Gyakori probléma szülés után az inkontinencia

Medipress
megjelent:

Az anyák egynegyedénél áll fenn vizelettartási zavar egy évvel a szülés után, állítják a svédországi Karolinska Intézet kutatói. A számos fizikai gond ellenére a nemrég szült anyukák egészségesebbnek látják magukat, mint sok más korukbeli nő.

Dr. Erica Schytt szülésznő tanulmányában azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a gyermekszülés a nők egészségét. A felmérésben 2500 nő vett részt, akik kérdőívet töltöttek ki tüneteikről és egy egytől ötig terjedő skálán osztályozták egészségi állapotukat a terhesség kezdetétől a szülés utánig.

Kiderült, hogy a nők többségénél legalább egy panasz áll fenn a szülés utáni első évben, egynegyedüknél pedig öt vagy több tünet jelentkezik. A leggyakoribb a tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor vagy sporttevékenység közben jelentkező úgynevezett stressz inkontinencia, amely a szülés utáni első évben a nők 22 százalékánál lép fel. „Ez egy súlyos, gyakran krónikussá váló probléma” – mondja Dr. Schytt.

Az inkontinencia kockázata emelkedett az elhízott, székrekedéssel küzdő, többször szült vagy 35 éven felüli nők esetében, míg a császármetszéssel szült anyáknál a rizikó alacsonyabb. Dr. Schytt azonban arra figyelmeztet, emiatt nem szabad császármetszést kérni, mivel a műtétnek is megvannak a maga veszélyei.

Gyakran előfordult panaszként még a fáradtság, a fejfájás, továbbá a nyak, a váll és a hát fájdalma. Fájdalmas lehet a császármetszés hege, a közösülés, továbbá nem ritka az aranyér sem, de ezek a problémák általában két hónap elteltével megszűnnek. A számos fizikai panasz ellenére a legtöbb nő azt vallotta, hogy jól érzi magát, többen, mint a hasonló korú többi nő. „Ennek oka valószínűleg az, hogy az egészséges nők szülnek, azonban szülés után olyan eufória jelentkezik, amely elvonja a figyelmet az átmeneti fizikai tünetekről” – magyarázta a doktornő.

Dr. Schytt szerint a szülés utáni kontrollvizsgálat jó alkalmat teremt arra, hogy kiszűrjék és kezeljék azokat a nőket, akik fizikai problémákkal küszködnek és nem érzik jó magukat.

Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?
Átmeneti vizelet inkontinenciát akár az étkezési szokások vagy bizonyos gyógyszerek is előidézhetnek, a tartós vizelettartási nehézség hátterében azonban legtöbbször szervi eltérések állnak. Milyen okai lehetnek az inkontinenciának?

Medipress

Cikkajánló

A vérplazmavétel
A vérplazmavétel

Miben különbözik a plazmaferezis a véradástól?

A prosztata egészsége
A prosztata egészsége

Mikor gondoljon prosztatamegnagyobbodásra?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.