Életmódváltással a cukorbetegség ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Csaknem 6 kilogrammot adott le súlyából Békési Győzőné, a májusban indult népegészségügyi akció, a Diaktív Program győztese, aki szerdán kapta meg jutalmát Vojnik Máriától, az Egészségügyi Minisztérium államtitkárától.

A fél éves kampány és verseny célja az volt, hogy minél több embert ráébresszen arra, hogy életmódváltással, mozgással, fogyókúrával elkerülhető, enyhíthető az egyik legelterjedtebb betegség, a cukorbaj.

Az államtitkár a szerdai eredményhírdetésen elmondta: jelenleg 600 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, de legalább ennyien vannak, akiket fenyeget ez a kór, mivel mozgásszegény életmódot folytatnak, túlsúlyosak. Becslések szerint ez a szám nem egészen 20 éven belül megduplázódik: 2025-re Magyarországon 1,1 millió regisztrált diabéteszes lesz és körülbelül ugyanennyi veszélyeztetett - tette hozzá Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke.

Vojnik Mária azt is elmondta: Nem kis feladatra vállalkozott a Diaktív Program, hiszen kétségtelenül nagyon nehéz életmódot változtatni, "a szokásaink hozzánk nőnek, mint a bőrünk". Mégis a kampány során kiderült, sokan elszánták már, hogy meghozzák ez a nehéz döntést, hiszen a program jelentkezési lapját 30 ezren kérték el. Igaz viszont, hogy végül csak 297-en kezdtek bele a fogyókúrába, illetve a rendszeres mozgásba. Hozzátette: volt, aki fél év alatt csak 1-2 kilótól szabadult meg, de ezt az eredményt is értékelni kell.

A győztes egy 200 ezer forint értékű wellnesshétvégét kapott ajándékba, amelyet csakúgy mint az egész kampányt, a Lilly Hungária gyógyszergyár támogatott.

(FH)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.