Szoptathat-e a kismama, ha kontrasztanyagot juttatnak a szervezetébe?

Dr. Laki András
Szerző: WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus

PSS betegségem van, ezért az immunológusom állapotellenőrzés miatt tüdő HRCT-vizsgálatot írt elő, melyet infúziós kontrasztanyag beadásával fognak majd elvégezni. Kislányomat még esténként szoptatom. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a kontrasztanyag beadását követően 1 napig nem szoptathatok.

Kérdésem az lenne, hogy valahogyan tudok azon segíteni, hogy a szervezetem hamarabb lebontsa, kiürítse a méreganyagot? Biztos, hogy elegendő az egy napnyi szoptatás kihagyása, vagy legyen inkább másfél nap? Esetleg előfejjem az anyatejet, hogy biztosan ne legyen benne méreganyag? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Dr. Laki András, radiológus válasza

A CT-vizsgálatok során adott intravénás kontrasztanyagnak csak töredéke juthat be az anyatejbe, és ennek hasonlóan kis része szívódhat fel a kisgyermek bélrendszeréből, emiatt a legújabb gyógyszerismertetők és szakmai állásfoglalások nem tartanak valószínűnek semmilyen károsodást, és nem is tiltják a szoptatás felfüggesztését.

Más iratokban, javaslatokban valóban a szoptatás 24 órára való felfüggesztése szerepel, aminek a betartása persze nem árthat, különösen, ha előre is le tud fejni tejet. Nyilvánvaló, hogy minden lehetséges károsodástól meg szeretnénk kímélni a gyermekeinket, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy ezek a kontrasztanyagok szükséges esetben kisgyermekek, csecsemők vizsgálataiban is alkalmazhatók a megfelelő adagolásban és körülmények között.

Az intravénás kontrasztanyag normális veseműködés esetén (amit a vizsgálat előtt amúgy is ellenőrizni kell) 24 óra alatt gyakorlatilag 100 %-ban kiválasztódik, és távozik a vizelettel. A vizsgálat utáni bőséges folyadékfogyasztással segíthető a gyorsabb kiürülés.

Nem tartozik szorosan a kérdéséhez, de ha már említi a HRCT-vizsgálatot, megemlítem, hogy maga a HRCT a tüdőállomány nagy felbontású, vékony szeletes CT képalkotását jelenti, és nem tartalmazza magát a kontrasztanyag adását. Lehetséges, hogy az Ön betegsége miatt (leginkább a mellkasi nyirokcsomók, egyéb lágyrészek pontosabb megítélése érdekében) van szükség a kontrasztanyagos sorozatra is, és a HRCT a vizsgálatnak csak az egyik része. Ennek részleteit a kezelőorvosával vagy a vizsgálatot végzőkkel beszélheti meg.

Dr. Laki András, radiológus
Forrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Laki András, radiológus

Módosítva: 2016.08.11 07:38, Megjelenés: 2016.08.11 07:38

CIKKAJÁNLÓ

 Koronavírus

Koronavírus

Nő a 40 év alattiak aránya a fertőzöttek között. Júliusban 44%-ot tett ki ez a korosztály.

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Hüvelygomba és fogamzásgátló

Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.

Online konzultáció

Online konzultáció

Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?

Kontrasztanyagos koponya-CT-felvétel

Az agy vizsgálatára az MR után a legalkalmasabb eljárás a computertomographiás vizsgálat (CT). Sok esetben a CT-vizsgálat önmagában nem ad megfelelően...

Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!...

Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy...

Csont-izotópvizsgálat (csontszcintigráfia,...

A csont-izotópvizsgálat radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, a nukleáris medicina része. Az izotópvizsgálatok...

Diagnosztikai módszerek - Röntgenvizsgálat...

A röntgencső röntgensugarakat állít elő, mely a különböző szöveteken keresztülhaladva fokozatosan gyengül, és ez a gyengített sugár a sugárforrással...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Infografika és videó