A tüdőembólia kockázata autoimmun betegeknél

MTI
megjelent:

Az autoimmun betegségekkel, például reumás sokízületi gyulladással vagy Crohn-betegséggel kórházban kezelt pácienseknél jóval nagyobb az életveszélyes tüdőembólia kialakulásának kockázata - számoltak be tanulmányuk eredményéről svéd kutatók a The Lancet című brit orvosi folyóiratban.

Követéses vizsgálatukban a kutatók több mint 500 ezer, svéd kórházakban kezelt páciens adatait elemezték, akiknél a 33 autoimmun betegség legalább egyikét diagnosztizálták.

Az évek múlásával csökken a kockázat

Kiderült, hogy a kórházi tartózkodást követő 12 hónapon belül hatszor nagyobb volt a vérrögképződés miatti tüdőembólia kockázata az autoimmun betegséggel élő embereknél azokhoz képest, akiknél ezt nem állapították meg.

Bengt Zoller kutatásvezető, a Malmöi Egyetem klinikájának munkatársa csoportjával úgy találta, hogy idővel csökkent a megemelkedett embóliakockázat, a kórházi kezelést követő 1-5 éven belül a kezdeti érték felére, 5-10 év elteltével 15 százalékára, tíz év után pedig 4 százalékára.

A HealthDay című ismeretterjesztő portál idézi Carani B. Sanjeevi, a Karolinska Intézet kutatójának véleményét is, aki hangsúlyozta, hogy "egyértelmű összefüggés mutatkozik a trombózis és a gyulladások között", ezért az autoimmun betegek kezelésénél különös figyelmet kell szentelni a gyulladást és a vérrögképződést gátló szerek alkalmazásának.

Vérrögök a tüdőben

Tüdőembólia leggyakrabban akkor alakul ki, amikor a lábszár mélyvénáiban kialakuló vérrögök (mélyvénás trombózis) elszabadulva a tüdőbe kerülnek. A nőknél magasabb a kockázat, ugyanez igaz a túlsúlyosakra, a dohányosokra és a fogamzásgátló tablettát szedőkre. A különböző műtétek vérrögök kialakulását okozhatják, ezért nagyon fontosak a megelőző intézkedések.

(MTI)

Cikkajánló

A tüdőembólia és tünetei

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Tüdőembólia
A tüdőembólia gyakori tüdőbetegség, melyet az esetek csak közel egyharmadában sikerül időben diagnosztizálni. Hátterében leggyakrabban a mélyvénás trombózis áll. A vénás rendszerben elszabadult trombus (alvadt vér vagy ritkábban zsír, levegő, idegen szövet) a véráramlattal a tüdőartériába jutva annak hirtelen elzáródását okozza.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.