H1N1 - A halálesetek mögött a tüdőgyulladás felülfertőződése állhat

Független Hírügynökség
megjelent:

Az Egyesült Államokban a sertésinfluenza halálos áldozatai között sok embernél az influenzavírus mellé bakteriális fertőzés is társult, állapította meg a CDC járványügyi intézet.

A H1N1 esetében veszélyesebb a vírusos tüdőgyulladás

Influenza esetén az esetek túlnyomó többségében a halált nem maga az infleunzavírus okozza, hanem a nyomában fellépő bakteriális fertőzés vagy a páciens meglévő más betegsége. Viszont egy millió esetből egyszer maga az influenzavírus okoz olyan súlyos tüdőgyulladást, az akut légzési elégtelenséget (ARDS), amely okszor halálhoz vezet.

Az új influenzának a halálozási aránya nagyjából akkora, mint a szezonális influenzáké, vagyis ezer megbetegedésből 1-5, de ezen belül a közvetlen vírusos tüdőgyulladások aránya 10 ezerből 1, szemben a szokásos influenza 1 millióból 1-es arányával.

A tüdőgyulladás bakteriális felülfertőződése okozza a legtöbb halálesetet

A kutatók 77 halálos esetet vizsgáltak meg, és azt találták, hogy csaknem 30 százaléknál volt bakteriális felülfertőzés is. A 22 ilyen páciens közel felénél találtak Streptococcus pneumoniae (vagy másképpen pneumococcus), amely tüdőgyulladást okoz, és nagy valószínűséggel hozzájárult a halálhoz.

Hét páciensben találtak Staphylococcus aureust, egyben pedig haemophilus influenzae baktériumot, amely szintén okozhat tüdőgyulladást. A többieknél különféle egyéb felülfertőzést tapasztaltak. A páciensek életkora a 2 hónap és az 56 év között volt, az átlag 31 év.

A CDC ennek fényében azt ajánlja, hogy azok, akiknél az egészségi állapot miatt fennáll influenza esetén a súlyos szövődmény kockázata, azok ne csak influenza, hanem pneumococcus ellen is oltassák be magukat. A CDC szerint minden 5 év alatti gyereket és 65 év felettit, valamint 2 év és 64 év között minden veszélyeztetettet kellene oltani Streptococcus pneumoniae ellen is, de ténylegesen csak az emberek kis százaléka kap ilyen oltást.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.