A helyes orrcsepphasználat: tanácsok az ép nyálkahártyáért

Dr. Piros Zsuzsanna
szerző: Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

A téli, tavaszi náthás időszakban gyakran nyúlunk recept nélkül is kapható orrcseppekhez, melyek a náthát, influenzát kísérő orrlégzési panaszokat, füldugulásérzést hatékonyan csökkentik.

Sokszor azonban nem tartjuk be az ajánlott dózist (naponta az előírtnál több alkalommal, és gyakran az előírtnál több cseppet alkalmazunk), vagy a javasolt 5 napnál, 1 hétnél tovább alkalmazzuk e szereket.

Ilyenkor az orrnyálkahártya sérül. Az orrunkat száraznak érezzük, égő fájdalom jelentkezhet, és gyakran az orrlégzési panasz megmarad, vagy fokozódik. Mit tehetünk ilyenkor?

Az első lépés az orrcsepp elhagyása. Majd az orrnyálkahártya gyógyulásának elősegítése.

A nyálkahártya állapotának megóvására, regenerációjának elősegítésére alkalmas összetevőket tartalmazó orrcseppek használata javasolt.

Sokat segítenek a megfelelően megválasztott vitaminkészítmények, melyek A- és E-vitamin-tartalmúak.

Ez a cikk is érdekelheti Orrdugulás - Melyek a kiváltó okok és a következmények?

Életmódtanácsok az egészséges orrnyálkahártya érdekében

  • A megfelelő páratartalmú helyiségben tartózkodás. A száraz levegő nem tesz jót az orrnyálkahártyának.

  • Az optimális hőmérsékletű helyiség. A túl meleg helyiség sem kedvező. A legjobb a 18-20 Celsius-fokos szoba.
  • Mozgás a szabadban. Friss levegőn a séta is megteszi. Napi 1 óra mozgás a szabadban, nem csak az orrnyálkahártyájának tesz majd jót.

  • Az irritáció kerülése. A dohányzás teljes elhagyása! A passzív dohányzás is ártalmas! Mindenféle füst, gőz belélegzését mellőzze. Az irritatív anyagokét is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a háztartásban is rengeteg irritatív gőz, pára van jelen: vízkőoldó, klórtartalmú-, hypoklorit tartalmú fertőtlenítő szerek, ecet, tömény alkoholok stb. Forró gőzök belélegzése is ártalmas, ilyen a tésztafőzéskor arcunkba csapódó gőz, a túl forró leves, a sütő ajtajának lehajtásakor felcsapó meleg levegő. Ezeket, illetve a nagy forgalmú utak mentén jelenlévő szmog, füst irritáló, savas kémhatását is igyekezzen kerülni, bár ez sokszor a mai világban szinte lehetetlen.

  • Inhalálás. Főleg a kamillás gőz jó hatású. De ne legyen forró! A szaunázás, gőzfürdőzés nem alkalmas erre, sőt! Az inhalálás során az illóolajok használatát kerülje. Igen jó hatású a sós inhalálás.

  • Megfelelő táplálkozás. A megfelelően összeállított vitamindús, nyomelemeket tartalmazó, alacsony zsírtartalmú, omega-3-zsírsavakat tartalmazó étrend, a sejtosztódásra hatva nagyban segíti a nyálkahártya-regenerációt. Ezen kívül kevesen gondolnak arra, hogy a csípős, túl fűszeres ételek az orrnyálkahártyát is igénybe veszik. Tehát a túl forró, a csípős, fűszeres ételek fogyasztását (legalábbis amíg az orra helyre jön) inkább mellőzze.

Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.