Alternatív gyógymódok: veszélyt jelenthetnek a gyermekekre

Medipress
megjelent:

A szülők gyakran úgy gondolják, hogy az alternatív gyógymódok jobbak, mert természetesek és mellékhatásuk sincsen. Ám a kiegészítő kezelések súlyos szövődményeket okozhatnak, főként, ha az orvosi kezeléseket helyettesítik, közölte az Archives of Disease in Childhood.

Kutatási eredményeiket a szakemberek az Ausztrál Gyermekgyógyászok Társaságának 2001 és 2003 közötti havi rendszerességű jelentéseire alapozzák, melyek születéstől 16 éves korig terjedő rendkívüli, gyógykezeléssel összefüggésbe hozható eseményeket dolgozzák fel. A vizsgált időszakban 46 jelentett esemény történt, köztük 4 haláleset. A szóban forgó esetek során 40 kérdőívet töltöttek ki, egyiket két példányban, így a 46 esetből 39 részletei ismertek.

Több dolog vezetett károsodáshoz: a hagyományos gyógyszerek alternatív terápiával való helyettesítése éppúgy, mint a természetgyógyászok nem megfelelő terápiás és diétás utasításai. Az esetek több mint kétharmadában (77%)a károsodás igen nagy valószínűséggel vagy biztosan a CAM következményei volt, míg a gyermekgyógyászok szerint az esetek közel felében (44%) ez amiatt következett be, hogy a gyermekek alternatív szereket kaptak a hagyományos gyógyszerek helyett.

A jelentett esetek közel kétharmada (64%) életveszélyes illetve halálos károsodás volt. Előfordult székrekedés, vérzés, fájdalom, allergiás elváltozások, a száj kisebesedése, görcsrohamok, hányás, növekedésbeli elmaradás, fertőzések, alultápláltság és haláleset is.

A négy haláleset oka a hagyományos kezelések alternatív gyógyszerekkel való helyettesítése volt. Az egyik, egy nyolc hónapos kislányé, akit alultápláltság és szeptikus sokk miatt került kórházba. Neki a székrekedésre a természetgyógyászok három hónapos korától rizstejes diétát írtak elő. A másik haláleset, egy 10 hónapos kisgyereké, szeptikus sokk miatt következett be, miután visszatérő ekcémája miatt a homeopátiás kezelése mellett túl szigorú diétát kellet követnie. Két esetben a károsodás CAM túladagolás miatt következett be, mert a szülők természetesnek és veszélytelennek gondolták az általuk választott készítményt.

A szülők különböző típusú betegségeket kezelnek természetgyógyászati módszerekkel: a székrekedést és az alvadási problémákat éppen úgy mint a cukorbetegséget vagy az agyvérzést. „Fontos a szülőkkel átbeszélni az alternatív gyógymódok kínálta lehetőséget is, hiszen akkor talán megosztják velünk a természetgyógyászuk által javasolt kezelések részleteit is, még azelőtt, hogy eltérnének vagy mellőznének a hagyományos gyógykezelést”. Sajnos a legtöbb esetben az alternatív gyógymódok előtérbe helyezése a család mély meggyőződése, annak ellenére, hogy az orvosok és egészségügyiek egészen más gyógyszereket javasolnak.

(Medipress)

Cikkajánló

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.