Spermiumszám és a férfiak megtermékenyítő képessége

Dr. Tóth Sára Rebeka
szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Ejakulációkor átlagosan 3-7 ml sperma lövell ki, melyben hozzávetőlegesen 40-400 millió spermium található. A spermiumok mennyisége, minősége, mozgékonysága nagyban befolyásolja a férfi termékenységet.

A spermiumok mely tulajdonságai befolyásolják a termékenységet?

Spermaszám: Az aktuálisan elfogadott normálérték 15 millió spermium/ml fölött van. A 15 millió/ml alatti spermaszám alatt oligozoospermiáról (azaz alacsony spermiumszámról) beszélhetünk. A 10-15 millió/ml közötti érték esetén enyhe oligozoospermiáról, 5-10 millió/ml között közepes mértékű oligozoospermiáról, míg 5 millió/ml alatt súlyos oligozoospermiáról beszélhetünk. Ha nem található hímivarsejt az ondóban, akkor azoospermia áll fenn.

Spermiumok mozgékonysága: normál esetben az összes spermiumnak legalább a 40%-a mozog és legalább 32%-a célirányosan, egyenes irányban halad, mely fontos a megtermékenyítéshez.

Spermiumok alakja, morfológiája: egészséges esetben a spermiumoknak legalább 4%-a normális alakú. Ez azt jelenti, hogy egy teljesen egészséges, termékeny férfiban is gyakran csak a spermiumok 4%-a képes hatékony megtermékenyítésre.

Csökkenőben a férfiak átlagos spermiumszáma

Az utóbbi évtizedekben megfigyelhető a spermiumok számának jelentős csökkenése, különösen a fejlett országokban. Ezt jelzi, hogy a WHO által megállapított – a természetes megtermékenyítéshez szükséges – „normál” spermiumszám határértéke is csökkent: kezdetben 60 millió/ml volt, amely később 40 millió/ml-re, majd 2010-ben már mindössze 15 millió/ml-re módosult.
Lásd még Férfiak, gyermekvállalás és koronavírus

Milyen tényezők befolyásolják a spermiumok számát?

Spermiumok a herékben folyamatosan termelődnek, kifejlődésükhöz és érésükhöz kb. 70-90 napra van szükség.

A spermiumok száma egy fontos tényezője a férfi termékenységnek, melyet genetikai tényezők és szerzett, környezeti faktorok is befolyásolhatnak.

  • Herékben lévő Sertoli-sejtek száma: genetikailag nagyban meghatározott faktor. Többek között a Sertoli-sejtek biztosítják a megfelelő környezetet a spermiumok fejlődéséhez a herében. Egy-egy Sertoli-sejt meghatározott számú spermiumot tud „segíteni” a fejlődésben, így a Sertoli-sejtek száma egy meghatározó tényező a spermiumtermelésben, így a spermiumszámban is.
  • Magzati életben az anya életmódjával összefüggő tényezők: kutatások igazolták, hogy a várandósság alatti jelentős elhízás, dohányzás, alkoholfogyasztás csökkentheti a gyermek heréjének méretét és spermiumszámát. Több kemikália, környezetben megtalálható vegyszer, gáz (pl. dízelmotorok kipufogógázának nagy mennyiségű belégzése) is csökkentheti az utód spermiumszámát. Mindezek azt jelentik, hogy már a korai életszakaszban is nagyon sok tényező befolyásolhatja a majdani termékenységet, spermiumtermelést.
  • Ejakuláció (magömlés) gyakorisága, utolsó ejakuláció óta eltelt idő: a megtermékenyítéshez rendszeres együttlétekre van szükség, de fontos tudni, hogy amennyiben hosszabb az utolsó ejakuláció óta eltelt idő, akkor nagyobb spermiumszám feltételezhető az ondóban.
  • Életmódbeli faktorok: elhízás, stresszes életmód, túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás is csökkent spermiumszámot eredményezhet.
  • Hőmérséklet: túl magas hőmérséklet (pl. herevisszér, túl szoros alsónemű) zavarhatja a spermiumképződést.
  • Betegségek: egyes fertőzések (pl. mumpsz), hormonzavarok (pl. csökkent tesztoszteronszint), genetikai betegségek (pl. Klinefelter-szindróma), here fejlődési rendellenességei, rosszindulatú betegségek (pl. hererák) is eredményezhetnek csökkent spermiumszámot.
  • Gyógyszerek: bizonyos gyógyszerek (pl. kemoterápiás gyógyszerek, teljesítményfokozó szteroidok, stb.) is hatással lehetnek a spermiumképződésre.
  • Trauma: heréket ért kisebb-nagyobb trauma is befolyásolhatja a spermiumszámot.
  • Az életkorral szintén fokozatosan romlik a sperma minősége és a férfiak megtermékenyítő képessége, de ez nem köthető konkrét életkorhoz vagy hormonális eseményhez, mint a hölgyek esetében.

Egyes tanulmányok azt is megállapították, hogy a spermaszám és a tesztoszteronszint összefüggést mutat a férfiak általános egészségi állapotával. Oligozoospermia gyakran társul például metabolikus szindrómával, elhízással, magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel. Így a terméketlenség hatterében igazolódó alacsony spermiumszám esetén bizonyos esetekben további kivizsgálások is szükségesek.

Sperrmium anatómiai felépítése
Spermium anatómiai felépítse (Forrás: Dreamstime)

Hogyan befolyásolja a spermiumszám a termékenységet?

Alapvetően magasabb spermiumszám esetén nagyobb az esélye, hogy legalább egy spermium megtermékenyít egy petesejtet; míg alacsonyabb spermiumszám esetén ugyanennek az esélye kisebb. Az összefüggés nem egyenesen arányos, illetve egy bizonyos spermiumszám – kb. 40 millió/ml – felett már nem jelent egyértelmű termékenységi előnyt a magasabb hímivarsejtszám.

Gyakran tapasztalható, hogy alacsonyabb spermiumszámhoz csökkent funkció (nem megfelelő mozgékonyság, és/vagy morfológia) társul, mely ronthatja a megtermékenyítési esélyeket.

Manapság az a trend figyelhető meg, hogy a gyermekvállalás időpontja kitolódott, egyre idősebb korban szeretnének a párok gyermeket vállalni. Köztudott, hogy a nők termékenysége az életkor előrehaladtával csökken. Amennyiben ehhez a férfi partner csökkent spermiumszáma is társul, a megtermékenységi esélyek tovább romlanak.

Lásd még Spermavizsgálat - Mi mit jelent a leleten? Szómagyarázat, normálértékek

Mit lehet tenni, hogy a sperma minősége megfelelő legyen?

Egészséges életvitellel sokat lehet tenni a mindennapokban is, hogy a sperma minősége megfelelő legyen.

  • Egészséges, kiegyensúlyozott, vitaminokban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás.
  • Rendszeres testmozgás, optimális testsúly fenntartása.
  • Lehetőség szerint a stressz kerülése, megfelelő mennyiségű alvás.
  • Túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás kerülése.
  • Teljesítményfokozó szteroidok alkalmazásának kerülése.
  • Kerülni kell a szoros ruhák viselését, a hosszas forró fürdőket.

Ezek is érdekelhetik

Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász szakorvosjelöltWEBBeteg.hu
Szerzőnk: Dr. Tóth Sára Rebeka
Felhasznált irodalom: Sperm counts and fertility in men; WHO reference values for human semen characteristics

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.