Hogyan befolyásolja az ajakherpesz kialakulását az UV-sugárzás?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Az ajakherpesz elsősorban az ajkakon jelenhet meg, de ritkán az arc más területén is, így a homlokon, az orron vagy az állon. Ha valaki egyszer megfertőződött, akkor a vírusok egész életében a szervezetében maradnak megbújva az idegdúcokban, és bizonyos ingerek és provokáló tényezők hatására időről időre reaktiválódhatnak, és a herpesz megjelenését, kiújulását okozzák.

A herpesz megjelenésének, kiújulásának első számú oka az immunrendszer gyengülése, aminek hátterében állhat például súlyos megfázás, gyomor-bélrendszeri fertőzések vagy gyógyszerszedés. Ha a szervezet védekezőképessége legyengül, a herpeszvírusnak lehetősége van szaporodni és előtörni. Az immunrendszert legyengítheti nagymértékű stressz is, mely lehet például magánéleti, munkahelyi gondok velejárója, az ezeket kísérő alváshiány pedig tovább súlyosbítja a helyzetet. A szervezet hajlamosabbá válik a fertőzésekre, kevésbé áll ellen a kórokozók támadásainak.

Az UV-sugárzás szerepe a herpesz kiújulásában

Az UV-sugárzás szintén fontos kockázati tényezője a herpesz kiújulásának. Ez elsősorban azzal áll összefüggésben, hogy a napozás az immunrendszert nagymértékben gyengíti, az UV-sugarak pedig aktiválhatják a herpeszvírusokat. Annak a valószínűsége, hogy a napozás a herpesz kiújulásához vezet, annál nagyobb, minél több egyéb rizikófaktor (például stressz, érzelmi megterhelés, alváshiány és/vagy az ajakak szárazsága, egyéb betegség, gyógyszerszedés) van jelen. Mivel a havas területeken, a hegyekben és a vízpartok mellett erősebb az UV-sugárzás, a síelők, túrázók, kirándulók és nyaralók esetében nagyobb a kockázat. A hideg, szeles idő, valamint a meleg növeli az ajakak kiszáradásának esélyét.

Mit tehet az UV-sugárzás jelentette kockázat csökkentése érdekében?

Annak érdekében, hogy az UV-sugárzás jelentette kockázatot csökkentse, védje arcbőrét és ajkait is a káros sugárzástól. Használjon UV-szűrővel rendelkező ajakírt és magas faktorszámú, kifejezetten az arcbőr számára készült napvédő készítményt. A folyamatos védelem biztosításához ezeket a készítményeket naponta többször kell alkalmazni, illetve evés, ivás, fogmosás stb. után az UV-szűrős ajakírrel ismételten be kell kenni az ajkakat.

Tovább Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; herpes.de, aachener-zeitung.de
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Az ajakherpesz tünetei

Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Ajakherpesz
A világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége az ajakherpesz. A szájon jelentkező fájdalmas, viszkető hólyagocskák és a később megjelenő var sokaknak okozott már kellemetlenséget, az emberek harmadánál pedig időről időre kiújul.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.