Hogy álljuk meg, hogy ne érjünk az arcunkhoz? Hasznos tanácsok járvány idejére

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Lehet, hogy akár óránként 16-szor hozzáérünk az arcunkhoz. Hogyan tudunk ettől a szokástól megszabadulni?

Mindannyian csináljuk, és észre sem vesszük! Mindennap számtalanszor nyúlunk az arcunkhoz. Viszket az orrunk, fáradt a szemünk, megtöröljük a szánkat a kézfejünkkel, ezek mind nem tudatos dolgok. Az arcunk érintése azonban jelentős mértékben megnövelheti az influenzával vagy megfázást okozó vírusokkal, de különösképpen az új koronavírussal való fertőződés kockázatát. A szánk és a szemünk azok a területek, amin keresztül a vírusok a legkönnyebben képesek bejutni a szervezetbe. Nem kell hozzá más, csak hogy megérintsük azokat az ujjunkkal, amire rákerült a kórokozó.

Folyamatosan megérintjük az arcunkat

Ezen viselkedést tanulmányozó kutatók szerint az emberek állandóan az arcukhoz nyúlnak.

Egy 2008-as vizsgálatban 10 alanyt vizsgáltak, akik egy irodai környezetben 3 órán át egyedül tartózkodtak. A kutatók azt tapasztalták, hogy az alanyok óránként átlagosan 16-szor érintették meg az arcukat.

Egy másik, 2015-ös vizsgálatban, amelyben egy ausztrál egyetem 26 orvostanhallgatója vett részt, megállapították, hogy a diákok óránként 23 alkalommal érintették meg az arcukat. Az arc megérintésének mintegy fele a száj, az orr és a szem környékére lokalizálódott, amelyeken keresztül a vírusok és baktériumok a legkönnyebben bejuthatnak a szervezebe. Még az egészségügyi szakemberek esetében is, akiknek jobban kellene ezt tudniuk, megállapítást nyert, hogy 2 órán belül átlagosan 19 alkalommal érintették meg az arcukat, miközben nem voltak következetesek a megfelelő kézhigiénia betartását illetően.

A kézmosás kulcsfontosságú

Tehát olyan óvintézkedéseket teszünk, mint például a gyakori és minimum 20 másodpercen át tartó kézmosás. Ez azonban csak akkor segíthet, ha elkerüljük azt is, hogy az arcunkhoz nyúljunk, mivel nem tudhatjuk, hogy mikor vettünk fel egy apró, de potenciálisan halálos potyautast.

Annyira gyakran érintjük meg az arcunkat azonban, hogy a kezünk ismételt beszennyeződésének esélye a kézmosások között extrém nagy. Elég hozzá annyi, hogy megérintsük egy ajtó kilincsét vagy egy hasonló felületet és ismét fennáll a fertőződés veszélye.

Egyet ne felejtsünk el! Ugyanúgy megfogjuk a maszkunkat is! Akár kesztyűben, akár anélkül, majd a maszkot levéve az arcunkat. A maszkról az esetlegesen ott lévő kórokozókat nagyon könnyedén tovább juttatjuk a védeni kívánt bőrfelszínünkre, szánkba is.

Nézze meg infografikánkat! A helyes kézmosás szabályai

Az arc időnkénti megérintése egy szokás, amivel fel lehet hagyni

Dr. Zachary Sikora az USA, Illinois államában található ’Northwestern Medicine Huntley Hospital’ klinikai szakpszichológusa az alábbi tanácsokat adta arra vonatkozóan, hogy hogyan kerüljük el, hogy az arcunkhoz nyúljunk a koronavírus-járvány idején.

„Figyelnünk kell arra, hogy távol akarjuk tartani a kezeinket az arcunktól. Akár csak egy rövid megállás is segíthet abban, hogy jobban tudatosuljon, mit is csinálunk a kezeinkkel” - mondta.

Hozzátette, hogy az is segíthet, ha emlékeztetőket, például „Post-it” jegyzeteket helyezünk el az otthonunkban vagy az irodában látható helyen, ami arra emlékeztet bennünket, hogy távol akarjuk tartani a kezünket az arcunktól.

„Foglaljuk le a kezeinket. Ha otthon vagyunk és tv-t nézünk, hajtogassunk ruhákat, nézzük át az e-mailjeinket, vagy tartsunk valamit a kezünkben” - magyarázta Sikora, hozzátéve, hogy egy papírzsebkendő is megteszi, ha arra emlékeztet bennünket, hogy tartsuk távol a kezünket az arcunktól.

Elmondása alapján illatosított kézfertőtlenítő vagy illatosított szappan használata is segíthet észben tartani, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz. Az illat segít eszünkbe juttatni, hol vannak a kezeink.

Azt javasolta, hogy ha épp egy találkozón vagy az osztályteremben ülünk, fűzzük össze az ujjainkat és helyezzük az ölünkbe a kezünket.

Végezetül, ha tudjuk, hogy szokás szerint megérintjük az arcunkat, akkor Sikora szerint a kesztyűviselés egy hatékony kézzelfogható emlékeztető lehet. „Viselhetünk kesztyűt, amikor nyilvános helyen vagyunk és amikor a legvalószínűbb, hogy megérinthetünk olyan felületeket, amelyek szennyezettek a vírussal” - mondta Sikora. „Később, ha megérkeztünk az úti célunkhoz, távolítsuk el a kesztyűt. Szokatlan lehet, de ha az otthonunkban kesztyűt viselünk, az szintén segíthet felhagyni azzal a szokásunkkal, hogy rendszeresen az arcunkhoz nyúljunk.”

Tovább COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; You Probably Touch Your Face 16 Times an Hour: Here’s How to Stop (Healthline)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.