Szűrővizsgálat után fél évvel tudta meg, hogy méhnyakrákos

Dr. Erdős György
szerző: Dr. Erdős György, ügyvéd - WEBBeteg
megjelent:

Egy 45 éves nőbeteget nőgyógyászati szűrővizsgálatra rendeltek be a lakhelye szerinti illetékes kórház Nőgyógyászati Onkológia Osztályára. A szűrővizsgálat elvégzése után azt a felvilágosítást kapta, hogy csak pozitív lelet esetén kap a vizsgálat eredményéről értesítést. Ez esetben berendelik, mert ekkor meg kell beszélni a további teendőket.

A vizsgálatokat januárban végezték, júniusban értesítést kapott arról, hogy a szűrővizsgálat eredményeképp súlyos méhnyakrákot diagnosztizáltak, ezért azonnal jelentkezzen a szűrőállomáson. Innen egy másik kórház Nőgyógyászati Osztályára utalták be az azonnali műtét elvégzése céljából.

A betegnek a szűrővizsgálatot végző gyógyintézettel szemben volt kártérítési igénye, mert úgy vélte, hogy annak mulasztása miatt csak fél évvel később került sor a szükséges műtét elvégzésére és emiatt a késedelem miatt egészségi állapota rosszabbodott, egészsége károsodott.

A kártérítési igény érvényesítésére akkor van lehetőség, ha a károsult bizonyítani tudja, hogy a károkozó jogellenes és felróható magatartásával okozati összefüggésben Őt kár érte. Jelen esetben ezt az oksági láncot bizonyítani nem lehetett.

Az Erdős Ügyvédi Iroda bekérte a szűrővizsgálatot végző gyógyintézet teljes orvosi dokumentációját, valamint a műtétet végző gyógyintézet orvosi dokumentumait a fenti esettel kapcsolatban. Ezeket az iratokat kiadta az ügyvédi iroda mellett működő nőgyógyász-igazságügyi orvosszakértőnek, aki az orvosi iratokból megállapította, hogy a szűrővizsgálatokat végző gyógyintézet magatartása jogellenes és felróható, mert a pozitív leletről csak fél évvel később értesítették a beteget, és csak ezt követően került sor a nőgyógyászati protokoll szerinti műtéti beavatkozásra.

Azonban a betegnek a szűrővizsgálatot végző gyógyintézet felróható és jogellenes magatartásával okozati összefüggésben kára nem keletkezett, mert fél év alatt az állapota nem rosszabbodott. Amiatt, hogy fél évvel később operálták egészségi állapotában progrediálódás nem történt, a műtéti beavatkozás szövettani vizsgálata a betegnél ugyanazt a stádiumot állapította meg, mint amilyen stádiumban fél évvel ezelőtt, a szűrővizsgálat elvégzésekor volt.

A beteg a magánszakértői véleménynek köszönhetően, ügyvédi tanácsra nem pereskedett. Így megkímélte magát egy vesztett per magas költségeitől.

Névjegy
Ügyvédi irodánk a hagyományos polgári jogi és családjogi ügyek közül az elmúlt 16 évben az orvosi műhibákból fakadó kártérítésekre szakosodott. E tekintetben nagy elismerést szereztünk, ami számos TV-adásban, vitaműsorban és újságcikkben is megnyilvánult. Szakmai sikereink leginkább annak köszönhetőek, hogy neves orvos-szakértői gárdával rendelkezünk, akik még az igény érvényesítése előtt az orvos-szakmai szempontok figyelembevételével az ügyfél igényét el tudják bírálni.

(Dr. Erdős György, ügyvéd)

Cikkajánló

Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Méhnyakrák
A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető. Ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban, mivel sok nő nem vesz részt rendszeresen a szűrővizsgálatokon.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Nőgyógyászati Központ - Dr. Hernádi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.