A probiotikumok egészségügyi előnyei - Tények és kutatási eredmények

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus frissítve:

A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint ezek az úgynevezett jó baktériumok „olyan élő mikroorganizmusok, melyek megfelelő mennyiségben egészségügyi előnyöket biztosítanak.”

A probiotikumok általában fermentált élelmiszerekben (pl. joghurt) található aktív, élő kultúraként fogyaszthatók. Emellett étrend-kiegészítőként is rendelkezésre állnak, kapszula, folyadék vagy rágótabletta formájában. A probiotikumoknak sok különböző törzse van, de a leggyakoribbak a Lactobacillus és a Bifidobaktérium.

Melyek a probiotikum egészségre gyakorolt jótékony hatásai? Milyen különböző probiotikumtörzseket ismerünk? Mik tartoznak a probiotikumokban gazdag élelmiszerek közé? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Ön tudja? Ki nem szedhet probiotikumot?

A probiotikumok egészségügyi előnyei

Jó néhány előnyös hatását bizonyították már a probiotikumoknak egyes tudományos kutatások, azonban sok tekintetben még további vizsgálatok szükségesek.

Hasmenés

A probiotikumok bizonyos törzsei bizonyítottan pozitív eredményeket mutattak a hasmenés és a gyomorhurut (gastroenteritis) kezelésében. A Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition című szaklapban megjelent jelentés szerint a probiotikumok hasznosak számos gasztrointesztinális rendellenesség megelőzésére és kezelésére - ilyen például a fertőzéses eredetű hasmenés, antibiotikum szedés okozta hasmenés és az utazók hasmenése is.

A Journal of Pediatrics című orvosi szaklapban megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy Lactobacillus fajok a fertőzéses hasmenésben szenvedő gyermekek kezelésének biztonságos és hatékony formáját jelenthetik. A kutatók megállapították, hogy „a Lactobacillus megelőzési céllal történő alkalmazása jelentősen csökkentette a nozokomiális (kórházi) hasmenés kockázatát a csecsemőknél, különösen a rotavírus okozta emésztőrendszeri problémákét.”

Ugyanakkor a walesi University of Swansea kutatói a The Lancet-ben arról írtak, hogy a probiotikus kiegészítők idősebbeknél nem csökkentik az antibiotikum okozta hasmenést.

Agyműködés

A UCLA kutatói azt tapasztalták, hogy az agyműködés az egészséges, probiotikumot tartalmazó joghurtot rendszeresen fogyasztó nők körében javult. A tanulmány vezetője, dr. Kirsten Tillisch nyilatkozata szerint: „Sokunknak van joghurt a hűtőszekrényében, melyet az íze, a kalcium tartalma vagy egyéb egészségügyi előnye miatt fogyasztunk. Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy a joghurt bizonyos alkotóelemei ténylegesen megváltoztathatják, miként reagál az agyunk a környezetre. Ennek figyelembevételével a régi mondás, miszerint „az vagy, amit megeszel” mondás új értelmet nyer.”

Ezen túlmenően a probiotikumok a feltételezések szerint képesek megváltoztatni az agy neurokémiai folyamatait és kezelni a szorongással valamint depresszióval kapcsolatos rendellenességeket – állítja egy tanulmány, mely a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szaklapban jelent meg.

Koleszterinszint

Az Amerikai Szív Társaság tudományos ülésén elhangozott kutatási beszámoló szerint a Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 készítmény képes a vér LDL (rossz) koleszterinszintjét csökkenteni.

Vérnyomás

Egyes tanulmányok szerint a LAB (tejsavbaktérium) törzsekkel fermentált tejtermékek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében.

Irritábilis bél szindróma (IBS)

Egyre több bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy a probiotikumok segíthetik az irritábilis bél szindróma kezelését. A Nutrition in Clinical Practice című szaklapban megjelent két áttekintő írás az IBS terápiás megközelítéseit vizsgálva megállapította, hogy a probiotikumok, különösen a Bifidobaktérium infantis 35.624 nagyon hatékony az IBS kezelésében.

Fertőzések

A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNSA) című tekintélyes tudományos folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a probiotikus baktériumok védenek a bakteriális emésztőszervi fertőzések ellen. A szóban forgó tanulmány első volt a maga nemében, mely bizonyította, hogy a Lactobacillus salivarius jelentős védelmet nyújt a listeriafertőzéssel szemben.

Pikkelysömör és krónikus fáradtság szindróma

Az írországi University College Cork kutatói megállapították, hogy a Bifidobacterium infantis 35624 a pikkelysömörben és a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegek számára is hasznos lehet. A tanulmány azért is jelentős, mert megmutatja, hogy egyetlen probiotikum is hatással lehet a szisztémás immunrendszerre. A Bifidobacterium infantis 35624 az USA-ban például az emésztőrendszer erősítésére ajánlott készítmény.

Probiotikum tatalmú élelmiszerek

Az alábbi élelmiszerek természetes probiotikumokat tartalmaznak:

  • joghurt
  • kefír
  • érlelt sajtok
  • savanyú káposzta
  • miso
  • tempeh
  • egyes szója italok

Természetesen ma már számos egyéb élelmiszert (pl. gyümölcsleveket, müzliket, lisztet, csokoládékat stb.) dúsítanak probiotikumokkal, ezért érdemes mindig elolvasni a vásárolt élelmiszer címkéjét!

Ismert probiotikumtörzsek

A probiotikum kultúrák természetesen fordulnak elő bizonyos fermentált élelmiszerekben. A különböző probiotikumtörzsek listája:

  • Bacillus coagulans GBI-30, 6086
  • Bifidobacterium animalis subscp. lactis BB-12
  • Bifidobacterium longum subsp. infantis 35624
  • Lactobacillus acidophilus NCFM
  • Lactobacillus paracasei St11
  • Lactobacillus johnsonii La1
  • Lactobacillus plantarum 299v
  • Lactobacillus reuteri ATCC
  • Lactobacillus reuteri Protectis
  • Saccharomyces boulardii.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.