A koronavírusok

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A koronavírus a Coronaviridae család Coronavirinae alcsaládjába tartozó fajok általános elnevezése. Gyakori vírusokról van szó, melyek az orr, az arcüregek és a nyelőcső felső részének fertőzését okozhatják leggyakrabban.

A legtöbb koronavírus ártalmatlan, észrevétlenül, vagy enyhe betegséggel is előfordulhat. Néhány típusa azonban súlyos megbetegedéseket okoz, például a MERS és a SARS koronavírusok, vagy az új típusú koronavírus (2019-nCoV).

Több mint 475 ember halálát okozta a közel-keleti légúti szindróma (MERS), ami először 2012-ben Szaúd-Arábiában tűnt fel, majd később a Közel-Kelet, Afrika, Ázsia és Európa más országaiban is felbukkant. 2014 áprilisában került kórházba az első amerikai MERS diagnózissal Indiana államban, és egy másik esetet is jelentettek Floridában. Mindketten épp Szaúd-Arábiából érkeztek vissza. 2015 májusában MERS járvány tört ki Koreában, ami a legnagyobb járvány volt az Arab-félszigeten kívül. Ezenfelül sokan a súlyos akut légzőszervi szindróma járvány (SARS) 2003-as kitörése során haltak meg. 2015-től már nem jelentettek több SARS esetet.

Szintén új típus a 2020-ban kitört járványt okozó új típusú koronavírus, amely Kínából kiindulva terjedt át az egész világra.

A többi koronavírus egyébként általában egyszerű megfázásos tüneteket okoz, ami pihenéssel és vény nélkül kapható gyógyszerekkel könnyedén kezelhető.

Mi a koronavírus?

A koronavírusokat először az 1960-as években azonosították, de az eredetük nem ismert. Nevüket a koronaszerű formájukról kapták. Ritka esetekben a koronavírus állatokat és embereket is megfertőzhet.

A legtöbb koronavírus ugyanúgy terjed, mint más megfázást okozó vírus; a fertőzött ember köhögésén, tüsszentésén keresztül, a fertőzött személy kezével, arcával való érintkezéssel vagy olyan dolgok érintésével, mint például az ajtókilincsek, amihez a fertőzött személy hozzáért. Közös étkezési eszközök, pohár stb. hazsnálatával.

Élete során legalább egyszer szinte mindenki megfertőződik koronavírussal, legnagyobb valószínűséggel fiatal gyermekként. A koronavírusok gyakoribbak ősszel és télen, de bárki, bármikor elkaphat egy koronavírus-fertőzést.

A koronavírus-fertőzés gyakori tünetei

A legtöbb koronavírus-fertőzés tünetei hasonlóak bármely más felső légúti fertőzéséhez, az orrfolyást, köhögést, torokfájást és időnként a lázat beleértve. A legtöbb esetben nem lehet tudni, hogy koronavírussal vagy egyéb megfázást okozó vírussal, például rhinovírussal van-e dolgunk.

Lehet kérni laborvizsgálatokat, beleértve orr- és torokváladék-tenyésztést vagy vérvizsgálatot annak érdekében, hogy kiderítsük, a megfázást koronavírus okozta-e, de igazán nincs értelme. A teszteredmények nem változtatnak azon, hogyan kezeljük a tüneteinket, amik általában pár nap alatt elmúlnak.

Ha azonban a koronavírus átterjed az alsó légutakra (a légcsőre és a tüdőre), akkor tüdőgyulladást (pneumonia) okozhat, főként az idősebb embereknél, szívbetegeknél vagy azoknál, akiknek legyengült az immunrendszerük, egyéb társbetegségük (daganat, krónikus betegség) van.

Mit tehetünk a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében?

A koronavírus ellen nincs vakcina. A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében ugyanazokat a dolgokat kell tenni, amiket az egyszerű megfázás elkerülése érdekében is tennénk:

  • Mossunk kezet alaposan szappannal és meleg vízzel vagy egy alkoholalapú kézfertőtlenítővel.
  • Tartsuk távol a kezeinket és az ujjainkat a szemünktől, az orrunktól és a szánktól.
  • Kerüljük a fertőzött személyekkel való közvetlen érintkezést.
  • Ne használjunk közös evőeszközöket.

Mi a teendő koronavírus-fertőzés esetén?

A súlyos koronavírus-fertőzések (pl. MERS, SARS) kórházi ellátást igényelnek.

A többi koronavírus-fertőzést kezeljük ugyanúgy, ahogy egy megfázást kezelnénk:

  • Pihenjünk sokat.
  • Igyunk sok folyadékot.
  • Torokfájásra és lázra vegyünk be vény nélkül kapható gyógyszert (de gyerekeknek vagy 19 évesnél fiatalabbaknak ne adjunk aszpirint, helyette alkalmazzunk ibuprofent vagy acetaminophent), tüneti szerek, fájdalomcsillapítás
  • Antibiotikum természetesen nem használ vírusfertőzésről lévén szó.
  • Párásító, vagy forró gőzölgő zuhany is segíthet enyhíteni a torokfájást és a kaparó érzést a torokban.

Egyes külföldi országokban koronavírusfajok MERS vagy SARS betegségeket is okoznak. Azok a koronavírusfajok azonban, amik hazánkban gyakoriak, nem jelentenek komoly veszélyt egy egyébként egészséges felnőttre. Ha megbetegszünk, kezeljük a tüneteket és amennyiben azok nem múlnak, vagy még rosszabbodnak is, magas láz, kifejezett elesettség jelentkezik, forduljunk orvoshoz.

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; WebMD Medical Reference Reviewed by William Blahd, MD (WebMD)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.