Elkerülhető-e a koronavírus és az influenza együttes járványa?

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Mi történik, ha időben összekapcsolódva jelentkezik a kétféle vírus, és beüt a twindemic, a kettős pandémia (a twin szó ikert jelent) - egy amerikai hírportál összeállítása e kérdésre kereste a választ járványügyi szakértők, újságírók, átlagemberek a sajtóban megjelent pesszimista vagy derűlátón reménykedő mondataiból válogatva.

A világjárvány lefolyása, a lakosságra és a gazdaságra mért csapásai, a közösségi programok letarolása, a járvány elleni védekezés elemei, az aggodalmak annyira hasonlóak a különféle országokban, hogy mindazt, amit az amerikai idézetekből kiemeltünk, értelmezhetjük akár a térségünkben éppen most zajló és a közeli jövőnkre vonatkozó utalásként is.

Az amerikai járványügy szakértői hónapok óta tartanak a rossz idő beálltával induló második koronavírus-hullámtól. (Van olyan laikus vélemény, hogy az első nem is ért véget, csak a fertőződés hullámvonalban zajlik, annak függvényében, hol milyen szigorú korlátokat állítottak.) Egyértelműen tény azonban, hogy beköszöntött a csillagászati ősz (szeptember 22-én), így sürgető tisztázni, mekkora eséllyel történhet meg, hogy az ilyenkor szokásos influenza szezon kezdetével a két járvány – időben és térben – összeér. Kibontakozik-e egy még sosem látott egészségügyi katasztrófa?

„Kockázatos időszak kezdődik”

Ezzel a válasszal adta meg az előrejelzések alaphangját Anthony Fauci, vezető amerikai járványügyi szakértő, amikor a CNN riporterének fölidézte, két jól elkülöníthető SARS-CoV-2 rohamot éltek át az USA lakói. A kezdeti kitörés áprilisban érte el csúcsát, a második nyáron, a szigorítások feloldásakor. Az amerikai halálesetek száma szeptember végére meghaladta a 210 ezret. Az elmúlt 2 hónapban itt-ott csökkenő számok után mára szaporodnak a koronavírusos esetek szerte a világon. Még korai azt állítani, hogy e kiugrás a beharangozott őszi roham kezdete volna, de a fertőzési szint alacsonyan tartásában reménykedő epidemiológusok szerint ez már riasztó jelzés.

A légzőszerveket támadó vírusok, mint pl. COVID-19-et okozó új típusú koronavírus és a náthát okozó korábbról ismert koronavírusok is, az őszi, téli hónapokban nagyobb mértékben szaporodnak, jobban terjednek, mert ilyenkor az emberek több időt töltenek zárt térben. Emiatt, a legtöbb pandémiás előrejelző modell szerint, az új hullám év végére drámaibb helyzetet idézhet elő, mint amilyen a tavaszi volt. Egy szakértők által hitelesnek tartott becslés legvalószínűbb szcenáriója, hogy decemberben napi 3 ezernél is több lesz az amerikai halott, amivel a COVID-19 miatt elveszített életek száma akkorra 400 ezerre nőhet, míg a szokásos influenza-szezon áldozatainak száma az országban évi 37 ezer körüli. E két említett vírus kombinált kockázata miatt figyelmeztetnek szakértők a “twindemic”-re, ami még az USA egészségügyi ellátórendszerét is padlóra viheti.

A párhuzamos koronavírus- és influenzajárvány pedig a végsőkig kimerítheti az egészségügyi rendszer kapacitásait. „A két vírustámadás kombinációját tetézik az akut és krónikus betegségek (infarktus, stroke, rák), a balesetek. Mindezek együtt akár meg is béníthatják a gyógyítás menetét”, nyilatkozta dr. Lipi Roy és dr. L. Brett Jaggers az NBC News-nak. Ehhez jön, hogy egyes régiókban akkor nyitnak, amikor óriási a kockázat, amikor „minden energiát az influenzás esetek megelőzésére kell összpontosítani”, figyelmeztet dr. Geoffrey Leung (LA Times).

Ajánlatunk A nyári hőség mégsem állította meg a koronavírus terjedését - Miért?

Egyéni vagy kormányzati felelőtlenség?

A járványügyi szakemberek sok ok miatt láthatják sötét színben a következő hónapokat. Akár igaza is lehet dr. Robert Redfieldnek (CDC): „közegészségügyi szempontból az idei lesz a valaha látott legrosszabb ősz”. Sokan vélik úgy, a kedvező nyári időszakban az ország egy nagy kitörés megakadályozásához nem tett eleget a vírus elnyomására, lefojtására.

Az influenza és a koronavírus nagyon hasonló tüneteket mutat, ami igencsak megnehezíti a lehető legcélszerűbb kezelést előírni kívánó orvosok dolgát. Az előttünk álló hónapok kockázataira való figyelmeztetések ellenére sokfelé könnyítik a szigorításokat.

Ahogy romlik az idő, egyre kevésbé van mód a biztonságos találkozásra esélyt adó szabadtéri programokra. Az emberek így bezárkóznak, vagy kockázattal élve, zárt térben jönnek össze. Ott pedig hatékonyabban terjed a vírus. A tudománnyal szembeni szkepticizmus és a karantén-fáradtság kombinációja oda vezet, aggódnak szakértők, hogy főleg majd az ünnepek alatt, sokan hánynak fittyet a biztonságos életvitel szabályaira.

A pesszimista kritikusok úgy vélik: a kormányzatok nem tettek meg minden szükségest, hogy megakadályozzák az őszi-téli járvány legrosszabb kimenetelét. „A humán koronavírusok, a „náthát”okozók távoli rokonai, egész évben közöttünk mozognak. A továbbfertőzés szintje a nyári időszakban alacsony, de idén kudarcot vallottunk abban, hogy megfelelő választ adjunk a COVID-19-re, így a SARS-CoV-2 vírus széles körben van jelen országszerte. A pandémiától kimerült embereket a vírus elnyomásánál jobban érdekli ma az, hogy mielőbb visszatérhessenek a COVID előtti életformájukhoz” – fogalmaz Helen Branswell kanadai szakújságíró (Stat News).

A COVID-19 pandémiához hasonlóan egyenetlenül zajlódhat az influenza is. Szezonja kezdetén mindazok, akik munkahelyükön találkozhattak a SARS-CoV-2-vel, nagy eséllyel számíthatnak rá, hogy mindkét vírust elkapják. Amúgy a munkavállalók körében is sokan hagyják figyelmen kívül a szakértők tanácsait. „A tudósok ma már pontosabban tudják, hogyan zajlik a koronavírus átvitel. Ám meg kell küzdeniük az olyanok bizalmatlanságával, akik, az olykor módosított üzenetek miatt, nem tartják hitelesnek a hatóságokat. A változtatást nem a többet tudás jelének látják. Sokan félrevezető információk terjesztésével bizonytalanítják el környezetüket” - véli józanul Dominic Rushe és Amanda Holpuch (Guardian).

Ugyancsak realista James Hamblin (Atlantic) állítása: „A vírus itt van, és velünk is marad. Legjobb esetben fokozatosan elgyengül, de erre legfeljebb a tél múltával kerülhet sor. Minél előbb fogadjuk ezt el, annál inkább koncentrálhatunk a következő nehéz hónapok veszteségeinek minimalizálására. Egyes dolgok elkerülhetetlenek, de a túlélés érdekében sok mindent tehetünk mi magunk.” Érdemes akár azt is vállalni, hogy bármilyen hideg van, ne mondjunk le a kültéri programokról, kerüljük a kockázatos zárt térben való találkozásokat.

Megfogalmazódnak optimizmust sugalló vélemények is

A pandémia kezdetétől máig sokat tanultak arról az orvosok, hogyan kezeljék a COVID-19-et, s ez azt eredményezheti, hogy bár több lesz a fertőzött, de a halálozás nem ezzel arányban nő majd. Nem valószínű, hogy 2020-ban már jelentkezne a vakcina járványügyi hatása, de reményre adhat okot, hogy a közeljövőben elérhetőek lesznek egyes tudományos innovációk: a gyorsan eredményt mutató rapid-tesztek, a jobb terápiák.

Mások abban bíznak, hogy oly sok a fertőzött, annyian megbetegedtek már, hogy ez akár egyféle népességi szintű immunitás elemeit hordozhatja, csökkentve az esetszámok téli megugrásának esélyét.

Közben a lakosság megtanulta, egyénileg mit tegyen/tehet a vírus terjedésének limitálására. A szakértők remélik, hogy - az elégedetlenkedők és vírusszkeptikusok hangos csoportján kívül - a többség tagjai betartják a személyes biztonságot érintő lépéseket, ezért a járványgörbén nem lesz nagy kiugrás. Jelek szerint talán elkerülhető, hogy az idei influenza szezon olyan durva legyen, mint a korábbi években volt. Ezt támasztja alá, hogy a koronavírus miatt bevezetett óvintézkedések, rendszabályok eredményeként rekord-enyhének mutatkozik az influenza a déli félteke több országában. Bízni lehet abban is, hogy a “twindémia” miatti félelem, a korábbi évekhez képest, többeket vesz rá az influenza elleni védőoltás felvételére.

A 2020-as influenza szezonra jól felkészített bennünket a pandémia hat kemény hónapnyi vírusvédelmi alapozó-gyakorlata – a kézmosás, az arc gyakori megérintéséről való leszokás, a maszkviselés, a távolságtartás, ha nincs kéznél kendő, a könyökhajlatba való tüsszögés, köhögés” - fogalmaz Anne Saker a Cincinatti Enquirer hasábjain. A COVID-19 miatt előírt távolságtartás az influenza terjedése ellen is segíthet, alacsonyan tarthatja a terjedést. A koronavírus csillapító stratégiák enyhe influenza szezont eredményezhetnek – zárjuk le összefoglalónkat egy nagyon pozitív előretekintéssel.

Ajánlatunk

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró
Felhasznált forrás: Can the U.S. avoid a ‘twindemic’ of coronavirus and flu? - Yahoo News

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg összeállítás - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.