Őssejtet találtak a herében

szerző: stern.de - WEBBeteg
megjelent:

Német tudósok találtak egy új alternatívát a vitatott őssejt-kutatásra: megállapították, hogy az emberi herében található őssejtek ugyanolyan változóképesek, mint az embrionális őssejtek. A kutatók remélik, ezzel a felfedezéssel sikerülhet eredményesen kezelni az olyan - ma még gyógyíthatatlan - betegségeket, mint a Parkinson-kór vagy a cukorbetegség.

Egy német kutatócsoportnak sikerült először pluripotens őssejteket kinyerni az emberi heréből. Ezek a sejtek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az embrionális őssejtek, azaz képesek speciális szövetsejtekké alakulni, így például vér-, bőr- vagy akár májsejtekké.

A most felfedezett őssejt-típusok változóképességének köszönhetően talán olyan betegségek lesznek gyógyíthatók a jövőben, mint a Parkinson-kór, a cukorbetegség vagy éppen a különböző gerincelváltozások, -sérülések.

"Ezeknek a sejteknek az az előnye az embrionális őssejtekhez képest, hogy nem vetnek fel etikai kérdést, de ugyanolyan természetesek" - mondta a tanulmány egyik fő szerzője Thomas Skutella professzor, a Tübingeni Egyetem Regeneratív Orvostudományi Centrumának munkatársa.

Pluripotens őssejt

Csökkent potenciával rendelkező őssejt, mely nem képes extraembrionális szövet létrehozására, de mindhárom csíralemez kialakítására és ivarsejtek képzésére is alkalmas.

"Őssejt-előállítás" géntechnológia nélkül

A heréből kinyert őssejt nem az egyetlen sokat ígérő módszer, hogy elkerüljük az embrionális őssejt-kutatást. Már folynak kísérletek arra, hogy a normális testi sejteket génmanipuláció segítségével őssejtté programozzák át. A sejtekben bizonyos fejlődési folyamatokat aktivizáltak, hogy az embrionális állapothoz hasonló állapotot érjenek el.

Az újonnan felfedezett őssejt-típusok ezzel szemben genetikai beavatkozás nélkül is átprogramozhatók, így sikerült a két nagy erkölcsi akadályt legyőzni: nincs szükség géntechnológiára és embrióra sem az őssejt "előállításra", ugyanis egy egyszerű biopsziás beavatkozással a hereszövetből kinyerhetők a sejtek - nyilatkozta Thomas Skutella a Nature című tudományos folyóiratnak.

Az embrionális őssejt-kutatás erősen vitatott tudományos kutatás, hiszen az embrió elpusztul, miután kinyerték belőle az őssejteket.

(WEBBeteg, forrás: Stern)

Cikkajánló

A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Here
A here, a mellékhere vagy a prosztata akut gyulladása az egész szervezetet megterheli. Általában magas lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal jár, és megfelelő kezelés nélkül könnyen krónikussá válik.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Dr. Radványi Ádám
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.