Mikor alakul ki arcüreggyulladás?

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Az orr melléküregeinek a leggyakoribb megbetegedése a gyulladásos betegség, amely lehet heveny vagy idült, lehet allergiás eredetű, okozhatják vírusok vagy baktériumok.

Az arckoponya csontjai
Az arckoponya csontjai, a homlokcsont, a felső állcsont, a rostacsont és az ékcsont, üregeket rejtenek, amelyek az orrüreggel közlekednek. Ezek az üregek az orrmelléküregek, amelyeknek legismertebb képviselőjük az arcüregek és a homloküreg, de ide tartozik a rostacsont légtartalmú üregrendszere, a rostasejtek, és az ékcsont testének elülső részében helyet foglaló ékcsonti üreg (iköböl) is.

A heveny arcüreggyulladás, homloküreg-gyulladás rendszerint felső légúti fertőzés, nátha, influenza következtében alakul ki. Az orrüreg nyálkahártyája ilyenkor duzzadt, elzárja a melléküregek nyílását, kiváltképp akkor, ha a fentiekben jelzett rendellenesség is egyidejűleg fennáll. Ez megváltoztatja a melléküregek egészséges viszonyait, amely a kórokozók elszaporodásához, nyálkahártya-duzzanathoz, gyulladásos folyadékképződéshez vezet. Kísérheti láz, hőemelkedés, de a legtöbb esetben ez nem észlelhető. Jellemző az orrdugulás, az orrhangú beszéd. Az arcüreggyulladás jellegzetes, mozgásra, lépésre, lehajlásra fokozódó fej- és arcfájdalommal járhat, továbbá a felső fogak tompa fájdalmát is okozhatja. A homloküreg-gyulladás inkább homloktájéki fejfájást szokott okozni.

Kialakulásának okai

A bakteriális fertőzéseket a Streptococcus pneumoniae, Haemophylus influenzae (nincs köze a vírus okozta influenzához), Streptococcus pyogenes, Moraxella catarrhalis okozza. Ezek a baktériumok antibiotikumra jól reagálnak.

Az arcüreggyulladás kezelése

Orrcsepp, orrspray használata néhány napra minden esetben szükséges, leginkább nyálkahártya-duzzanatot lohasztó hatású készítmények ajánlhatók. Hosszú távú használatuk nem javasolt. Az arcüreggyulladás kezelésében az arcüregöblítésre manapság már kevés esetben van szükség.

Lehetséges szövődmények

Ritkán szövődmények léphetnek fel, melyek a következőek lehetnek: homloküreg-gyulladás, vagy az egyébként is súlyos, de ritka betegség, a rostasejtek gyulladása, és az iköböl gyulladás. Az iköbölgyulladás rendszerint nem önállóan előforduló kórkép, ilyenkor az összes orrmelléküreg gyulladásos betegsége áll fenn. A szövődmények a fertőzés tovaterjedéséből erednek. Koponyaűri megbetegedések, agyhártyagyulladás vagy a vérben általános fertőzöttség (sepsis) alakulhat ki.

Orrmelléküreg-gyulladás
Az orrmelléküreg gyulladás kialakulására több tényező is kedvező feltételeket teremthet, ilyen például az arckoponyát alkotó csontok rendellenességei, az orrsövényferdülés vagy az orrpolip. Az orrmelléküreg-gyulladások egy részét azonban nem baktériumok okozzák, sokszor nincs is szükség antibiotikumra, magától gyógyuló folyamat is lehet.

Tovább Az arcüreggyulladás kialakulása, tünetei és kezelése

Dr. Árki Ildikó, háziorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Az orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz)

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Arcüreggyulladás
Az enyhe orrmelléküreg- (arcüreg-, homloküreg-) gyulladás házilag is jól kezelhető. Ha azonban súlyosak a tünetek vagy elhúzódik a betegség, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel a gyulladás súlyosabb fertőzést is előidézhet, illetve krónikussá válhat.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.