Mentsük meg a férfiakat! A szájüregi daganatok veszélyei

Rák Ellen az Emberért, a Holnapért Alapítvány
megjelent:

A „Mentsük meg a férfiakat!” című projekt KocsmaDent programjával A RÁK ELLEN, AZ EMBERÉRT, A HOLNAPÉRT! Társadalmi Alapítvány a szájüregi prevenció fontosságára hívja fel a figyelmet.

A program elindításának oka az, hogy manapság a szájüregi daganatos megbetegedések és halálozások a férfiak körében a képzeletbeli dobogón világelsőséget jelentenek Magyarország számára.

Ha visszatekintünk az időben, láthatjuk, hogy az 1970-es és 1991-es évek közötti időszakban az e betegségben elhunyt férfiak száma drámai módon, ugrásszerűen megemelkedett. A 40-59 éves férfiak korosztályából 126 fő hunyt el, amíg 1999-re ez a szám 971-re emelkedett.

Magyarországon jelenleg évente mintegy 3000 embernél fedeznek fel szájüregi rákot, amelyből megközelítőleg 1700 beteg hal meg, pedig a szájüregi tumor az egyik legkönnyebben felfedezhető és szűrhető daganatos betegség.

Mi az oka a szájüregi daganatok kialakulásának?

Az okok a rossz szájhigiéne, a dohányzás, az alkoholfogyasztás mellett a súlyos ipari méreteket öltő kémiai környezetszennyezésen kívül a munkavédelem hiánya, a növényvédő vegyszerek széleskörű alkalmazása nagymértékben hozzájárul a betegség kialakulásához.

Az a tény pedig, hogy a férfiak szájüregi daganatos halálozása mára már a fiatal- és középkorú férfiakat érinti leginkább, szociális és gazdasági okokra nyúlik vissza, és komoly családi tragédiához vezethet.

Milyen tünetei vannak a szájüregi rákbetegségeknek?

  • fájdalom a szájban, a torokban vagy a fülben,
  • fájdalmas vagy fájdalmatlan fekély bárhol a szájban,
  • gyanús fehér vagy vörös elszíneződés,
  • csomó vagy duzzanat az ajkakon, a szájüregben vagy a torokban,
  • fájdalmas, nehézkes rágás vagy nyelés,
  • zsibbadtságérzet bárhol a szájban, torokban,
  • ismeretlen eredetű vérzés.

Mit tehet a felelősségteljesen, tudatosan gondolkodó, az egészségére odafigyelő ember a szájüregi daganatos betegségek elkerülése érdekében?

Az ajkakat, az ínyeket, a szájpadlást, a nyelvet és a nyelv alatti részeket is gondosan átnézve győződjünk meg arról, nincs-e fehér folt vagy fekélyszerű, esetleg szemölcshöz hasonló elváltozás, gyógyulni nem akaró afta, megvastagodott nyálkahártya a szájban.

Amennyiben ilyet tapasztalunk, s az nem múlik el rövid időn belül, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza az elváltozást. A szájban lévő tumorok és daganatmegelőző állapotok időben felismerhetőek, és (a félévente esedékes fogorvosi vizsgálaton felfedezett szájüregi daganatok), és jól gyógyíthatók.

Miből áll a vizsgálat?

A rendszeresen, évente kétszer fogorvoshoz járó páciensek automatikusan átesnek a szűrésen, és ezután semmi teendőjük nincsen, mint fenntartani a már jól megszokott, eredményes fogtisztítási mechanizmust.

Ha viszont valakinél a fogorvos az ellenőrzés során elváltozást talál, annál a részletes vizsgálatok során garattükrözés, a daganatos sejteket kimutató érfestést, valamint fogászati röntgenfelvételeket készítenek az állkapcsokról és a fogakról. Általános gyakorlat a tüdőröntgen is, annak megállapítására, hogy az áttétek által oly gyakran megtámadott tüdőt érinti-e már a kialakult daganat. A vizsgálatokat a kezelőorvos belátása szerint a pontos stádium-meghatározás érdekében komputertomográfiás (CT) és magmágneses rezonanciás (MR) felvételek is kiegészíthetik.

Mi az orvosi szájzuhany és kiknek ajánlható?

Az alapos fogorvosi vizsgálat és kezelés (pl. a fogkő eltávolítása) után, a szakember javallatára a szájzuhany rendszeres alkalmazása csökkentheti a kórokozók számát a fogágyban, ezzel jelentős javulást lehet elérni a kevésbé súlyos periodontális (pl. fogínygyulladást, fogínyvérzést okozó) fertőzésekkel szemben, ezen kívül a szájzuhany csökkentheti a fogínyvérzés és az ínygyulladás előfordulásának esélyét.

Megfelelő fogorvosi vizsgálat után a kezelés kiegészítője lehet meglévő ínygyulladás, cukorbetegség vagy periodontális problémák esetén, illetve ezek panaszainak megelőzésében is segíthet a szájzuhany.

(A Rák Ellen, az Emberért, a Holnapért Társadfalmi Alapítvány)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.