Hogyan tároljuk a gyógyszereket, ha nyaralni megyünk?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A nyaralásra való készülődés során a stressz és az izgatottság miatt sokan csak hanyagul a kézitáskába vagy a kesztyűtartóba dobják a gyógyszereket. De ez nem helyes!

A több órás autóút alatt a gyógyszerek erős hőhatásnak lehetnek kitéve, melynek következtében elveszíthetik hatásukat.

Sok gyógyszer nem bírja a hőt, a magas hőmérsékletet. Gondoljunk csak például a kúpokra, melyek rövid időn belül megpuhulnak vagy megolvadnak a csomagolásban. Ez a halmazállapotbeli és formai változás a készítmény hatóanyagát is érinti. A napsugárzásnak és hőhatásnak kitett kúpokat ki kell dobni.

Ugyanez érvényes a kenőcsökre, krémekre, oldatokra, melyek hő hatására szintén elfolyósodnak. Az asztmaspray-k hatóanyag-koncentrációja is megváltozik hosszabb ideig tartó hőhatásra, és ilyenkor már a megszokott adagolásával nem érhető el a kellő hatás.

Az inzulin mindig hűtve tárolandó, de sosem a fagyasztóban! A cukorbetegek számára szükséges inzulint semmiképp sem szabad hűtés nélkül tárolni, különben megromlik!

A gyógyszereket ideális esetben száraz helyen kell szállítani, és mindig a btegtájékoztatóban leírtak, illetve a gyógyszerész által elmondottak szerint, vannak, amiket szobahőmérsékleten, vannak, amiket hűtve stb.

A legtöbb gyógyszert 15 és 25 oC közötti hőmérsékleten kell tárolni. Utazáskor erre a célra megfelel, ha a gyógyszereket egy táskába tesszük, a táskát pedig az autó ülése alá vagy a csomagtartóba helyezzük, vagyis olyan helyre, ahol nincs kitéve napsugárzásnak. A legjobb, ha a gyógyszereket egy hűtőtáskában tároljuk, de ne tegyük őket a hűtőakku közvetlen közelébe, mert különben megfagyhatnak. Ezért óvatosan csavarja be a gyógyszereket egy vászonzsebkendőbe, mielőtt a hűtőtáskába tenné őket.

Ha a nyaralóhelyen a lakásban vagy lakókocsiban túl nagy lenne a hőség, minden gyógyszert a hűtőszekrénybe kell tenni, abban is az alsó polcra, mert a hűtőn belül ott van a leghidegebb. A fagyasztóba ne tegyünk gyógyszert! Ha olyan helyen fogja tölteni a szabadidejét, ahol nincs hűtő, kérdezze meg orvosától vagy érdeklődjön a gyógyszertárakban, hogy milyen, hőre nem érzékeny gyógyszerekkel tudná helyettesíteni a megszokott gyógyszereket.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Fordító: Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.