Azonosították a gyermekkori agydaganat génjét

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai orvosok azonosították azt az örökletes genetikai mutációt, amely a gyermekkori agydaganat okozója, derül ki egy vasárnap közzétett tanulmányból. A felfedezés alapján genetikai tesztet végezhetnek a veszélyeztetett családoknál.

Mivel ugyanazokról a génekről van szó, amelyeket korábban felnőttkori agy- és tüdőrákkal is összefüggésbe hoztak, így a gén elnyomására kifejlesztett kísérleti gyógyszereket a gyermekeknél is kipróbálhatják. Az egyik ilyen gyógyszerrel már kezdeti klinikai próbákat végeznek. A kisgyerekek esetében nagy előny lesz, hogy a gyógyszer felnőttek esetében már biztonságosnak bizonyult.

Ez a rák, a neuroblasztóma viszonylag ritka, a gyermekkori rákos halálesetek 7 százalékát okozza. Viszont rejtélyes betegség, mert a lefolyása sokféle. Van úgy, hogy nagyon kis gyerekeknél jelentkezik, majd kezelés nélkül is megszűnik. Más változatai a nagyobb gyerekeknél fordul elő, és nagyon agresszív lehet.

A Philadelphiai Kórház gyermekrák-kutatási intézetének orvosai megállapították, hogy a 2. kromoszóma ALK-génje okozza a daganatot. A veszélyeztetett gyermekeknél egyszerű ultrahangos, illetve vizeletvizsgálattal nagyon korai stádiumban kimutatható a rák, így gyorsan el lehet kezdeni a kezelést.

A felfedezésről az amerikai kutatók a Nature című brit tudományos lapban közöltek beszámolót.

(FH)

Cikkajánló

Agydaganat - Mire számíthat a beteg?

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Agydaganat
Az agydaganat által okozott tünetek a daganat méretétől, elhelyezkedésétől és a daganat növekedési sebességétől függnek. Egy lassan növő daganat még viszonylag nagy méret esetén is lehet tünetmentes.
Béltükrözés előtt
Béltükrözés előtt

El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Lality Sára
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.