Az ízlelés és a szaglás is csökken, ha bedugul az orrunk

Dr. Szanyi Andrea
szerző: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter - WEBBeteg
frissítve:

Mind az ízlelésnek, mind a szaglásnak fontos szerepe van az ember és környezete kapcsolatában. Befolyásolják a táplálkozásunk minőségét, az ételek kiválasztását és élvezetét is, szerepelnek a jó közérzetünk kialakításában, de a kellemetlen ízek és szagok felismerése egyes veszélyek elleni védekezésünk részét is képezik.

Így függ össze az ízérzékelés és a szaglás

Közismert, hogy a szaglás érzésének az elvesztése vagy csökkenése befolyásolja az ízek érzését is. Ennek oka, hogy az ízérzés szerve, a nyelven lévő ízlelőbimbók révén csak az alapízeket ismerjük fel. (A régóta ismert négy alapíz a keserű, édes, sós és savanyú, melyekhez az utóbbi évtizedekben egy japán felfedezés nyomán egy ötödiket, az umami nevű ízt is hozzásorolnak).

Ízérzékelő sejtek a szájpadon és a torokban, garatban is fellelhetőek. A megfelelő érzékeléshez a normális nyáltermelés is szükséges.

A szagok érzékelése az orrüreg felső részében lévő szaglóhám receptorsejtjeiből indul ki, viszont nemcsak az orrlégzéssel, azaz „elölről” bejutott szagokat érezzük, hanem a szájból a garatba kerülő ételekből és italokból, „hátulról” felszálló illatanyagokat is. Az utóbbinak is nagy a jelentősége, úgy tartják, hogy a teljes ízérzékelés akár 80%-ban is ezen a hátsó úton bejutott illatanyagok révén alakul ki. Így érthető, hogy az összetett ízélmények csak a szaglás segítségével érhetőek el teljes értékűen.

A szaglóhám megfelelő működéséhez egyrészt a levegő szabad áramlása, másrészt az orrnyálkahártya felszínén termelődő vékony nyákréteg is szükséges.

Az orrdugulásnak, vagyis az orrlégzés akadályozottságának számos oka lehet

A leggyakoribbak az orrnyálkahártya gyulladásos, vagy allergiás eredetű duzzanata, továbbá orrpolipózis, orrmandula-túltengés, reflux, hormonális zavarok, egyes gyógyszerek mellékhatása stb. Így, ha az illatanyagok feljutása és a sejtekbe való bejutása akadályozott, jelentősen romlik az ízlelés minősége.

Mindezek mellett találtak bizonyítékokat arra is, hogy az ízérzékelés és a szaglás idegpályái a talamusz nevű agyi struktúrában részben kapcsolódhatnak egymással, így a kétféle információ összegződve adja ki az ízérzés teljes élményét.

A szaglás és ízérzékelés elvesztése a koronavírus-fertőzés egyik korai tünete is lehet. A SARS-CoV-2-vírus gyorsan meg tud telepedni az orrüreg felső-hátsó részén, ahol a szaglóhám is található. Ezen a területen ugyanis nagy számban vannak jelen olyan receptorok, amelyeket felhasználva a vírus be tud hatolni a sejtekbe. A koronavírus-fertőzés esetén a szaglóhám pusztulása okozza a szaglásvesztést.

Az egyéb vírusok által kiváltott felső légúti hurutok esetén erős orrnyálkahártya-gyulladás és ödéma jön létre, ami fizikai akadályt képez, ezáltal csökken vagy akár átmenetileg meg is szűnik a szaglás.

Egyéb lehetséges okok a háttérben

A helyi okokon kívül különböző idegrendszeri betegségek is okozhatnak szaglászavart. Így pl. Alzheimer- és Parkinson-kórban is megfigyelhető.

Az anyagcsere-betegségek közül cukorbetegségben és pajzsmirigy-alulműködésben is észlelhető szagláscsökkenés.

Számos gyógyszerről is leírták, hogy mellékhatásaként szagláscsökkenés jelentkezik, a panasz jelentkezésekor érdemes tehát áttekinteni a szedett gyógyszereket is.

Rendszeres drogfogyasztóknál, elsősorban a kokainhasználóknál is jelentkezik szaglászavar.

A daganatos betegségekben alkalmazott sugárterápia mellékhatásaként is előfordulhat a szaglás és ízérzés csökkenése, mely általában átmeneti állapot.

Az ízérzés zavarait is osztályozhatjuk helyi és központi idegrendszeri eredet alapján. Előbbiekhez a nyáltermelés csökkenésével járó betegségek: nyálmirigykő, nyálmirigygyulladás sorolhatók, de bizonyos gyógyszerek szedésekor, rossz szájhigiénia esetén is előforduló panasz. A központi idegrendszeri okok között az ízlelő idegpályákat érintő károsodások (pl. gyulladások, vírusfertőzések, sérülések) fordulhatnak elő, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, endokrin betegségek, kábítószer-használat és pszichiátriai kórképek is okozhatják.

Tovább

Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáterForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Cikkajánló

Orrdugulás
Az orrüreg egy hihetetlenül összetett szerv, mely lehetővé teszi a levegő áthaladását a tüdő felé, és ez alatt a 0,1 mp töredéke alatt felmelegíti, párásítja és megtisztítja az áthaladó levegőt. Ehhez viszont ép strukturális és funkcionális viszonyok szükségesek, hogy az orr megfelelően szeleljen, vagyis átjárható legyen.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.