A stressz felgyorsíthatja a melanoma terjedését

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A legújabb kutatások szerint a stressz felgyorsítja, egyes vérnyomásgyógyszerek azonban lelassíthatják a melanoma, a legagresszívebb bőrrák előrehaladásának folyamatát – állítják az Ohio Egyetem kutatói.

Laboratóriumi kísérletekben három melanomás sejtet norepinefrin (noradrenalin) stresszhormonnal engedtek össze, majd azt vizsgálták, milyen változások állnak be a sejtek által kibocsátott különböző proteinek mennyiségében.

„Mikor a melanomás sejtek a norepinefrinnel találkoztak, a rákos sejtben 2000 százalékkal nőtt az IL-6 kibocsátás, mely általában szinte alig kimutatható” – állítja Eric V. Yang, a kutatás vezetője.

„Mindebből arra következtethetünk, hogy a stressznek nagyon komoly következményei vannak a rákos sejtre, különösen az előrehaladott állapotban lévőkre” – mondta Yang.

További kutatások kimutatták, hogy egyes béta-blokkoló vérnyomásgyógyszerek jelentősen csökkentették a melanomás sejtek által kibocsátott IL-6 mennyiségét, illetve a másik két protein kibocsátásában is csökkenést okoztak. Ezt a hatást úgy érték el, hogy a receptorokat még a rákos sejtek felszínén blokkolták.

A kutatás eredményéről a Brain, Behavior and Immunity című szaklapban számoltak be a tanulmány szerzői.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Healthday.com)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
A vérplazmavétel
A vérplazmavétel

Miben különbözik a plazmaferezis a véradástól?

A prosztata egészsége
A prosztata egészsége

Mikor gondoljon prosztatamegnagyobbodásra?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.