Életmódtanácsok fogamzásgátlót szedők számára

szerző: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Napjainkban a korszerű, alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedése széleskörűen elterjedt. Célszerű betartani azonban néhány szabályt ahhoz, hogy a tabletta a legbiztonságosabban, egészségünk veszélyeztetése nélkül védjen a nem kívánt teherbe esés ellen.

Fogamzásgátlás Világnpja
A világon az évente bekövetkező terhességek majdnem fele nem előre eltervezett. Ezen kíván változtatni a 2007-ben életre hívott, és minden évben szeptember 26-án megtartott Fogamzásgátlás Világnapja. Célja, hogy minden korosztály tisztában legyen a fogamzásgátlás fontosságával, valamint az összes elérhető módszerrel.

Mindennapi életünk során nagyon fontos a rendszeresség. Aki többé-kevésbé rendszeres napirend szerint él, jobban be tudja osztani az idejét, idegeskedés, kapkodás nélkül jut idő a legfontosabb dolgokra. Az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletták esetében fontos, hogy bevételük lehetőleg mindennap ugyanabban az időpontban történjen, ellenkező esetben a vérben mérhető hormonszint jelentős ingadozásokat mutathat, így lehet olyan időpont, amikor a tabletta nem nyújt megfelelő védelmet.

Érdemes ezért kijelölni egy olyan napi tevékenységet, amihez köthető a tabletta bevétele. Fiataloknál a felkelés és lefekvés ideje főleg a hétvégéken jelentős eltéréseket mutathat, ezért célszerűbb valamilyen napközbeni tevékenységhez, például az ebédeléshez kötni a gyógyszer bevételét.

Az egészséges táplálkozás szerepe

Az egészséges, változatos táplálkozás élettani jelentőségét nem kell bemutatni. A korszerű fogamzásgátló tabletták előnye, hogy nem okoznak elhízást – legfeljebb a tablettaszedés kezdetekor lehet minimális testsúlynövekedés, ezt a szervezetben vízvisszatartás okozza, és néhány hónap alatt el szokott múlni.

Oda kell azonban figyelni arra, hogy ne fogyasszunk nagyon sok szénhidrátot, mert azon túl, hogy ez már tényleg a mérleg fokozott kilengését okozhatja, egyeseknél gyakori hüvelyi gombafertőzés is megjelenhet, főleg fogamzásgátló szedése mellett. Ilyen esetekben – amennyiben a táplálkozás megfelelő – nagyobb hormontartalmú tabletta szedése elmulaszthatja ezeket a problémákat, amennyiben azonban ez sem segít, vizsgálatokat kell végeztetni cukorbetegség kizárása irányába.

Dohányzás és fogamzásgátló tabletták

A dohányzás sajnos – annak ellenére, hogy káros hatásával a többség tisztában van – nagyon elterjedt a fiatalok, így a lányok körében is. Érszűkítő hatása miatt az alsó végtagokban keringési elégtelenséget (a méhlepény keringésének beszűkítése miatt a magzat növekedésének visszamaradását okozhatja) – a tüdőrák mindenki által ismert fokozott kockázata mellett.

A fogamzásgátló tabletták egészséges, nem dohányzó hölgyek esetén is minimális, 1-2 százalékos mértékben növelik a mélyvénás trombózis kockázatát, amennyiben azonban fogamzásgátló szedése mellett még dohányzik is valaki, jelentősen fokozódik ez a kockázat. Ez a rizikónövekedés huszonévesen még nem olyan számottevő, 35 – 40 éves kor felett azonban már jelentős, ezért ebben az életkorban a dohányzó hölgyek számára nem javasolt a kombinált fogamzásgátló tabletta szedése.

Örökletes, emlőrákra való hajlam

Az emlők önvizsgálatának megtanulása és rendszeres alkalmazása minden hölgy számára fontos lenne. Lehetnek ugyanis olyan örökletes tényezők, amelyek az emlőrák kialakulásának kockázatát fokozzák, és az egyidejűleg szedett hormontartalmú gyógyszerek – így a fogamzásgátlók is – növelhetik ezt.

40 éves kor felett évente javasolt a mammográfiás (mellröntgen) szűrővizsgálat elvégeztetése, tablettaszedés mellett azonban jobb, ha ez a vizsgálat évente megtörténik. Az önvizsgálat megtanulása és a mammográfiás szűrés elvégzése érdekében a háziorvos és/vagy a nőgyógyász felkeresése javasolt – és ne feledjük a rendszeres méhnyakrákszűrés elvégeztetését sem!

Fogamzásgátló tabletta – a megfelelő megoldás

Nők milliói – vagy talán már milliárdjai bizonyíthatják, hogy nem kell indokolatlanul félni a fogamzásgátló tabletták szedésétől, hiszen az abortusznak mindenképpen sokkal súlyosabb szövődményei lehetnek, mint akár a legmagasabb hormontartalmú tablettáknak.

A fenti óvintézkedéseket azonban célszerű betartani egészségünk védelme érdekében. Rendszeres testmozgással, zuhanyozás közben az alsó végtagokra irányított váltakozó hideg – meleg vízzel tovább csökkenthetjük a mellékhatások kialakulását, hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

A fogamzásgátló módszerekről

Fogamzásgátló tabletták: Rugalmasan használható hormonális fogamzásgátlási módszer; orvos írja fel, ám alkalmazásához nem szükséges orvosi beavatkozás. Egyik előnye, hogy fizikálisan nem csökkenti a szexuális élményt (szemben pl. az óvszerrel). Lehetőleg órára pontosan kell bevenni, ami időnként nehezen kivitelezhető.

Bővebben A fogamzásgátló tablettákról bővebben

Hüvelygyűrű: A hüvelygyűrű az egyetlen hormonális fogamzásgátló módszer, melyet a megfelelő hatás kiváltásához csupán havonta egyszer kell alkalmazni. Formailag egy hajlékony műanyag gyűrű, melybe három hétre elegendő hormont töltöttek be, speciális szerkezete pedig biztosítja a mindennapos, egyenletes hatóanyag-felszabadulást. Hormontartalma alacsonyabb, mint a fogamzásgátló tablettáké.

Bővebben Bővebben a hüvelygyűrűről

Hormonális injekció: A gesztagén tartalmú injekció hosszú hatású fogamzásgátló módszer, az izomba beadott injekcióból folyamatos gyógyszer-felszabadulást tesz lehetővé három hónapon keresztül. Tüszőérést gátló hatása igen jónak mondható, ám ciklusszabályozás tekintetében már korántsem ilyen megbízható.

Hormontartalmú méhen belüli eszköz: A speciális műanyag szerkezetből gesztagénhormon-felszabdulás történik a méh üregében. Ez egyrészt gátolja a peteérést, másrészt a méhnyálkahártyát olyan mértékben elvékonyítja, hogy a menstruációs vérzés mennyisége jelentősen csökken, akár meg is szűnik.

Bővebben Hormontartalmú méhen belüli eszköz

Megszakításos közösülés: A megszakításos közösülés, latinul a coitus interruptus főleg a fiatalok körében számít népszerű módszernek a nyugati országokban, míg a kevésbé fejlett országokban, vagy ott, ahol vallási okok miatt nem engedélyezik a korszerű fogamzásgátlást szintén elterjedt módszer. Főleg azért számít népszerűnek a fiatalok körében és a szegény országok lakói között, mert a módszer nem igényel speciális eszközt és anyagi ráfordítást. A megszakításos közösülés nagyon kevéssé megbízható módszer a nem kívánt terhességek szempontjából.

Pesszáriumok, méhszájsapkák: A pesszáriumok, méhszájsapkák latexből készült, merevítő gyűrűvel ellátott eszközök, melyek a méhszáj elé helyezve és spermicid zselékkel kombinálva a spermiumok méhszájhoz jutását hivatottak megakadályozni.

Bővebben Pesszáriumok, méhszájsapkák

Női és férfi óvszer: Az óvszer megbízhatósága a nem kívánt terhességgel szemben igen nagy különbségeket mutat. Tökéletes használat mellett a hibaarány a legkevesebb, kevesebb, mint 2 terhesség/100 pár/év. A női óvszer tulajdonképpen a férfi változat ellentéte, Magyarországon használata nagyon ritka. Két gyűrűt tartalmaz, melyek közül az egyik a méhszáj elé a hüvelyboltozatba kerül, míg a másik a szeméremajkakat is kissé lefedve a szeméremtesten marad.

Bővebben Tanácsok óvszert használóknak

Spermicidek - A számos formában elérhető spermicidek alkalmazása Magyarországon a legelterjedtebb hüvelyi fogamzásgátló módszernek számít, amely lényege a spermiumok mozgásának csökkentése, ily módon a nyakcsatornába kerülés megakadályozása.

Bővebben Hogyan alkalmazza a spermicideket?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.