Tudják, hogyan működik a madárinfluenza-vírus

Független Hírügynökség
megjelent:

A H5N1-es madárinfluenza vírusa úgy csapja be az emberi immunrendszert, hogy elrejti saját örökítőanyagát. Így az láthatatlan az immunrendszer számára, vagyis nem indul be a védekezőmechanizmus. Erről csütörtökön jelent meg tanulmány a Nature című brit tudományos hetilapban.

A houstoni Baylor orvosegyetem kutatói felfedezték, hogy a vírus belsejében az NS1 jelű fehérjerészletek csőszerű képletekbe rendeződnek, és ezek körülveszik a vírus RNS-ét. Normális esetben a megtámadott gazdasejt immunreakciót kezdene az idegen örökítőanyaggal szemben, de az álcázás ezt megakadályozza.

A felfedezés magyarázatot ad arra, hogy miért olyan magas a halálozási arány, amikor emberek megbetegednek a H5N1-es vírustól.

A kutatók a kristályszerkezetek röntgenes tanulmányozásához használt módszerrel elemezték az NS1 fehérjék térbeli szerkezetét. A következő lépésben más influenzavírusok NS1 fehérjéit is tanulmányozni akarják, abban a reményben, hogy ezek feltérképezése hozzájárul az influenza elleni gyógyszer kifejlesztéséhez.

A H5N1-es típusú madárinfluenza 2003 végén bukkant fel Ázsiában. Azóta az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon összesen 387 ember betegedett meg benne, és közülük 245 halt meg. Vagyis az ismert fertőzések 63 százaléka végződött halállal.

A szakemberek szerint a H5N1-es madárinfluenza előbb-utóbb úgy fog módosulni, hogy sokkal könnyebben lesz képes megfertőzni az embert. Ekkor világméretű járványt okoz, és annak sok millióan fognak áldozatul esni.

(FH)

Cikkajánló

A vérplazmavétel
A vérplazmavétel

Miben különbözik a plazmaferezis a véradástól?

A prosztata egészsége
A prosztata egészsége

Mikor gondoljon prosztatamegnagyobbodásra?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.