Röntgenvizsgálat: van-e határérték? - Az orvos válaszol

Dr. Laki András
szerző: Dr. Laki András, radiológus - WEBBeteg
megjelent:

Gerincproblémák miatt hét felvételt készítettek az ágyéki gerinc- és medencerészről. Egy ilyen röntgensugár dózisa nagyjából milyen időszakkal egyenértékű háttérsugárzásnak felel meg? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Dr. Laki András, radiológus válasza

Az egyes röntgen- és CT-vizsgálatok által leadott, illetve a szervezet által elnyelt sugárdózis a vizsgálatok felsorolása alapján nem adható meg egészen pontosan, hiszen az egyes vizsgálatok sugárterhelése függ egy bizonyos határok között a berendezés beállításaitól és a testalkattól is.

A CT-berendezések és modernebb (digitális) röntgenfelvételi berendezések általában tárolják a kibocsátott sugárdózis adatait. A szakirodalomban az elnyelt sugárdózis átlagos értékei több helyen is olvashatók. Ezek szerint egy ágyékimedence-felvétel 35 heti, egy medencefelvétel 24 heti, egy kontrasztanyagos koponya-CT-vizsgálat kb. 1,5 évi háttérsugárzásnak felelhet meg.

Bővebben Mennyire kockázatosak a sugárzással járó orvosi eljárások?

A kérdése második gondolatához annyi tartozik, hogy lakossági (azaz nem foglalkozással összefüggő) sugárterhelés hivatalos határértékébe nem tartozik bele az orvosi diagnosztikai vizsgálatokkal járó sugárzás, ilyen határértéket nem állítottak fel, mivel nem lehet előre megmondani, hogy egy ember élete folyamán milyen vizsgálatokra, beavatkozásokra lesz még szükség, melyek nemritkán életet menthetnek.

Egyelőre nincs is megoldva az egyes emberek esetén elvégzett vizsgálatok sugárterhelését összegző nyilvántartás kérdése sem.

Az orvosi diagnosztikai vizsgálatokkal, beavatkozásokkal kapcsolatban az az alapelv, hogy csak olyan vizsgálatokat végezzenek, amelyek az orvoslás számára szükségesek, vagyis eredményük alapján (akár kóros, akár negatív esetben) döntéshozatal függ, és az adott vizsgálat technikai lehetőségei szerint a lehető legkisebb sugárterhelésre kell törekedni. Ezek figyelembe vételével a várható előnyök meghaladják az esetleges kockázatokat.

Az Ön által kapott sugárterhelés nem számít nagymértékűnek, nem kell aggódnia esetleges késői következmények miatt.

Dr. Laki András, radiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Laki András, radiológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész, fogszakorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.