HIV-fertőzés tünetei a szájban? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

HIV-fertőzés következtében, hányadik hónaptól alakulhat ki az oral hairy leukoplakia (hajas sejtes leukoplakia) a száj nyálkahártyáján? Előidézheti ezt a betegséget más vírus, vagy immunszuppresszió? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Elöször is a HIV-fertőzésről néhány szó. A lényeg az, hogy ez a vírus az ember sejtes immunválaszát teszi tönkre, ami miatt az egyén immunrendszere nem működik kellőképpen, ezért fertőzésekre (baktériumok, vírusok, gombák) érzékennyé válik, illetve nem tudja azokat leküzdeni.

A HIV-fertőzésnek három stádiuma van:

  • Tünetmentes állapot. Sokszor csak laboratóriumi eredményekben van eltérés.
  • Kifejlődőtt AIDS betegség. Pontosan meg van határozva, hogy milyen betegségegyüttesek esetén beszélünk erről (ezt most nem részletezném, mivel nem a szakterületem).
  • Egy köztes állapot. Mikor AIDS-ről még nem beszélünk, de már vannak tünetek, például szájtünetek.

A hajas sejtes leukoplakia viszonylag hamar kialakulhat

Mivel a tünetmentes állapot akár 10 évig is tarthat (átlagosan kb. 3-6 év), azt mondják, a hajas sejtes leukoplakia a közbülső állapotban már viszonylag hamar kialakulhat (kb. 20 százalékban).

A nyelv szélén egy vagy mindkét oldalon lévő, egyenetlen felszínű, vonalas csíkoltságot mutató elváltozás.

Kialakulását két vírus közösen idézi elő (EBV, HPV), tehát nem a HIV vírus, az csak az immunrendszert támadja és ezért ezek a vírusok (meg mások is) tudnak betegségeket okozni. Ezek amúgy egészséges embereknél is okoznak betegségeket.

Például a HPV nevűnek kapcsolata van a méhnyakrákkal vagy a szemölcsökkel, az EBV pl. a mononucleosis nevű betegséget okozza, ami nem ritka. A hajas sejtes leukoplakia leginkább csak HIV-fertőzésben fordul elő.

Amúgy az említett leukoplakia magától is, vagy antivirális (vírusellenes) kezelésre visszafejlődhet. Hogy immunszuppresszió következtében kialakult ilyen vírusfertőzés előidézheti-e, nem tudom, nem találtam rá adatot.

Üdvözlettel,
Dr. Katona Pál fogszakorvos, dento-alveolaris szájsebész

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.