A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi
docens

Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

Ez a fájdalomcsillapítók túlzott használathoz társuló fejfájás (FTTF), ami olyan, korábban migrénben vagy más önálló fejfájásban szenvedő betegek esetében alakul ki, akik egyszerű vagy kombinált fájdalomcsillapítókat vagy speciális migrénellenes szereket túlzott mennyiségben fogyasztanak (1).

A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás a lakosság 1-2%-át érinti, ez alapján hazánkban 100-200.000 betegre számíthatunk. A kórkép súlyosságát aláhúzza, hogy a fejfájás-szakambulanciák beteganyagának akár 30-50%-át ilyen betegek teszik ki (2). Bármely önálló fejfájás talaján kialakulhat, de a betegek kétharmada a migrénesek köréből kerül ki (3).

Hatóanyagtípustól függetlenül bármely fájdalomcsillapító rendszeres, havonta legalább 10 napon át történő szedése kiválthatja; barbiturát- vagy opiáttartalmú készítmények ennél ritkább szedése mellett is gyakran fellép (4). Hazánkban leggyakrabban a koffeinnel, illetve szintetikus morfinszármazékokkal kombinált analgetikumok abúzusa felelős a panaszokért (5).

Mikor gondoljunk rá?

Fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájásra minden olyan esetben gondolni kell, amikor egy korábban is fejfájós beteg fejfájásainak gyakorisága – nagyobb mennyiségben szedett fájdalomcsillapítók mellett – megnő. Olyan esetben is kialakulhat, amikor nem a fejfájás, hanem egyéb betegség (pl. ízületi panaszok) miatt van szükség a fájdalomcsillapítók szedésére. A kórkép leggyakrabban a 40-50 éves nőket érinti. Legfontosabb kockázati és egyben kiváltó tényezője maga a túlzott mennyiségű fájdalomcsillapító-szedés (6), de kockázatát növeli a dohányzás, az alkohol-, vagy drog-addikicó, az elhízás, a depresszió, valamint a szorongásos zavar (1).

Kialakulása ma intenzív kutatás tárgya: biológiai tényezők (genetikai megalapozottság, biokémiai és idegélettani eltérések) mellett pszichológiai, illetve életvezetési tényezők, így a fejfájások kialakulásától való félelem, a fájdalom katasztrofizálása, az ezek miatti kényszeres gyógyszerszedő magatartás is fontos szerepet játszanak. A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás kezelésében alapvető a kórképet kiváltó fájdalomcsillapító megvonása, a megvonási tünetek (köztük a szükségképpen felerősödő fejfájás) kezelése, de szükség van hatékony fejfájás-megelőző kezelés beállítására, az esetleges társuló betegségek, különösen a szorongásos, illetve hangulatzavarok kezelésére, valamint a betegek felvilágosítására, oktatására és pszichés támogatására is (1). A kórkép kezelésére a legjobb lehetőséget a speciális fejfájáscentrumok kínálják.

Megfelelő kezelés mellett is magas, akár 30-40%-os is lehet a visszaesés esélye: ezért alapvető fontosságú a megelőzés. Ebben kiemelten fontos a fájdalomcsillapítók szedésének ésszerű korlátozása, gyakori fejfájások esetén a megfelelő megelőző kezelés beállítása, és a fejfájásban szenvedők felvilágosítása a gyakori fájdalomcsillapító-szedés veszélyeivel kapcsolatban.

Olvasson tovább! A migrént provokáló tényezők

(Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

Hivatkozás

1. Magyar M, Hajnal B, Gyüre T, Ertsey C. Fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás. Orvosi Hetilap 2015;156(30):1195-1202.

2. Evers S, Jensen R. Treatment of medication overuse headache – Guideline of the EFNS headache panel. Eur J Neurol.2011;18:1115-1121.

3. Diener HC, Dahlof CGH. Headache associated with chronic use of substances. In: Olesen J, Tfelt-Hansen P, Welch KMA, editors. The Headaches, 2nd edn. Philadelphia: Lippincott, Williams & Wilkins; 1999. p. 671–878.

4. Bigal ME, Serrano D, Buse D, et al. Acute migraine medications and evolution from episodic to chronic migraine: a longitudinal population-based study. Headache 2008;48(8):1157-1168.

5. Ertsey Cs. Fejfájás a mindennapi orvosi gyakorlatban (Headache in everyday medical practice). Lege Artis Medicinae 2010;20(11):727–731.

6. Katsarava Z, Obermann M. Medication-overuse headache. Curr Opin Neurol. 2013 Jun;26(3):276-81.

Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

PP-GEP-HUN-0202

Módosítva: 2019.11.15 09:36, Megjelenés: 2019.11.15 14:26

CIKKAJÁNLÓ

 Allergiás?

Allergiás?

Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

A tüdő vitaminja

A tüdő vitaminja

A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.

Füstmentes jövő?

Füstmentes jövő?

Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

Élet migrénnel

A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat,...

Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén...

A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén...

A fejfájások elterjedtsége

Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy...

A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának...

Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy...

A migrén egyik formája örökölhető

Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint, a migrén, az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens a 35-45 közötti korcsoportba...

Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?...

A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel...

A magas vérnyomás kevesebb fejfájással...

Lehetséges, hogy a magas vérnyomásnak előnye is van? Nos, a különböző fejfájások kialakulásának esélyét csökkenti, beleértve a migrént is - állítják...

A migrén terápiája - Gyógyszerek és...

A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Ha szeretne értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
Migrén vagy nem? MDX kérdőív

Migrén vagy nem? MDX kérdőív

Infografika és videó