Legalizálnák a szervkereskedelmet

Független Hírügynökség
megjelent:

Orvosetikai vitákat szított egy ausztrál vese-specialista, aki szerint legalizálni kellene a szervkereskedelmet, hogy ezzel vessenek véget annak, hogy a betegek külföldön, a feketepiacon vásároljanak szerveket.

Gavin Carney úgy véli, segítene a hatalmas várólisták csökkentésében, ha Ausztrália engedélyezné a szervekkel való kereskedést - ezt egyébként jelenleg hathónapos börtönnel és 4400 ausztrál dolláros (670 ezer forintos) bírsággal büntetik.

"Engedélyezni kellene a fiatal és egészséges embereknek, hogy akár 50 ezer dollárért (7,7 millió forintért) házaljanak a veséikkel" - fogalmazott a nefrológus a Sydney Morning Heraldnak adott interjúban. A specialista szerint ezzel a pénzkereset mellett életeket is mentenének, ráadásul elvennék a betegek kedvét attól, hogy Pakisztánba, Indiába vagy más fejlődő országba utazzanak, ahol a feketepiacon több mint 30 ezer dollárért (4,6 millió forintért) vásárolnak szerveket. 

"Le kell beszélni az ausztrálokat arról, hogy a harmadik világ országaiba menjenek vesét venni, mert egyes országokból hiányzik az etikai, morális és kompenzációs infrastruktúra, hogy működővé és elfogadhatóvá tegyék ennek gyakorlatát" - mondta Carney. "Mi képesek lennénk ennek az ellentétére. Fizessünk az embereknek, hogy új autót vehessenek, vagy kifizessék a házukra felvett kölcsönt, és öt éven belül feleakkorák lesznek a várólisták" - fogalmazott a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem specialistája.

Szervátültető csoportok azonban felemelték szavukat Carney vitatott javaslata ellen, szerintük ugyanis ez visszaélésekhez vezetne. "Mindez a szegényekre összepontosítana, a társadalom azon tagjaira, akik képtelenek megfizetni egyes dolgokat" - reagált az ötletre Chris Thomas, a Transplant Australia vezetője.

Az ausztrál vese-transzplantációs lista több mint 1800 betege akár tíz évet is várhat jelenleg egy egészséges szervre. Az elmúlt évben ugyanis mindössze 343 vesét ajánlottak fel átültetésre.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.