknél, illetve kisgyermekek esetében.

Ilyenkor nemcsak a meghűlés fordul elő gyakrabban, hanem több szövődménnyel kell számolnunk, melyek főleg a bakteriális felülfertőződés következtében alakulnak ki.

Kifejezetten a köhögés szövődményei lehetnek:

Mivel köhögéskor nagy erejű folyamatok játszódnak le a mellkasban és a légutakban, arra hajlamos egyéneknél – legyengült állapotú és idős vagy valamilyen egyéb alapbetegségben szenvedő személyeknél – különböző szövődmények léphetnek fel.

A leggyakoribb, illetve legjelentősebb szövődmény a hirtelen vérnyomásesés, mely akár ájuláshoz is vezethet. Ugyanakkor a köhögés okozhat fejfájást, orrvérzést, gyomorégést, különböző szívritmuszavarokat, hajlamosíthat lágyéksérv kialakulására, vagy a már meglévő sérv méretének növekedésére.

Egy nagy erejű, rohamos köhögés arra hajlamosaknál asztmás rohamot is provokálhat. Hosszabb időn keresztül fennálló köhögés egyéb tényezők nélkül, önmagában is rontja az életminőséget, csökkenti a beteg komfortérzetét, krónikus fáradtságot, kimerültséget okozhat.

A legyengült, ágyban fekvő idősek esetén a váladék felköhögése sajnos nem is mindig maradéktalan, így szintén könnyebben alakulhat ki például tüdőgyulladás.

Mi tehetünk meg mi is otthon, hogy elkerüljük a szövődményeket?

A sós vizes orröblítéstől az orrdugulást enyhítő orrcseppekig (szaknyelven nazális dekongesztánsok) számos lehetőség rendelkezésre áll az otthoni tüneti terápiára, amely az esetek túlnyomó többségében meg is oldja a panaszokat.

Orrdugulás esetén elsőként hatóanyagmentes szerekhez nyúlunk. Az izotóniás vagy hipertóniás sós oldatokkal végzett orröblítés (orrirrigálás) egyre szélesebb körben elterjedt, biztonságos módszer, önmagában vagy más kezelések mellett kiegészítő terápiaként is alkalmazhatjuk.

A sós vizes orröblítés rendkívül hatékony a felső légúti gyulladások, de a krónikus és akut orrmelléküreg-gyulladás megelőzésében és kezelésében is. A orr öblítésekor a sóoldat kimossa a gyulladásos váladékot, nedvesíti a nyálkahártyát és gyorsítja annak regenerálódását. A orrmosás szintén hatékony orrkörnyéki sebészeti bavatkozások után, poros környezetben tartózkodó személyeknél és az orrnyálkahártya túlságos kiszáradása esetén is. Megfázás esetén természetes módon szabadítja fel az orrot, segítségére lehet a terhes nőknek, akik a hormonális változások miatti eldugult orrtól szenvednek, de stimulálja a légzőrendszer természetes tisztító mechanizmusait is. A Rhinohorn orröblítő kancsó vagy a Clinsin orröblítő szettek bármelyike jó választás lehet.

Tanács: amennyiben sós oldatot és orrdugulás elleni hatóanyagot is tartalmazó orrspray-t (pl. Nasivin stb.) is alkalmazunk, először a sós oldatos kezelést kell elvégezni, és ha még szükséges, ezt követheti az orrspay használata. A hatóanyag-tartlamú orrspray-k lelohasztják a megduzzadt nyálkahártyát és a legerősebb hatású szerek az orrdugulás kezelésében, az orrüreg átjárhatóságának a biztosításában.

Önálló vagy hatékony orrfújásra még képtelen csecsemők, kisgyermekek esetén nagyon fontos a megfelelő számú és erősségű (nem túl gyenge, nem túl erős) orrszívás, „orrporszívózás”, hogy megfelelően szeleljen az orr és a fülkürt, és hogy elkerülhessük a fájdalmas és sokszor tünetszegényen kezdődő fülgyulladást. Használjunk ilyenkor is tengervizes (sós) orrspray-t, hogy nedvesítsük a nyálkahártyát, fellazítsuk a letapadt váladékot.

A patikában kapható tüneti szerek, lázcsillapítók, gyulladáscsökkentők, torokfertőtlenítők, gyógynövényes kivonatok életkortól függően szintén hasznos segítségeink ilyenkor, és a házipatikában is érdemes tartani őket.

Tovább Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

Dr. Kónya Judit, családorvosDr. Szabó Zsuzsanna, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk:
Dr. Kónya Judit, családorvos
Aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.