A HPV megkétszerezi a pajzsmirigyrák esélyét

szerző: Scheftsikné Tomanóczy Andrea - DRportal
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos megjelent:

A jelenlegi tudományos konszenzus az, hogy a pajzsmirigyrák genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők kombinációja miatt alakul ki. Friss tanulmányok azonban most összefüggést mutattak a HPV és a pajzsmirigyrák kialakulása között is.

Az elmúlt néhány évtizedben a pajzsmirigyrák előfordulásának növekedése arra késztette a kutatókat, hogy megfejtsék ennek a tendenciának a lehetséges okait. Csak az Amerikai Egyesült Államokban a pajzsmirigyrák előfordulási aránya több mint háromszorosára nőtt az elmúlt három évtizedben, az aktuális jelentések szerint évente 45 000 új rákos esetet fedeznek fel az országban.

Bár a pajzsmirigyrák nagyrészt kezelhető, okának azonosítása és megelőzése segíthet minimalizálni a tüneteket és a kezelés mellékhatásait tapasztaló betegek számát. A pajzsmirigyrák pontos okai még mindig feltáratlanok, az eddig azonosított kockázati tényezők között az öröklött genetikai állapotok és életmódbeli szokások (pl. dohányzás, túlsúly, sugárzás) egyaránt szerepelnek.

A Scientific Reports folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban a kutatók a tajvani lakosok országos eset - kontroll-vizsgálatát alkalmazták a humán papillomavírus (HPV) és a pajzsmirigyrák közötti összefüggés vizsgálatára.

A humán papillomavírusról köztudott, hogy jelentős szerepet játszik a különböző rákos megbetegedések fellépésében. Ezek közül a legjelentősebb a méhnyakrák, amely szinte teljes egészében a humán papillomavírus fertőzésnek tulajdonítható, de ez a fertőzés számos más daganattal is összefüggésbe hozható.

A jelen tanulmányban a 3062 pajzsmirigyrákos beteg és 9186 egészséges kontroll csoportjainak elemzése azt mutatta, hogy a korábban HPV-fertőzött egyéneknél több mint kétszer nagyobb volt a pajzsmirigyrák kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akiknél nem volt jelen a fertőzés (az esélyarány 2,199-szer volt nagyobb a HPV-betegeknél). Ez a kutatás az első konkrét bizonyíték, hogy a leggyakoribb endokrin ráknak, a pajzsmirigyráknak is van karcinogénje.

Bár a kutatások azonosítottak HPV-részecskéket pajzsmirigy göbökben (jóindulatúban és rosszindulatúban egyaránt), de a vírus és a pajzsmirigyrák közötti kapcsolat pontos patomechanizmusa továbbra is feltáratlan.

Ha további kutatások megerősítik a kapcsolatot a humán papillomavírus és a pajzsmirigyrák között, akkor még nagyobb szerepet kap a HPV elleni védőoltás, mint proflikaktikus intézkedés, mint korábban.

Szerző: Scheftsikné Tomanóczy Andrea - DRportal.hu
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.