Miért halnak meg egyre többen májrákban?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta méltó helyét az orvostudományban. Tulajdonképpen ennek köszönhető az a fontos kérdés is, amelyről a legutóbbi rákkutató kongresszuson vitáztak.

Hogy lehet az, hogy 1997-től 2016-ig megháromszorozódott a májrákban elhunytak száma Nagy-Britanniában? Pedig a tudomány fejlődése alapján éppen ennek az ellenkezőjét várták. Az Egyesült Királyságban 2017-ben kb. 5700 májrákos haláleset történt, ami az eddigi legmagasabb érték.

Főként férfiakat érint

Egyre több az előrehaladott állapotú cirrhosisban (májzsugor) szenvedő betegek száma – szögezte le Dr. Anya Burton, a Public Health England rákkutatója. Az orvoscsoport Skóciában, Walesben és Észak-Írországban másokkal is együttműködött, hogy az Egyesült Királyság egészére kiterjedő adatokat kapjon. Az adott időszakban 62 125 elsődleges májrákot diagnosztizáltak. Ezek közül 48% (29 906) volt HCC, 38% intrahepatikus cholangiocarcinoma (iCCA) és 14% volt meghatározatlan vagy egyéb ritka rák-altípus.

A HCC a hepatocelluláris carcinoma rövidítése. Ez a férfiak daganatos halálozásának második, a női daganatos halálozások hatodik leggyakoribb oka a világon, és előfordulása folyamatosan és drámaian növekszik. Az ötéves túlélés bárhol és nemtől függően mindössze 6% és 37% között van. A HCC-k jelentős hányada krónikus májbetegség talaján alakul ki, amelyet viralis hepatitis (vírusos májgyulladás), mértéktelen alkoholfogysztás vagy nem alkoholos eredetű steatohepatitis (zsírmáj) okoz. Az intrahepatikus cholangiocarcinoma (iCCA) a leggyakoribb primer májrák, amely egy halálos rosszindulatú daganat, korlátozott kezelési lehetőségekkel. Gyógyítani csak sebészi úton, esteleg májtranszplantációval lehet, de akkor is csak a korai stádiumú iCCA betegeknél alkalmazható.

Mind a HCC, mind az iCCA esetszámai nőttek 1997 óta

A HCC-esetek 25%-a a lakosság leginkább rászoruló ötöd részéből származnak. Dr. Burton elmondta: "Köztudott, hogy a HCC gyakrabban fordul elő a férfiakban, mint a nőkben, de ennek okai még nem teljeskörűen tisztázottak. Ez a kutatás nem foglalkozott ezzel. A HCC esetében a májrák diagnózis átlagéletkora 68,4 év volt, az esetek 77,2% -a pedig férfi. A közös HCC kockázati tényezők, mint például a magas alkoholfogyasztás, az intravénás kábítószer-használat és az elhízás gyakoribbak a szegényebb embereknél, de ezt a jelen elemzésben nem vizsgáltuk. A partnerség keretében tervezett további munka célja éppen a kockázati tényezők megoszlása ​​a HCC populációban."

A kezelés igen nehéz, mert a májrák egy agresszív rák, amelyet a korai szakaszában nem könnyű felfedezni. Ez azt jelenti, hogy sok embert már csak előrehaladott állapotban diagnosztizálnak és már műtéttel sem lehet kezelni, mert a rák elkezdett átterjedni a test más részeire. Ha a májrákot korai stádiumban észlelik, műtét, rádiófrekvenciás abláció vagy májátültetés útján kezelhető. A liverpooli Aintree Egyetemi Kórház sebésze Hassan Malik hozzátette, hogy mindezek miatt sürgősen szükség van jobb megelőzési stratégiákra. Szerinte a brutálásan növekvő adatok arra kell ösztönözzék a kormányt, hogy kiegészítő támogatásokat adjon a májrák okainak széleskörű ismertetésére és annak még kezdeti stádiumban való felismerésére és kezelésére.

Tovább Májrák: a betegség és tünetei

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító; medicalxpress.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Májrák: a betegség és tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Májrák
Anatómiai helyzete miatt más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet a májban. Sok esetben épp ez okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.