A fogselyem helyes használata

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A fogselyem helyes használata a szájhigiénia fontos része, mivel ez a kis eszköz kiválóan alkalmas a fogközök tisztítására, emellett eltávolítja a fogíny széléhez tapadt ételmaradékokat és lepedéket is.

Milyen fogselymet használjon?

A fogselymeknek két fő típusuk van: nylonból készült és PTFE. A nylon fogselyem lehet rugalmas és nem rugalmas, legtöbbjük különböző ízesítésű változatban kapható. Hátránya, hogy mivel sok kis nylon-szálból áll, könnyen szétfoszlik és kirojtozódik. Ezzel szemben az egyszálú PTFE-fogselyem vékonyabb, és így jobban alkalmas a szűk fogközök tisztítására.

Hogy alkalmazza helyesen a fogselymet?

A legjobb, ha naponta egyszer használja a fogselymet a fogközök tisztítására. Egyszerre 30-40 cm-es darabot vágjon le a fogselyemből a dobozon lévő fémfül segítségével, a két végét csavarja a két középső- vagy a mutatóujjai köré, úgy, hogy egy kb. 3-5 cm-es rész maradjon szabadon a két ujja között. Ezután a fogselymet a fogfelszínre feszítve vezesse be a fogközbe, majd háromszor-ötször oda-vissza mozgatva húzza ki.

Közben legyen óvatos, nehogy megsértse fogínyét. Ismételje meg a mozdulatokat minden fogköznél, és közben tekerje fel egyik ujjára a fogselyem már felhasznált részét, hogy minden fogköz tisztítására tiszta fogselymet használhasson.

Ha eleinte nehézkesen megy a fogselyem használata, akkor se adja fel, egy kis gyakorlás után egyre jobban fogja tudni alkalmazni. Ha nem boldogul a fogselyem használatával, kérjen tanácsot fogorvosától.

A fogmosás helyes technikája

A fogmosás gyakran személyre szabott és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában.
Hogyan mossunk fogat?

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: Gesundezaehne24.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.