Fulladást okozhat a hörghurut - Új hatóanyag várható

MTI
megjelent:

A hörgőszűkület és ezáltal fulladást okozó, idült hörghurut kezelésére használt eddigi gyógyszerek csak rövid ideig csillapították a tüneteket és a panaszok néha csupán ismételt alkalmazás esetén enyhültek megfelelően.

A várhatóan hamar bevezetésre kerülő indacaterol különleges porlasztóval juttatható be a tüdőbe és a hatás öt percen belül megjelenik.

Az idült, hörgőszülettel járó tüdőbetegség, amit angol neve alapján világszerte a COPD betűszóval jelölnek, a földkerekségen mindenütt előfordul, és miatta 210 millió ember időnként nehezen kap levegőt. Az Európai Unió országaiban a COPD diagnózissal kezelt betegek száma az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint 82 millió lehet.

Azok, akik évtizedeken keresztül dohányoznak, előbb-utóbb nagy valószínűséggel megkapják ezt a tüdőbetegséget, ami néha kiszámíthatatlanul romlik és ilyenkor életveszélyes állapot alakulhat ki. A WHO úgy véli, hogy 2030-ra a COPD lesz földünkön a halál harmadik leggyakoribb oka.

A betegek már eddig is alkalmaztak hörgőtágítókat, általában elporlasztott állapotban történő befújás formájában. Ezeknek a hatása legtöbbször korlátozott ideig érvényesült, sok volt a mellékhatás és kényelmetlen a gyógyszerek használata. A QAB 149 jelzésű indacaterol saját porlasztója útján alkalmazható, a hatás öt percen belül megjelenik és ezzel a fulladás gyorsan csökken.

A korábbi szerekhez képest az igazi előrelépés a hörgőtágítás időtartama, ami 24 órai tünetmentességet biztosíthat. A készítménnyel végzett, legutolsó vizsgálat biztató eredményeit Bécsben, a légzés kutatásával foglalkozó európai tudósok kongresszusán ismertették.

A tudományos bejelentésnél még fontosabb, hogy a tudományos adatok alapján az Európai Unió gyógyszerek engedélyezésével foglalkozó hivatalának szakértői bizottsága is javasolta a QAB 149 bevezetését az európai gyógyszerpiacra.

A kongresszusi előadás ismertette a gyógyszerrel végzett tanulmány eredményeit, melyek szerint a korábbi kezelési módszerekhez képest a tüdőgyógyászati műszeres mérések az indaceterol használata esetén erélyesebb javulást mutattak. Az így kezelt betegek életében a befújást nem igénylő, panaszmentes napok száma is 20 százalékkal nőtt.

Hörghurut, COPD?
Tesztünkel némi támpontot nyújtunk egészségével kapcsolatban. A tesztből megtudhatja, hogy légzőszerveit mennyire óvja, illetve mennyire él egészséges életet.
COPD teszt kitöltése

(MTI)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.