Ha már nassol, figyeljen oda arra, hogy mit!

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

Sokan a napi három főétkezés között éhségüket nassolással, édességekkel csillapítják, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó tízórait és uzsonnát fogyasztanának. Azonban egyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében.

A napközbeni nem tervezett étkezéseket szokás nassolásnak nevezni. Ilyenkor általában magas kalóriatartalmú, és hasznos összetevőket kis arányban tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk.

Tudatosan vásároljuk őket, még akkor is, ha már a vásárlás pillanatában tudjuk, hogy nem cselekszünk helyesen.

Sokan a napi három főétkezés között éhségüket csillapítják e módon, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó tízórait és uzsonnát fogyasztanának. Túlsúllyal küzdő emberek fogyókúrájának sikertelensége hátterében, gyakran áll ez a káros szokás.

A napi szükséges kalóriamennyiség mellett, ami a főétkezésekkel meg is történik általában, jelentős plusz és nem számított üres kalóriákra teszünk szert. Az ilyen gyorsan jött plusz kalóriák miatt jelentkezik az emberek többségénél a túlsúly problémája.

Számos ok bújhat meg a nassolás mögött

Sok embert az étkezés, rágcsálás stressz helyzetekben megnyugtatja, így a biztonságkeresés egyik útja lehet. Számos programnak az évek során kialakult részévé válhat a nassolás, pl. TV nézés, olvasás, sportesemények. Bizonyos helyzetekben sokszor pótcselekvésként, unalmában nassol az ember.

Ismert dolog, hogy a nassoláskor fogyasztott élelmiszerek íze, általában eléggé intenzív, ízletes. A mesterséges ízfokozóknak köszönhetően szinte függőség kialakítására képesek. Mindenki érezte már, hogy egy bizonyos íz érzése miatt mindenképpen egy bizonyos terméket akart fogyasztani. Sajnos a mai trendek során népszerű termékek, nem válhatnak az egészséges életmód és táplálkozás részévé.

Mindenkiben alakult már ki bűntudat ilyen termék fogyasztását követően. Hiszen egyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében, a kialakult betegségek kezelésében.

Mit tud tenni az ember, ha hirtelen rátör a nassolás vágya?

Amennyiben az érzés csak egy kis rágás iránti vágy, akkor az evés vágyának csökkentése a cél, amit lehetőleg zöldség snackkel és gyümölcs fogyasztásával csillapítsunk. Ha a cél a megfelelő energia és kalória bevitele, ne a mesterséges ízfokozókkal telített élelmiszereket keressük, hanem a rostban és vitaminban gazdag, természetes ízeket, élelmiszereket.

Ha elkészítésük több időt is vesz igénybe, mint leemelni valamit a konyhai polcról, az egészségünk miatt biztosan megéri.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.